ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Εαρινή ισημερία - Πότε είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης

 


Μαζί με την φθινοπωρινή ισημερία, είναι η στιγμή που έχουμε αυτή τη λαμπρή ισορροπία μεταξύ ημέρας και νύχτας σε όλο τον κόσμο με περίπου 12 ώρες από την κάθε μία. Κανείς δεν ξεπερνά τα άκρα με το χειμερινό ηλιοστάσιο ή το θερινό ηλιοστάσιο.

Το 2024, όπως αναφέρει το CNNi η εαρινή ισημερία είναι είτε την Τρίτη 19 Μαρτίου είτε την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Όλα αυτά εξαρτώνται από το πού βρίσκεται κανείς.

Πότε ακριβώς θα συμβεί η εαρινή ισημερία;

Η εαρινή ισημερία έλαβε χώρα ακριβώς στις 3:06 UTC (Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα) την Τετάρτη 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το EarthSky.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στο δυτικό ημισφαίριο, αυτό τοποθετεί την ισημερία την Τρίτη 19 Μαρτίου. Ακολουθεί μια ανάλυση των ωρών και των ημερομηνιών σε επιλεγμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη θερινή ώρα:

- Άνκορατζ (Αλάσκα): 7:06 μ.μ. της Τρίτης
- Λας Βέγκας (Νεβάδα): Τρίτη: 8:06 μ.μ.
- Γκουανταλαχάρα (Μεξικό): 9:06 μ.μ. Τρίτη
- Σικάγο (Ιλινόις): 06:06:06: 10:06 μ.μ. Τρίτη
- Τορόντο (Καναδάς) και Τζάκσονβιλ (Φλόριντα): 11:06 μ.μ.

Για τις ζώνες ώρας ανατολικά των παραπάνω, η ισημερία πέφτει την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

- Χάλιφαξ (Καναδάς): 12:06 π.μ.
- Δουβλίνο (Ιρλανδία) και Άκρα (Γκάνα): 3:06 π.μ.
- Βερολίνο (Γερμανία): 4:06 π.μ.
- Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος): 5:06 π.μ.
- Άγκυρα (Τουρκία): 6:06 π.μ.
- Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα): 7:06 π.μ.
- Βομβάη (Ινδία): 8:36 π.μ.
- Τσιάνγκ Μάι (Ταϊλάνδη): 10:06 π.μ.
- Χονγκ Κονγκ: 11:06 π.μ.
- Τόκιο (Ιαπωνία): 12:06 μ.μ.

Για μερικούς, το φθινόπωρο έρχεται

Αυτή η ισημερία σημαίνει ότι το φθινόπωρο έρχεται στο νότιο ημισφαίριο. Με τη σειρά τους οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο ανυπομονούν για μεγαλύτερες μέρες, αρωματικά λουλούδια και μια έκρηξη πρασίνου. Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν νότια του ισημερινού, αυτή η ισημερία σημαίνει ότι οδεύουν προς το φθινόπωρο.

Έτσι, για τους Χιλιανούς, τους Νοτιοαφρικανούς και τους Αυστραλούς, μεταξύ άλλων, αυτή είναι η ώρα να αγκαλιάσουν τον πιο δροσερό φθινοπωρινό καιρό.

Για τους ανθρώπους που κατοικούν κοντά στον ισημερινό σε μέρη όπως το Κίτο του Ισημερινού ή η Σιγκαπούρη, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πραγματικά σημαντικό. Έχουν περίπου 12 ώρες μέρα και νύχτα όλο το χρόνο.

Γιατί συμβαίνει η εαρινή ισημερία;

Η Γη περιστρέφεται κατά μήκος μιας νοητής γραμμής που εκτείνεται από το Βόρειο Πόλο στο Νότιο Πόλο. Ονομάζεται άξονας, και αυτή η περιστροφή είναι που μας δίνει τη μέρα και τη νύχτα.

Ωστόσο, ο άξονας γέρνει κατά 23,5 μοίρες, όπως εξηγεί η NASA. Αυτό τοποθετεί το ένα ημισφαίριο του πλανήτη να δέχεται περισσότερο ηλιακό φως από το άλλο για το μισό της ετήσιας περιφοράς του γύρω από τον ήλιο. Αυτή η διαφορά στο ηλιακό φως είναι που προκαλεί τις εποχές.

Το φαινόμενο κορυφώνεται στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτά είναι τα ηλιοστάσια, και έχουν τις πιο ακραίες διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας, ειδικά κοντά στους πόλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μένει σκοτάδι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μέρη όπως η Σκανδιναβία και η Αλάσκα.

Αλλά από το χειμερινό ηλιοστάσιο πριν από τρεις μήνες, τον Δεκέμβριο, θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι οι ημέρες μας έχουν μεγαλώσει στο βόρειο ημισφαίριο και οι νύχτες έχουν μικρύνει.

Προχωρώντας το Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο από ό,τι το Νότιο Ημισφαίριο. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται όλο και πιο ζεστό καθώς οδεύουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο.

Οι ισημερίες δεν είναι ακριβώς «ίσες»

Οι ισημερίες δεν είναι ίσες καθώς ότι το φως της ημέρας είναι λίγο περισσότερο από ό,τι σκοτάδι κατά την ισημερία - και το πόσο εξαρτάται από το πού βρίσκεστε στον πλανήτη.

Πώς συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι η μέρα είναι 12 ώρες και η νύχτα 12 ώρες;

Όπως εξηγεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι «σχεδόν» ίσες ώρες ημέρας και νύχτας οφείλονται στον περίπλοκο τρόπο μέτρησης της ανατολής του ήλιου και στη διάθλαση του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρά μας.

Η ημέρα είναι λίγο μεγαλύτερη στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη απ' ό,τι στον Ισημερινό, επειδή ο ήλιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανατείλει και να δύσει όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στους πόλους.

Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν μια ερωτική σχέση με την άνοιξη και όλα τα ουράνια πράγματα.

Στο Μεξικό, η τοποθεσία Τσίτσεν Ίτσα των Μάγια έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την ισημερία. Στην τοποθεσία, η εντυπωσιακή πυραμίδα γνωστή ως Ελ Καστίγιο ευθυγραμμίστηκε έτσι ώστε μια σκιά που περιγράφει τη μορφή ενός φιδιού του φωτός να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια στις ισημερίες.

Στην Αγγλία, η μυστηριώδης πέτρινη κατασκευή του Στόουνχεντζ αποτελεί εδώ και αιώνες ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.

Στο μεσογειακό νησί της Μάλτας, ένας αρχαίος μεγαλιθικός ναός στο συγκρότημα Mnajdra είναι ευθυγραμμισμένος έτσι ώστε οι ακτίνες του πρωινού ήλιου της εαρινής και της φθινοπωρινής ισημερίας να λάμπουν απευθείας μέσα από την κύρια είσοδο.

Πως γιορτάζουν την ισημερία στον κόσμο

Αρκετοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ισημερία. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς:

Στην Ιαπωνία, η ημέρα της εαρινής ισημερίας είναι δημόσια αργία και φέτος πέφτει την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τηρούν παλιές παραδόσεις, όπως η επίσκεψη σε οικογενειακούς τάφους και η πραγματοποίηση οικογενειακών συγκεντρώσεων για να γιορτάσουν την εαρινή ισημερία.

Το Ναβρούζ είναι το περσικό νέο έτος και σημαίνει νέα μέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέφτει την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Το ιρανικό ημερολόγιο είναι ηλιακό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι ο χρόνος καθορίζεται, μέσω αστρονομικών παρατηρήσεων, από την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο. Έτσι, η πρώτη ημέρα του έτους ξεκινά πάντα με την εαρινή ισημερία.

Πρόκειται για μια γιορτή του νέου ξεκινήματος: ευχόμαστε ευημερία και καλωσορίζουμε το μέλλον, ενώ αποτινάσσουμε το παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικογένειες χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο για να καθαρίσουν σε βάθος τα σπίτια και τις ντουλάπες τους και να αγοράσουν καινούργια ρούχα.

Στην Κίνα, η προσπάθεια να σταθεί ένα αυγό όρθιο είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας. Το έθιμο θεωρείται ότι χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιστεύεται ότι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να κάνουν ένα αυγό να σταθεί όρθιο, θα έχουν καλή τύχη. Ακόμη οι άνθρωποι σε όλη την Κίνα τρώνε τοπικά ανοιξιάτικα λαχανικά.

 

ΠΗΓΗ. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου