Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε για τον δημόσιο τομέα, μιας και η εικόνα του αλλάζει άρδην, με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Πιο συγκεκριμένα, αίρεται η μονιμότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων και μετατάξεων και έρχεται νέο μισθολόγιο.

Άρση μονιμότητας

Η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος εκφράστηκε υπέρ της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο, έβαλε και επίσημα στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα. 

«Η ελληνική κοινωνία είναι ήδη ώριμη, ώστε να ανοίξει αυτή η συζήτηση, μια που για να γίνει πράξη πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιηθεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, η οποία ζητάει την άρση της μονιμότητας, με πρώτα «θύματα» τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Το πρώτο σενάριο της κυβέρνησης που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει την άρση της μονιμότητας μόνο όσων θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα και όχι και όσων υπηρετούν σήμερα, ενώ το δεύτερο αφορά όλους τους εργαζομένους, και τους εν ενεργεία, αλλά και όσους θα προσληφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκδοχή είναι και αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, προκειμένου να μην θιγούν όσοι εργάζονται ήδη στο Δημόσιο και να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως στον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος του υπαλλήλου στο Δημόσιο, χωρίς επί της ουσίας να έχει εφαρμογή. 
Το πρώτο βήμα θα είναι να γενικευτεί αυτή η διάταξη και στις περιπτώσεις εκείνες των υπαλλήλων, οι οποίοι μέσα στη διετία θα δείξουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν το καθεστώς του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πήρε ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο θέμα. 
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να διασπείρεται ο φόβος στους δημόσιους υπάλληλους. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε και στην άλλη άκρη, όπου κανείς ποτέ δεν τιμωρούνταν ή δεν έφευγε από το Δημόσιο ακόμα και αν ήταν επίορκος» και πρόσθεσε «σε καμιά χώρα της Ευρώπης, το Δημόσιο δεν λειτουργεί με την απόλυτη πρακτική "φεύγεις-μένεις". 

Χρειάζεται μεν να μπει ένα τέλος στις νοοτροπίες εσαεί βολέματος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και ένα κράτος που λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα». «Εάν ένας υπάλληλος που του έχουν προσφερθεί ευκαιρίες και κίνητρα για επιμόρφωση και βελτίωση των δεξιοτήτων του δεν αποδίδει σε επανειλημμένη αξιολόγηση, τότε θα πρέπει να αποχωρεί από το Δημόσιο», υπογράμμισε.

Μόνιμη κινητικότητα

Αποσυνδέεται από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα από τις απολύσεις. Ανά μερικούς μήνες, θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, η κινητικότητα δεν θα είναι μόνο κατ' επιλογήν, καθώς οι μετατάξεις θα είναι υποχρεωτικές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπηρεσίες ή οργανισμοί πρέπει να κλείσουν. 
Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση που θα οριστεί για εκείνους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.

Ειδικά σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, πολλοί οργανισμοί αναμένεται να κλείσουν και σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρουν θα περάσουν σε ιδιώτες.

Αξιολόγηση και... ευέλικτοι μισθοί

Από το ερχόμενο έτος, η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα γίνεται μόνιμη, με τους υπαλλήλους να περνούν από «κόσκινο» ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
Όμως, η αξιολόγηση θα έχει άμεση σχέση και με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Με βάση το ότι ένα ποσοστό 15% θα παίρνει κάτω από τη βάση, υπολογίζεται ότι αντίστοιχο ποσοστό υπαλλήλων δεν θα παίρνει αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιράζονται ένα ποσό ως μπόνους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από του χρόνου θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στους μισθούς με μειώσεις στα ανώτερα κλιμάκια και μικρές αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς. 

Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 ωστόσο το σχετικό νομοσχέδιο βάσει της συμφωνίας με την τρόικα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


ΠΗΓΗ. newpost