Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα με τον διοικητή της ΕΤΕπ, μέσω της οποίας θα διοχετευθούν φτηνά δάνεια ύψους έως 5 δισ. ευρώ, ενώ προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων τους έχουν απευθύνει και οι εγχώριες τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες αφορούν την «πράσινη μετάβαση», τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και την εξωστρέφεια επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον επόμενο μήνα να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ με βάση την πρόοδο στα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη εκταμίευση.
Πρόκειται για τη δέσμη με τα 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως της «ενεργειακής απόδοσης», της «βιώσιμης κινητικότητας», της διαχείρισης αποβλήτων των «ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας» κ.ο.κ..
Το σύνολο των εκταμιεύσεων από την ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να φτάσει τα επόμενα χρόνια σε 32 δισ. ευρώ τόσο με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και φτηνών ή και άτοκων δανείων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ένα «νέο υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού, αποτελεί κοινό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και προϋποθέτει σκληρά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», όπως ο νόμος Χατζηδάκη, για την προσέλκυση επενδύσεων, και από κοντά μια ατελείωτη «λίστα» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για ένα κράτος ακόμα πιο «αποτελεσματικό» για το κεφάλαιο και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πτωχευτικού νόμου, εκπλήρωση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων, παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας και συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.
Αυτά τα «μεγάλα πακέτα» και η χρηματοδότηση δεν πέφτουν βέβαια από τον ουρανό αλλά προκύπτουν από τη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων και από τον νέο δανεισμό, που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα λαϊκά στρώματα, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου