ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-9-2015
Ο οινοτουρισμός στη Ρωσία είναι μια ενδιαφέρουσα και προσιτή εμπειρία, παρόλο που η χώρα δεν φημίζεται ως παραδοσιακός «οινοπροορισμός». Διαλέξαμε για εσάς μερικά από τα πιο όμορφα επισκέψιμα οινοποιεία, και με τη βοήθεια ειδικού σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα κρασιά της Νότιας Ρωσίας.
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν την μεγάλης κλίμακας οινοπαραγωγή στις μέρες του Μεγάλου Πέτρου, ενώ μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα κορυφώθηκε η τοπική παραγωγή, καθώς τότε ιδρύθηκαν τα γνωστά οινοποιεία Abrau-Dyurso, Massandra και Novy Svet.
Στη σοβιετική περίοδο οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί ήταν οι αγαπημένοι των αρχών, όμως η εκστρατεία κατά του αλκοόλ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στη συνέχεια, έφεραν τον αμπελοοινικό τομέα στο χείλος της κατάρρευσης.
Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και πάλι στην αυγή του 21ου αιώνα.
Πηγή: Photoxpress
Οι αμπελώνες του Fanagoria, βρίσκονται πολύ κοντά στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Φαναγορεία, και απλώνονται πάνω στη χερσόνησο Ταμάν, 1.356 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Μια τυπική επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει ξενάγηση στους αμπελώνες, και στο μοναδικό ρωσικό εργαστήριο κατασκευής βαρελιών, καθώς επίσης και μια συνεδρία γευσιγνωσίας. Ωστόσο, εμείς θα σας προτείναμε να αντικαταστήσετε την τυπική επίσκεψη με ένα οινογαστρονομικό δείπνο.
Αυτά τα δείπνα, συνδυάζουν επιλεγμένα πιάτα με εποχιακά προϊόντα και κρασί, συνοδευόμενα από γευστικές ερμηνείες ενός επαγγελματικά οινοποιού.
Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα κρασιά που παράγονται σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ρωσίας.
Πηγή: Photoxpress
Το οινοποιείο Λευκάδια βρίσκεται στην Κριμαία, ανάμεσα στο Κρασνοντάρ και στη χερσόνησο Ταμάν (1.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα). Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σχεδιάστηκε ως ένα σύγχρονο οινοποιείο.
Οι περιβαλλοντικοί και φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού επιλέχθηκαν πολύ προσεχτικά, και τα φυτώρια μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία, ενώ εδώ εργάστηκε ως σύμβουλος ο μεγαλύτερος οινοπαραγωγός του Chateau Mouton Rothschild, Πάτρικ Λεον.
Μια επίσκεψη στο οινοποιείο ισοδυναμεί με μια πραγματική κατάδυση στον κόσμο του ρωσικού κρασιού. Εκτός από την παραδοσιακή ξενάγηση στους αμπελώνες, τα κελάρια και τη γευσιγνωσία κρασιού, αυτή η εκδρομή περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε ένα μουσείο κρασιού και σε ένα εργαστήριο οινολογίας.
Πηγή: RIA Novosti / Ekaterina Chesnokova
Στο μικρό χωριό Abrau-Dyurso που βρίσκεται κοντά στο Νοβοροσίσκ (1.488 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) παράγονται τα καλύτερα αφρώδη κρασιά της Ρωσίας για πάνω από 100 χρόνια.
Εδώ θα δείτε τα αρχαία κελάρια κρασιού, θα μάθετε για τη διαδικασία παραγωγής του αφρώδους οίνου με παραδοσιακές και εναλλακτικές μεθόδους, και στη συνέχεια θα δοκιμάσετε τα λαμπρά αποτελέσματα.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε μία τοπική γκαλερί τέχνης, να συμμετάσχετε σε ένα γαστρονομικό εργαστήρι, ή να χαλαρώσετε σε ένα spa, να πάτε για ψάρεμα, να κάνετε ποδηλασία, πεζοπορία ή καταδύσεις.
Αυτό το κρασί διαθέτει ένα χλωμό χρώμα τουρμαλίνης. Το άρωμά του προσφέρει μπουκέτο από σμέουρα, άγριες φράουλες και μπαχαρικά. Έχει έντονη, μεταλλική και φρουτώδη γεύση. Πάει με ορεκτικά με άπαχο κρέας και ψάρι, θαλασσινές σαλάτες και οστρακοειδή. Τιμή: 1.400 ρούβλια (περίπου 24 δολάρια).
2.Οινοποιείο Βεντέρνικοφ: Krasnostop Zolotovsky, ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια 2012, Κοιλάδα του Ντον
Κρασί με σκούρο χρώμα ροδιού, αναδύει ένα άρωμα μαρμελάδας βατόμουρου, ευκαλύπτου και πικάντικων βοτάνων. Έχει μια γεύση γλυκιά και συνάμα πικάντικη, φρουτώδη, αλλά και λίγο αλμυρή. Είναι ιδανικό για κυρίως πιάτα με βάση το κρέας, όπως το αρνίσιο κεμπάπ. Τιμή: 1300 ρούβλια (περίπου 22 δολάρια).
Πηγή: Lori / LegionMedia
3. Αρχοντικό Ντιβνομόρκογε: West Hill Blend 2012 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Περιφέρεια Κρασνοντάρ
Έχει ένα όμορφο σκούρο χρώμα κερασιάς, με δελεαστικά αρώματα μαύρων δαμάσκηνων, cassis , αγριοκερασιάς και μπαχαρικών. Γεύση πικάντικη, φρουτώδης και ζωηρή.
Το κλασικό ταίρι του είναι η μπριζόλα, θα του πήγαινε όμως κι ένα φιλέτο μοσχάρι με περίπλοκες σάλτσες. Τιμή: 1600 ρούβλια (περίπου 27 δολάρια).
4. Abrau-Dyurso: Brut L'Art Nouveau Imperial 2010 (Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir)
Πηγή: TASS / Ilya Scherbakov
Ένα αφρώδες κρασί σε ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα λουλουδιών και φρούτων , με τόνους πράσινων και κίτρινων μήλων. Έχει γεμάτο σώμα, ζωηρή γεύση ενώ αφήνει μια δυνατή αίσθηση στην επίγευση. Του πηγαίνουν πολύ τα θαλασσινά όπως χτένια μύδια αλλά και άλλα θαλασσινά πιάτα. Τιμή: 1500 ρούβλια (περίπου 26 δολάρια).
5. Chateau Le Grand Vostock: "Le Chene Royal" του 2011, Κουμπάν (Chardonnay και Sauvignon Blanc)
Αυτό το κρασί έχει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα και μια ζωηρή, φρουτώδη και πυκνή γεύση. Το άρωμα συνδυάζει νότες λευκού και πράσινου μήλου με νότες βανίλιας και κάρδαμου. Είναι καλό με λιπαρά ψάρια στη σχάρα ή κοτόπουλο και άλλα πιάτα πουλερικών.
Τιμή: 900 ρούβλια (περίπου 15 δολάρια).
Οι περιφέρειες Ροστόφ και Σταυρούπολης έχουν πολλά να προσφέρουν στους γνώστες του κρασιού. Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία το 2014, η περιοχή αυτή έχει γίνει ο κύριος πόλος έλξης, ως γενέτειρα της ρωσικής παραγωγής κρασιού.
Τα κελάρια Massandra διαθέτουν μια μοναδική συλλογή κρασιών καταγεγραμμένη στο βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.
Επίσης, ο αφρώδης οίνος Novy Svet κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση του 1900. Παρόλο το ένδοξο παρελθόν, οι ντόπιοι οινοποιοί δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους , δημιουργώντας συνεχώς νέα οινοποιεία.
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα με τα παλιά και σύγχρονα οινοποιεία της Κριμαίας.
ΠΗΓΗ. gr.rbth.com
Ο οινοτουρισμός στη Ρωσία είναι μια ενδιαφέρουσα και προσιτή εμπειρία, παρόλο που η χώρα δεν φημίζεται ως παραδοσιακός «οινοπροορισμός». Διαλέξαμε για εσάς μερικά από τα πιο όμορφα επισκέψιμα οινοποιεία, και με τη βοήθεια ειδικού σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα κρασιά της Νότιας Ρωσίας.
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν την μεγάλης κλίμακας οινοπαραγωγή στις μέρες του Μεγάλου Πέτρου, ενώ μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα κορυφώθηκε η τοπική παραγωγή, καθώς τότε ιδρύθηκαν τα γνωστά οινοποιεία Abrau-Dyurso, Massandra και Novy Svet.
Στη σοβιετική περίοδο οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί ήταν οι αγαπημένοι των αρχών, όμως η εκστρατεία κατά του αλκοόλ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στη συνέχεια, έφεραν τον αμπελοοινικό τομέα στο χείλος της κατάρρευσης.
Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και πάλι στην αυγή του 21ου αιώνα.
Στους δρόμους του κρασιού, περιφέρεια Κρασνοντάρ
Οινοποιείο Fanagoria
Πηγή: Photoxpress
Οι αμπελώνες του Fanagoria, βρίσκονται πολύ κοντά στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Φαναγορεία, και απλώνονται πάνω στη χερσόνησο Ταμάν, 1.356 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Μια τυπική επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει ξενάγηση στους αμπελώνες, και στο μοναδικό ρωσικό εργαστήριο κατασκευής βαρελιών, καθώς επίσης και μια συνεδρία γευσιγνωσίας. Ωστόσο, εμείς θα σας προτείναμε να αντικαταστήσετε την τυπική επίσκεψη με ένα οινογαστρονομικό δείπνο.
Αυτά τα δείπνα, συνδυάζουν επιλεγμένα πιάτα με εποχιακά προϊόντα και κρασί, συνοδευόμενα από γευστικές ερμηνείες ενός επαγγελματικά οινοποιού.
Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα κρασιά που παράγονται σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ρωσίας.
Οινοποιείο Λευκάδια
Πηγή: Photoxpress
Το οινοποιείο Λευκάδια βρίσκεται στην Κριμαία, ανάμεσα στο Κρασνοντάρ και στη χερσόνησο Ταμάν (1.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα). Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σχεδιάστηκε ως ένα σύγχρονο οινοποιείο.
Οι περιβαλλοντικοί και φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού επιλέχθηκαν πολύ προσεχτικά, και τα φυτώρια μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία, ενώ εδώ εργάστηκε ως σύμβουλος ο μεγαλύτερος οινοπαραγωγός του Chateau Mouton Rothschild, Πάτρικ Λεον.
Μια επίσκεψη στο οινοποιείο ισοδυναμεί με μια πραγματική κατάδυση στον κόσμο του ρωσικού κρασιού. Εκτός από την παραδοσιακή ξενάγηση στους αμπελώνες, τα κελάρια και τη γευσιγνωσία κρασιού, αυτή η εκδρομή περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε ένα μουσείο κρασιού και σε ένα εργαστήριο οινολογίας.
Οίκος κρασιού Abrau-Dyurso
Πηγή: RIA Novosti / Ekaterina Chesnokova
Στο μικρό χωριό Abrau-Dyurso που βρίσκεται κοντά στο Νοβοροσίσκ (1.488 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) παράγονται τα καλύτερα αφρώδη κρασιά της Ρωσίας για πάνω από 100 χρόνια.
Εδώ θα δείτε τα αρχαία κελάρια κρασιού, θα μάθετε για τη διαδικασία παραγωγής του αφρώδους οίνου με παραδοσιακές και εναλλακτικές μεθόδους, και στη συνέχεια θα δοκιμάσετε τα λαμπρά αποτελέσματα.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε μία τοπική γκαλερί τέχνης, να συμμετάσχετε σε ένα γαστρονομικό εργαστήρι, ή να χαλαρώσετε σε ένα spa, να πάτε για ψάρεμα, να κάνετε ποδηλασία, πεζοπορία ή καταδύσεις.
Τα πέντε καλύτερα ρωσικά κρασιά από τον τον οινολόγο και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών της Ρωσίας, Ντμίτρι Φεντότοφ
1. Λευκάδια: Flamingo 2014 (Grenache), Περιφέρεια ΚρασνοντάρΑυτό το κρασί διαθέτει ένα χλωμό χρώμα τουρμαλίνης. Το άρωμά του προσφέρει μπουκέτο από σμέουρα, άγριες φράουλες και μπαχαρικά. Έχει έντονη, μεταλλική και φρουτώδη γεύση. Πάει με ορεκτικά με άπαχο κρέας και ψάρι, θαλασσινές σαλάτες και οστρακοειδή. Τιμή: 1.400 ρούβλια (περίπου 24 δολάρια).
Κρασί με σκούρο χρώμα ροδιού, αναδύει ένα άρωμα μαρμελάδας βατόμουρου, ευκαλύπτου και πικάντικων βοτάνων. Έχει μια γεύση γλυκιά και συνάμα πικάντικη, φρουτώδη, αλλά και λίγο αλμυρή. Είναι ιδανικό για κυρίως πιάτα με βάση το κρέας, όπως το αρνίσιο κεμπάπ. Τιμή: 1300 ρούβλια (περίπου 22 δολάρια).
Πηγή: Lori / LegionMedia
3. Αρχοντικό Ντιβνομόρκογε: West Hill Blend 2012 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Περιφέρεια Κρασνοντάρ
Έχει ένα όμορφο σκούρο χρώμα κερασιάς, με δελεαστικά αρώματα μαύρων δαμάσκηνων, cassis , αγριοκερασιάς και μπαχαρικών. Γεύση πικάντικη, φρουτώδης και ζωηρή.
Το κλασικό ταίρι του είναι η μπριζόλα, θα του πήγαινε όμως κι ένα φιλέτο μοσχάρι με περίπλοκες σάλτσες. Τιμή: 1600 ρούβλια (περίπου 27 δολάρια).
4. Abrau-Dyurso: Brut L'Art Nouveau Imperial 2010 (Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir)
Πηγή: TASS / Ilya Scherbakov
Ένα αφρώδες κρασί σε ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα λουλουδιών και φρούτων , με τόνους πράσινων και κίτρινων μήλων. Έχει γεμάτο σώμα, ζωηρή γεύση ενώ αφήνει μια δυνατή αίσθηση στην επίγευση. Του πηγαίνουν πολύ τα θαλασσινά όπως χτένια μύδια αλλά και άλλα θαλασσινά πιάτα. Τιμή: 1500 ρούβλια (περίπου 26 δολάρια).
5. Chateau Le Grand Vostock: "Le Chene Royal" του 2011, Κουμπάν (Chardonnay και Sauvignon Blanc)
Αυτό το κρασί έχει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα και μια ζωηρή, φρουτώδη και πυκνή γεύση. Το άρωμα συνδυάζει νότες λευκού και πράσινου μήλου με νότες βανίλιας και κάρδαμου. Είναι καλό με λιπαρά ψάρια στη σχάρα ή κοτόπουλο και άλλα πιάτα πουλερικών.
Τιμή: 900 ρούβλια (περίπου 15 δολάρια).
Κριμαία: Η γενέτειρα της ρωσικής οινοποιίας
Πάντως ο ρωσικός οινοτουρισμός δεν περιορίζεται στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ.Οι περιφέρειες Ροστόφ και Σταυρούπολης έχουν πολλά να προσφέρουν στους γνώστες του κρασιού. Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία το 2014, η περιοχή αυτή έχει γίνει ο κύριος πόλος έλξης, ως γενέτειρα της ρωσικής παραγωγής κρασιού.
Τα κελάρια Massandra διαθέτουν μια μοναδική συλλογή κρασιών καταγεγραμμένη στο βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.
Επίσης, ο αφρώδης οίνος Novy Svet κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση του 1900. Παρόλο το ένδοξο παρελθόν, οι ντόπιοι οινοποιοί δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους , δημιουργώντας συνεχώς νέα οινοποιεία.
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα με τα παλιά και σύγχρονα οινοποιεία της Κριμαίας.
ΠΗΓΗ. gr.rbth.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου