Προκλητική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιολογεί τη ληστεία των εργαζομένων από τους ενεργειακούς ομίλους με τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, επικαλούμενη την ...εναρμονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία της απελευθερωμένης Ενέργειας που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν. Η απάντηση δόθηκε σε αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών.
Τι λέει το δικαστήριο;
Οτι «η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας... με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει ιστορικά τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ».
Μάλιστα, προκλητικά τονίζει ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» (νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2018). Δηλαδή οι εν λόγω δικαστές επίσημα θεωρούν το ρεύμα εμπόρευμα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων φυσιολογικό.
Η δε περιβόητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λένε ότι έχει κάνει το ...καθήκον της, αφού «στο διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας επαφίεται στη δυνητική ευχέρεια των προμηθευτών και αναγνωρίζεται η δυνατότητά τους να υιοθετήσουν άλλα ισοδύναμα μέτρα... Επομένως κάθε προμηθευτής δύναται να προσδιορίσει δική του ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πιθανό κίνδυνο... Η ΡΑΕ λειτούργησε προληπτικά και επέβαλε μέτρα που έχουν τη μορφή σύστασης προς τους προμηθευτές».
Και το ...κερασάκι: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκύπτει ως εξαιρετική περίπτωση όταν οι τιμές του μεταβλητού μεγέθους Χ κινούνται σε επίπεδα δυσχερώς προβλέψιμα» και «η ΔΕΗ μπορεί με τη δική της μόνο θέληση οποιαδήποτε στιγμή που θα διαρκεί η ισχύς του Συμβολαίου να αναπροσαρμόζει - τροποποιεί τους όρους και το τιμολόγιο, ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει». Δηλαδή μπορεί να πάει σε άλλο πάροχο στην απελευθερωμένη αγορά που εφαρμόζει τα ίδια.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου