Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - Δραματικές συνέπειες για τους λαούς με τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης

 

 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε πολύμηνες λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία, εισαγωγή σε νοσοκομεία... 

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, εξαντλητικές συνθήκες εντατικοποίησης για τους υγειονομικούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας... 

Συνεχής αύξηση των τιμών, πανάκριβες υπηρεσίες Υγείας, «χρυσές δουλειές» για μεγάλα μονοπώλια της Υγείας αλλά και για «κοράκια» που αγοράζουν τα δάνεια ασθενών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη από τη νοσηλεία τους... Εκατομμύρια νεκροί από την COVID-19 και δραματική μείωση του προσδόκιμου ζωής...

Μια ματιά στην κατάσταση των συστημάτων Υγείας στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, σε τραγική αντίθεση με τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης, αποτυπώνει ανάγλυφα τα δραματικά για τους λαούς αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις κ.ο.κ.

Ξεσκεπάζει τις διάφορες «βέλτιστες πρακτικές» που φιγουράρουν στα προγράμματα των αστικών κομμάτων και στη χώρα μας, αλλά και στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που δεσμεύονται να υλοποιήσουν την επόμενη μέρα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα του λαού είναι ασύμβατα με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 7,2 εκατομμύρια ασθενείς σε πολύμηνες λίστες αναμονής...

Χαρακτηριστικά για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας είναι τα στοιχεία από έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων (Μάρτης 2023) για τον τεράστιο χρόνο αναμονής για νοσηλεία στα νοσοκομεία, εξαιτίας των πολύ μεγάλων ελλείψεων.

Τον Γενάρη του 2023 πάνω από 7,2 εκατ. ασθενείς (1 στους 10 Βρετανούς πολίτες!) περίμεναν για μήνες στη λίστα αναμονής, που είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά μεταξύ 2012 και 2019 (λόγω και προηγούμενων άγριων κρατικών περικοπών στις υπηρεσίες Υγείας), πριν καν την εμφάνιση της πανδημίας και την «απογείωση» της αναμονής, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μίας νόσου». Για παράδειγμα, τον Δεκέμβρη του 2019, στη λίστα αναμονής για νοσηλεία περίμεναν 4,5 εκατ. ασφαλισμένοι, από 2,5 εκατ. τον Δεκέμβρη του 2012.

Στην Αγγλία, σήμερα, πάνω από 400.000 ασθενείς περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για νοσηλεία.

Μέχρι και στα Επείγοντα των νοσοκομείων ο μέσος όρος αναμονής των ασθενών τον Φλεβάρη του 2023 ήταν περίπου 4 ώρες.

Επισημαίνεται ακόμα η μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής για ασθενοφόρα, που τον Δεκέμβρη του 2022 μετρήθηκε κατά μέσο όρο σε μιάμιση ώρα, από 18 λεπτά που ήταν ο στόχος...

Για θεραπεία καρκινοπαθών ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 62 μέρες, ενώ για πάρα πολλούς καρκινοπαθείς ακόμα και μια 10ήμερη καθυστέρηση στη θεραπευτική αγωγή μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τη ζωή τους...

Αύξηση παρουσιάζεται και στον χρόνο αναμονής για διαγνωστικούς ιατρικούς ελέγχους και χειρουργεία.

Τον Γενάρη του 2023 1,58 εκατ. ασθενείς περίμεναν βδομάδες και μήνες προκειμένου να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο. Πριν 3 χρόνια ο αριθμός τους ήταν 1,05 εκατ. άτομα.

Σχεδόν 1 εκατ. προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του μαστού ακυρώθηκαν, ενώ το 2021, τον Απρίλη, 4,6 εκατομμύρια προγραμματισμένα χειρουργεία είχαν καθυστερήσει, με 300.000 από αυτά να πραγματοποιούνται πάνω από έναν χρόνο μετά. Οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας σε όλους τους τύπους καρκίνου.

Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ότι η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μέσα στην επταετία 2012 - 2019 επέφερε 335.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τα στατιστικά δεδομένα της περιόδου 1981 - 2011, καθώς το μειωμένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, η κακή διατροφή, η κατάσταση του συστήματος Υγείας κ.ά. αποτελούν συνδυασμένους παράγοντες που αυξάνουν τη θνησιμότητα του πληθυσμού.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην οδοντιατρική περίθαλψη. Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Βρετανούς καταφεύγει σε οδοντιατρική τύπου ...«κάν' το μόνος σου», ενώ τα 2/3 των ενηλίκων δεν έχουν επισκεφτεί οδοντίατρο από τις πρώτες μέρες έναρξης της πανδημίας. Από την έναρξη της πανδημίας 3.000 οδοντίατροι έχουν εγκαταλείψει το NHS, ενώ οι λίστες αναμονής για θεραπεία φτάνουν μέχρι και τα 6 χρόνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους εγκατέλειψαν τη δουλειά τους λόγω προβλημάτων υγείας μετά την πανδημία. Αλλοι 2,5 εκατ. περίπου ανέφεραν την υγεία τους ως λόγο που δεν μπορούσαν να εργαστούν πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς υπέφεραν μεταξύ άλλων από χρόνιες παθήσεις ή από προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμα και νέοι ηλικίας 25 - 34 ετών.

Τεράστια υποστελέχωση ενώ θησαυρίζουν τα μονοπώλια της Υγείας

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Παρά τις ανεπαρκείς προσλήψεις της τελευταίας πενταετίας (κυρίως στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας), στην πραγματικότητα τα κενά στις θέσεις γιατρών και νοσηλευτών αυξήθηκαν σε 8,9% το 2022, από 8,3% το 2021, μεταξύ άλλων λόγω μαζικών παραιτήσεων εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας (εξαντλητικά ωράρια εργασίας, διαδοχικές υπερωρίες, εντατικοποίηση από τις ελλείψεις προσωπικού, χαμηλές αποδοχές).

Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022, στο NHS της Αγγλίας (χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) υπήρχαν 124.000 κενά υγειονομικών.

Παράλληλα, τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 6% μεταξύ 2011 και 2019.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σωματεία υγειονομικών, νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, ειδικευόμενοι γιατροί κ.ά. πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλες απεργίες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας.

Η επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος στα μονοπώλια, με μια σειρά αμερικανικές κλινικές να ανοίγουν παραρτήματα. Η αλυσίδα αμερικανικών κλινικών «Cleveland Clinic» τους επόμενους μήνες προβλέπεται να ανοίξει την τρίτη μεγάλη κλινική της στο Λονδίνο, μετά τα δύο νοσοκομεία που άνοιξε το 2021 και το 2022. Ο αμερικανικός νοσηλευτικός όμιλος «HCA Healthcare» έχει ανοίξει πάνω από 30 παραρτήματα (κλινικές - ιατρικά κέντρα) σε Λονδίνο και Μάντσεστερ, ενώ το 2022 εγκαινίασε ένα νέο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ. Ο δε βρετανικός όμιλος ιδιωτικών κλινικών «Spire Healthcare» αυξάνει τις κλινικές σε όλη τη χώρα, όπου η «αγορά» της ιδιωτικής Υγείας είχε πάνω από 15 εκατ. «πελάτες».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, «Bupa», «Aviva» και «Vitality», πρόσθεσαν πάνω από 480.000 νέους πελάτες από το 2022...

ΗΠΑ: Απλησίαστο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας

Αντιμέτωπα με το τεράστιο κόστος των υπηρεσιών Υγείας έρχονται τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και στις ΗΠΑ.

Στοιχεία του αμερικανικού ιδρύματος «Health Cost Institute» αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο οι τιμές για υπηρεσίες Υγείας αυξάνονται κατά περίπου 15% τον χρόνο από το 2014. Τα δε Κέντρα Ιατρικών Υπηρεσιών (Centers for Medicare & Medicaid Services - CMS) αναφέρουν ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες Υγείας ανήλθαν το 2019 σε 3,81 τρισ. δολάρια και το 2028 αναμένεται να αυξηθούν σε 6,19 τρισ. δολάρια (ποσοστό 19,7% του ΑΕΠ).

Οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερους αποκλεισμούς και δαπάνες. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το 2020 οι ανασφάλιστοι ξεπερνούσαν τα 27 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς και μέχρι το 2026 αναμένεται να ξεπεράσει τα 49 εκατ. άτομα... Σύμφωνα με το «healthpeople.gov», οι ανασφάλιστοι διστάζουν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη, λόγω του υψηλότατου κόστους, ενώ για τον ίδιο λόγο αποφεύγουν προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ «Fair Health», οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 κλήθηκαν να πληρώσουν μεταξύ 42.000 και 74.000 δολαρίων!

Αντίστοιχα, στοιχεία των «Kaiser Family Foundation» και «New York Times» δείχνουν ότι το 61% των Αμερικανών παλεύουν να πληρώσουν λογαριασμούς για υπηρεσίες Υγείας και το 33% δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν, καθώς πάσχουν από χρόνιες ασθένειες...

4 στους 10 Αμερικανούς δανείζονται για να καλύψουν νοσήλια!

Οσοι είναι ανασφάλιστοι και βάζουν χρέη μπλέκουν με εισπρακτικές εταιρείες και κερδοσκοπικά ταμεία, που αγοράζουν τα χρέη τους από τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Αν δεν τους πληρώσουν, τότε «κοκκινίζουν» τα στοιχεία τους στον αμερικανικό «Τειρεσία», με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πάρουν νέα τραπεζικά δάνεια ή νέες πιστωτικές κάρτες...

Ολα αυτά ενώ στο πανάκριβο σύστημα Υγείας είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με την Ενωση Αμερικανικών Ιατρικών Κολεγίων (AAMC), στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 54.100 παθολόγων, ενώ μέχρι το 2034 τα κενά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 139.000.

Η ίδια Ενωση προβλέπει ότι 2 στους 5 ενεργούς γιατρούς θα πάρουν σύνταξη μέσα στην επόμενη δεκαετία, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί με περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω εξάντλησης από τους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς.

Τεράστια αύξηση της θνησιμότητας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο λαός των ΗΠΑ είχε τα περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο από την πανδημία, κατά την οποία καταγράφηκε συνολικά μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας.

Μεταξύ Μάρτη 2020 και Δεκέμβρη 2022 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 1,7 εκατ. θάνατοι πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο.

Η αμερικανική Ενωση Ασφαλιστών (Society of Actuaries) καταγράφει ετήσια αύξηση της θνησιμότητας των Αμερικανών άνω των 50 ετών κατά 1% μετά το 1950 και κατά 1,5% - 2% από το 2000 έως το 2009.

Η μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την αύξησή του από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και το 2010 περίπου. Από το 2011 όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής σταμάτησε να αυξάνεται και το 2014 άρχισε να κινείται καθοδικά, με τάσεις μείωσης και τα επόμενα χρόνια.

Το 2021 το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν έναν χρόνο, ενώ είχε ήδη υποχωρήσει κατά ενάμιση χρόνο το 2020...

Τους θανάτους εξαιτίας της άθλιας κατάστασης στο σύστημα Υγείας συμπληρώνουν οι θάνατοι από άλλα φαινόμενα που απορρέουν από την καπιταλιστική σήψη, όπως οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες, οι οποίοι αυξήθηκαν από περίπου 65.000 ετησίως το 1995 σε 158.000 το 2018, ενώ η τάση αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στα χρόνια της πανδημίας.

Σε έρευνα του ιδρύματος «Commonwealth Fund», το 2021, μεταξύ των 11 πλουσιότερων κρατών - μελών του ΟΟΣΑ οι ΗΠΑ παρουσίαζαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περιπτώσεων που θα μπορούσε να αποφευχθεί...


Δ. Ορφ.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου