ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

«Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως - Πάνω από 2,4 τρισ. δολάρια το 2023

 


Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι εξοπλισμοί παγκοσμίως, καθώς με κεντρικές παραμέτρους την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων οδηγεί σε συνολικότερη ενίσχυση των πολεμικών προετοιμασιών για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης.

Σύμφωνα με έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2023, για ένατη συναπτή χρονιά.

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη, το SIPRI, αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, φθάνοντας τα 2,44 τρισ. δολάρια, έναντι 2,24 τρισ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

«Πρωταθλήτριες» με διαφορά οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με στρατιωτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 916 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πάνω από το ένα τρίτο -το 37%- των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και για ποσό περίπου τριπλάσιο από αυτό της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, της Κίνας.

Το Πεκίνο αφιέρωσε κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου 296 δισ. δολάρια στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ή περίπου το 12% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ποσό αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση.

Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναλογούσαν πέρυσι σχεδόν οι μισές από τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες.

Οι πρώτες επτά χώρες της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία παρέμεινε στην τρίτη θέση. Οι στρατιωτικές δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 24%, στα 109 δισ. δολάρια το 2023, κατά τους υπολογισμούς του SIPRI.

Ακολουθούν η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Η Γερμανία κατέλαβε την 7η θέση, λίγο πίσω από τη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη εκατοστιαία αύξηση στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης καταγράφτηκε στην Ουκρανία, ήταν 51%, με τις δαπάνες να φθάνουν τα 64,8 δισ. δολάρια. Από 11η το 2022, η Ουκρανία κατατάχθηκε 8η το 2023. Οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν σχεδόν στο 60% -επακριβώς στο 58%- του συνόλου των κρατικών δαπανών της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

 

ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου