ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2023 - Ακάθεκτη η φοροληστεία λίγο πριν τις εκλογές

 


Εμμεσους φόρους ύψους 7,1 δισ. ευρώ πλήρωσε ο λαός μόνο το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροαφαίμαξη δεν έχει τελειωμό, αφού αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα άλλωστε με τις δεσμεύσεις της «δημοσιονομικής ισορροπίας». Αυτά τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό εξαπάτησης του λαού, περί ελάφρυνσης εάν και εφόσον είναι στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο του 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.842 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.281 δισ. ευρώ ή 15,7% έναντι του στόχου.

Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα έσοδα από τους άδικους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ο λαός πλήρωσε συνολικά 7,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 417 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.137 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 488 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 282 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ήρθε η ώρα και για τη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται πως θα καταργούσαν διαδοχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Τέτοια κοροϊδία δηλαδή... Αυτοί λοιπόν που τώρα υπόσχονται πολλά και διάφορα, τα οποία θα τα πάρει ο άνεμος μετά τις εκλογές, έχουν φορτώσει ένα τεράστιο χαράτσι στον λαό.

Ετσι λοιπόν, μέσα στο Σαββατοκύριακο ανεβαίνουν στο myAADE τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν 7,3 εκατ. φορολογούμενους - ιδιοκτήτες ακινήτων. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. 

Το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τον εξοφλήσουν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου του 2023 και η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Από την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν και οι συμψηφισμοί επιστροφών με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Πάντως όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου, δηλαδή πριν εκδοθεί ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ, θα προλάβουν να λάβουν το σύνολο του ποσού από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος την προσεχή Παρασκευή 28 Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι. Για κάποιους φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μέχρι 50%, με τη συντριπτική πλειοψηφία όμως να ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστης μείωσης.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Αυτό θα συμβεί γιατί απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν στο Ε9.

Εξανεμίζονται μισθοί και αποταμιεύσεις

Την ίδια ώρα χτεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει το πώς εξανεμίστηκε το λαϊκό εισόδημα τη χρονιά που πέρασε: Ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%, και αυτό παρά την «αύξηση» - κοροϊδία του μέσου ονομαστικού μεικτού μισθού κατά 1,5%.

Το «ξετίναγμα» του λαϊκού εισοδήματος αποτυπώνουν επί της ουσίας και τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η η ΕΛΣΤΑΤ για το δ' τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τα οποία η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών ήταν στο -7,1% κατά το δ' τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το ίδιο τρίμηνο του 2021, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (ΜΚΙΕΝ) που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,7 δισ. ευρώ σε 37,4 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία καταγράφουν ακόμα έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ύψους 8,51 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,27 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το δ' τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 32,48 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 6,33 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 23,98 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν την πρότασή της για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το νέο υπερμνημόνιο σε βάρος των λαών.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου