ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Οι Ελληνες έχουν τη χειρότερη εικόνα για την ΕΕ

 


Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των κατοίκων της ΕΕ, και ειδικά των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά την περίοδο του φθινοπώρου του 2022, σε όλα τα κράτη - μέλη.

Συγκεκριμένα, το κόστος ζωής αποτελεί λόγο ανησυχίας για το 93% του συνόλου των ερωτηθέντων, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους ερωτηθέντες από την Ελλάδα να αγγίζει το 100%, κονιορτοποιώντας τα παραμύθια της κυβέρνησης περί βελτίωσης τάχα της καθημερινότητας του λαού με τα ψίχουλα που κατά καιρούς μοιράζει.

Αλλωστε, παρά τις κυβερνητικές φανφάρες για τα «pass» της ελεημοσύνης, το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνουν ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ ένα 29% σημειώνουν ότι δεν έχουν δει ακόμα το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το 2023. 

Συνολικά, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες αναδεικνύει το 86% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα που απαντούν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Πρόκειται για αύξηση 14 μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, με τη χώρα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 65% και η Βουλγαρία με ποσοστό 64%.

Η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ανησυχεί το 82% των πολιτών στην ΕΕ, ποσοστό που στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 97%. Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%).

Σε αυτό το πλαίσιο, το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της ακρίβειας σε επίπεδο ΕΕ και το 79% από τη διαχείριση της ακρίβειας σε εθνικό επίπεδο. Ελλάδα και Κύπρος (76%) είναι οι πλέον δυσαρεστημένες χώρες για τη διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το στοιχείο ότι παρά τους τόνους προπαγάνδας όλα αυτά τα χρόνια, μόλις το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα. Ακόμα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν η Γαλλία με 63%, η Ιταλία με 61%, η Βουλγαρία με 60% και η Αυστρία με 55%.

Σε άλλο ερώτημα, μόλις το 43% στην Ελλάδα βλέπουν την ΕΕ «θετικά». Μόνο η Αυστρία έχει χαμηλότερο ποσοστό, στο 42%. Συνολικά 6 χώρες καταγράφουν ποσοστό κάτω του 50% (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Αυστρία).

Εξάλλου, προσπαθούν μεν να πλασάρουν ότι η διασφάλιση της ειρήνης ήταν από τους βασικούς και θεμελιώδεις λόγους ίδρυσης της ΕΕ, ωστόσο ούτε αυτό τους βγαίνει. 

Μόλις το 36% των κατοίκων της ΕΕ δηλώνουν ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη της ένταξης σε αυτήν. Το ποσοστό εμφανίζεται υψηλότερο στην Ελλάδα, στο 46%, ωστόσο κι αυτό χαμηλό είναι, δεδομένης της προπαγάνδας όλα αυτά τα χρόνια.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Ελληνες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και να έχουν και τη χειρότερη εικόνα για την ΕΕ.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου