ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Δημήτρης Ματσάκης: Με τη κατάλληλη διαστημική εφαρμογή μπορούμε να παρέχουμε στον τελικό χρήστη γνώσεις που αφορούν το περιβάλλον, την άμυνα, τη γεωργία, τις επικοινωνίες ή ακόμη και χρηματοοικονομικές μελέτες

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-8-2014


Αν μερικά χρόνια πριν έλεγε κάποιος ότι από οποιοδήποτε σημείο της γης θα μπορούσε μέσω δορυφόρου να απεικονίσει το σύνολο της σοδειάς του ρυζιού στη Μαλαισία και με τη βοήθεια αλγορίθμων να προσδιορίσει τη τιμή του προϊόντος στο συγκεκριμένο χρόνο, επηρεάζοντας έτσι τις διεθνείς αγορές, θα χαρακτηριζόταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ουτοπιστής και στη χειρότερη, γραφικός.

«Κι όμως, ένα κράτος σήμερα, με τη χρήση κατάλληλων δορυφορικών δεδομένων και υπηρεσιών, μέσω ενός προγράμματος “Food Security Monitoring”, είναι σε θέση να ελέγχει την παραγωγικότητα κι ως εκ τούτου, την παραγωγή των εδαφών που αγοράζει ή νοικιάζει σε άλλα σημεία της γης»,εξηγεί ο Δημήτρης Ματσάκης. 

Πρόκειται για τον μοναδικό Eλληνα, ο οποίος μέσω της ελληνικής ανεξάρτητης εταιρίας P.L.A.N Europe, στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο των διαστημικών εφαρμογών σε όλα τα επίπεδα, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο ίδιος είναι βασικό στέλεχος και ο μοναδικός Έλληνας της ομάδας των 20 εμπειρογνώμων παγκοσμίως που ονομάστηκε P.C.G (για P.L.A.N. Europe Consulting Group)

Η εταιρία P.L.A.N Europe που ιδρύθηκε το 2010, είναι η πρώτη στην Ελλάδα, οποία λειτουργεί συμβουλευτικά, μέσα από τα κέντρα αποφάσεων κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, στο καθορισμό Διαστημικής Πολιτικής, καθώς παρέχει γνώσεις σε τεχνικό, επιστημονικό, οργανωτικό επίπεδο, σε όλες τις θεματικές. 

«Με τη κατάλληλη διαστημική εφαρμογή μπορούμε να παρέχουμε στον τελικό χρήστη γνώσεις που αφορούν το περιβάλλον, την άμυνα, τη γεωργία, τις επικοινωνίες ή ακόμη και χρηματοοικονομικές μελέτες. 

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο δορυφόρος μπορεί να απεικονίσει όλα τα ελαιόδεντρα με ακρίβεια και με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου, να προσομοιώσει την ποσότητα του λαδιού σε κάθε σοδειά. 
Έτσι μπορούμε να επηρεάσουμε τις τιμές στην αγορά με βάση τη κατανάλωση. 

Αυτού του είδους η γεωργική πολιτική με ακρίβεια μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές καλλιέργειες. 

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια επιπρόσθετη βοήθεια είναι η λαθρομετανάστευση και η παράνομη αλιεία. 

Θα μπορούσαμε να έχουμε μια σαφή εικόνα των πλοίων που κινούνται στα χωρικά μας ύδατα, να προσδιορίσουμε το μέγεθος αυτής της δραστηριότητας, ακόμη να δούμε και τον αριθμό του κόσμου που στοιβάζεται παράνομα»,συμπληρώνει ο επιστήμονας.

Αυτού του είδους οι εφαρμογές θα μπορούσαν να συμβάλλουν φυσικά και στην προστασία του περιβάλλοντος, χαρτογραφώντας και παρακολουθώντας ευαίσθητες περιοχές και οικοσυστήματα ή σημεία που παρουσιάζουν ρίσκο, όπως π.χ. οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Δημήτρης Ματσάκης: «Ο Έλληνας πίσω από τους δορυφόρους»

Αυτή τη στιγμή η εταιρία P.L.A.N Europe, αποτελεί μέλος ενός μεγαλύτερου δικτύου με παγκόσμια εμβέλεια, μέσω του οποίου κι ενδυναμώνεται. 

Έχει συνεργάτες από την Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία κι Αμερική κι αξιοποιεί την πολύχρονη εμπειρία τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Το δίκτυο αυτό, το οποίο εδώ και κάποια χρόνια συντονίζεται από τον Ελληνα επιστήμονα «τρέχει» πολλά projects (και όλα εκτός Ελλάδος). 

Ανάμεσα στους πελάτες συγκαταλέγεται η Google στο παρελθόν, η Airbus, η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία και πολλοί άλλοι βιομηχανικοί, ερευνητικοί και κρατικοί φορείς. 

 Σημαντικά έργα του δικτύου είναι ο εκμοντερνισμός Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και Εθνικών Διαστημικών Υπηρεσιών σε κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εκπόνηση μελετών Διαστημικής Πολιτικής και η υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης.

Η εταιρία ουσιαστικά διαθέτει την εμπειρία και τη δυνατότητα να προσφέρει την κατάλληλη συμβουλή και λύση σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά οποιοδήποτε Δορυφορικό Πρόγραμμα.

«Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ε. Ε με αφορμή πολύ σημαντικά ατυχήματα με τάνκερ σε ευρωπαϊκά ύδατα, ζήτησε τη συνδρομή δορυφορικών συστημάτων κι άλλαξε τη διαστημική πολιτική της, στρέφοντάς την από την κατασκευή και την έρευνα, στην πρακτική εφαρμογή των δορυφόρων. 

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα διάφορα πρότζεκτ μας ανατίθενται, μετά από επαφή με κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων και κοινωνικούς φορείς, σε βάθος χρόνου κι όχι τόσο όταν συμβαίνει ένα γεγονός. Για να γίνει πραγματικότητα ένα Πρόγραμμα διαστημικών εφαρμογών αφενός χρειάζεται από 3 ως 10 χρόνια κι αφετέρου όραμα και προοπτική», διευκρινίζει ο 38χρονος επιστήμονας.
 
Παρόλο που μέσω των σύγχρονων διαστημικών εφαρμογών , οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα, μέχρι τώρα, ελάχιστα έχουν προσεγγίσει το Δημήτρη Ματσάκη.

«Στην Ελλάδα, υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες, άριστοι μηχανικοί και φυσικά όλες οι θεματικές για τη χρήση αυτών των συστημάτων (περιβάλλον, άμυνα, τηλεπικοινωνίες κλπ), αλλά το θέμα μπλοκάρει στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, γνώσης κι ωριμότητας σε τέτοια θέματα.

 Οι άνθρωποι στην Ελλάδα λειτουργούν με ένα τρόπο «αυτιστικό» θα έλεγα, είναι «κλειστοί» σε νέες ιδέες κι όλα γίνονται με αργό ρυθμό. 

Είμαστε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης, μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, όπου έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα, χωρίς αποτέλεσμα. 
Το ζήτημα είναι πώς θα ξοδέψεις λιγότερα με αποτελεσματικό τρόπο για το συμφέρον της χώρας κι όχι περισσότερα για το όφελος κάποιων ανθρώπων και φορέων. 
Για να «τρέξουν» προγράμματα πρέπει να υπάρχει όραμα που εδώ είναι ανύπαρκτο. 

Για αυτό τα προγράμματα «τρέχουν» σπαστά, αποσπασματικά και κυρίως σε επίπεδο έρευνας. 

Ουσιαστικά πίσω από τις λέξεις καινοτομία και εξωστρέφεια που "πιπιλίζονται" ως καραμέλα στο στόμα πολλών τον τελευταίο καιρό, κρύβονται συχνά οι ίδιες πληγές των τελευταίων 30 χρόνων, όπως η σχεδόν αποκλειστική εμμονή σε κοινοτικά κονδύλια χωρίς την δημιουργία πραγματικής αξίας, την οποία μπορείς μετά να την χρησιμοποιήσεις για την χώρα σου ή και να την πουλήσεις στο εξωτερικό. 

Αυτό είναι καλό για τους ερευνητές και αυτούς που έχουν μεγαλώσει ζητώντας Ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικό για τη χώρα. Για τη χώρα πρέπει να υπάρχει γενική αντιμετώπιση και η ίδια πρέπει να μάθει να αποκομίζει ουσιαστικό και χειροπιαστό - δηλαδή αντικειμενικά αξιολογήσιμο και μετρήσιμο ποσοτικά και ποιοτικά- κέρδος από επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες »,καταλήγει ο Δημήτρης Ματσάκης 


Ποιος είναι ο Δημήτρης Ματσάκης


Ο Δημήτρης Ματσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και πιτσιρικάς έπαιξε μπάλα στις γειτονιές των Πατησίων. 


Ο ίδιος άργησε να αποφασίσει το δρόμο που θα ακολουθούσε στη ζωή του, άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, «δεν ήταν ποτέ άριστος μαθητής». 


Τελειώνοντας το Λύκειο, πέτυχε στη Σχολή Ηλεκτρονικής των ΤΕΙ της Αθήνας, αλλά δεν φοίτησε ποτέ γιατί προτίμησε να φύγει το 1994 για τη Τουλούζη και να σπουδάσει, εντελώς τυχαία, Φυσική.

Στη πορεία βρέθηκε στο κέντρο αεροδιαστημικής της Ευρώπης, στη καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα του κόσμου, όπου συναρμολογούνται τα Ευρωπαϊκά αεροσκάφη και οι δορυφόροι. 

Έτσι μπήκε στη ζωή του η Αεροδιαστημική , και εκείνος απέκτησε σφαιρική γνώση όλων των αντικειμένων.

Από το 2000 εργάστηκε ως μηχανικός και μετέπειτα σύμβουλος στον χώρο αυτό και το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, αφού είχε ήδη ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο διεθνές μάνατζεμεντ.

Η σκέψη να αξιοποιήσει, στην Ελλάδα πια, τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησε κατά την παραμονή του στο εξωτερικό, τον οδήγησε το 2008, στην ίδρυση της ελληνικής εταιρία Grace Ltd , η οποία, το 2010 –και λόγω της ανάπτυξής της- συγχωνεύτηκε με το δίκτυο P.L.A.N. και δημιουργήθηκε η P.L.A.N. Europe που γνωρίζει σήμερα διεθνή αναγνώριση στο τομέα της, στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος. 

Ο ίδιος το 2012 βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως 
ο καλύτερος "Νέος Επιχειρηματίας".


ΠΗΓΗ. imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου