ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,8 δισ. ευρώ των νέων μέτρων της συμφωνίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-6-2015



Αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πληρώσουν το «μάρμαρο» στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας που θα ανέλθει στα 5,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση Γιουνκέρ που επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αγρότες θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ. 


Αν και στο 7σέλιδο σχέδιο δεν γίνεται επαρκής ανάλυση, σύμφωνα με πληροφορίες στο αναλυτικό σχέδιο των 24 σελίδων, προτείνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 33% από 13% που είναι σήμερα.

Η πρόταση αυτή δεν αποκλείεται να επεκταθεί για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 26% (για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ).


Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα όπως για παράδειγμα στο επίδομα θέρμανσης και γενικότερα όλες οι απαλλαγές που σχετίζονται με τα πετρελαιοειδή και αφορούν στοχευμένους κλάδους της οικονομίας. 

Επίσης προτείνεται η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.
 

Ειδικότερα το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τα εξής:

1. Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις αγρότες. Να φορολογούνται οι αγρότες με συντελεστή 33%. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ.
 

Το μέτρο μπορεί να αποφέρει 500 εκατ. ευρώ. Επίσης συστήνουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και να εναρμονιστούν με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό και πετρελαιοειδή καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Επίσης συστήνουν την υιοθέτηση μέτρων για την είσπραξη του ΦΠΑ. Από τα ανωτέρω μέτρα υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2015.

3. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015. Επίσης προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις. Σήμερα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στην χώρα μας. 

Επίσης για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ως προκαταβολή για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους 2015, ενώ για τις τράπεζες ανέρχεται στο 100%.

4. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

5. Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

6. Διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, ακόμα και αν αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες. Εφόσον χρησιμοποιηθούν οι νέες αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.

7. Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση - προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, να καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.

9. Να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

10. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.

11. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

12. Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

13. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ένταξη σε αυτήν του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

14. Οσον αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση Γιουνκέρ προβλέπει την εφαρμογή δύο συντελεστών (11% και 23%) με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ. 

Με τον χαμηλό συντελεστή 11% θα φορολογηθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται κατάργηση μειώσεων ειδικά σε νησιά, καθώς και περιορισμός του αριθμού των εξαιρέσεων που υφίσταται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ΦΠΑ με έμφαση στην κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες. 

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών, που ουσιαστικά πρόκειται για τους υφιστάμενους (6,5%, 13% και 23%) και μετατόπιση προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλότερους στους υψηλότερους συντελεστές. 

Η πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να αποφέρει έσοδα από 1 δισ. ευρώ έως 1,35 δισ. ευρώ.




ΠΗΓΗ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου