ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.......







1791  Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1901  Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1911   Οι ιταλικές δυνάμεις νικούν τις οθωμανικές στην Τρίπολη (ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911 - 1912).

1929   Ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

1929  Αρχίζει στη Σοβιετική Ενωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5 - 10/12/1929).

1934  Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας», που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ενας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

1934  Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

1941   Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

1944  Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στον Σκόμπι: «...να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη, (Αθήνα)... Μη διστάσετε, πάντως, να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση». 

Στην πρωτεύουσα, η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν ξανά το κέντρο της Αθήνας. Νέα δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών, με 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. 

Εντείνεται η τρομοκρατία κατά του λαϊκού κινήματος, με συλλήψεις, βασανισμούς, δολοφονίες, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 17.30 και οποιασδήποτε εισόδου - εξόδου από την Αθήνα. Συνεχίστηκαν οι βρετανικές στρατιωτικές ενισχύσεις. 

Η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως ανήκε στον ΕΛΑΣ που συνέχισε τον αφοπλισμό αστυνομικών τμημάτων, το χτύπημα της Χ, το στήσιμο οδοφραγμάτων, ενώ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού. Σφοδρές μάχες έδωσε ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Βύρων» κατά των Βρετανών στο Πολυτεχνείο.

1952  Το νέφος, που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες, προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

1958  Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).

2013  Πεθαίνει ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ» Νέλσον Μαντέλα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου