ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν αύξηση από 200 ως 300 ευρώ - Τα δύο νέα μέτρα για χρέη και δάνεια

 

 

Λύσεις στα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια νοικοκυριά εξειδικεύει το οικονομικό επιτελείο: Πρώτο μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια στα τρόφιμα που δεν έχει τελειώσει και δεύτερο η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που έχει εκτιναχθεί στα 258 δισ. ευρώ με ορατό τον κίνδυνο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Η λύση που προκρίνεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις και ήδη έχει προγραμματιστεί να πέσει "ζεστό χρήμα" 1 δισ. ευρώ στην αγορά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πώς προκύπτει αυτό το ποσό; Τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν στο market pass για το οποίο οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο. Άλλα 300 εκατ. ευρώ είναι η άμεση εισοδηματική ενίσχυση που θα δοθεί πριν από το Πάσχα -με ξεχωριστή καταβολή πιθανότατα τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου- σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση ή πήραν πολύ μικρή αύξηση.

Τρία τα ποσά:

1. 300 ευρώ σε όσους έχουν σύνταξη έως 800 ευρώ

2. 250 ευρώ σε όσους έχουν σύνταξη από 800 έως 1100 ευρώ και

3. 200 ευρώ σε όσους έχουν σύνταξη από 1101 έως και 1600 ευρώ.

Μένει να φανεί αν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να καταβληθεί και μια "επιταγή ακρίβειας" σε άλλες κοινωνικές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς ώστε το "φρέσκο χρήμα" που θα πέσει στην αγορά να αυξηθεί και πάνω από το 1 δις. ευρώ.

Χρέη και δάνεια

Στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, δύο είναι τα μέτρα που προωθούνται. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Συνολικά, οι οφειλές στην εφορία ανέρχονται στα 113 δισ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία στα 30 δισ. ευρώ, άρα το δημόσιο "κατέχει" πάνω από το 50% του ιδιωτικού χρέους. Καταβάλλοντας δύο μαζεμένες δόσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν εκ νέου στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 72 δόσεων που έχουν χάσει ενώ οι όποιες δόσεις δεν έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Αντίστοιχα, θα ενεργοποιηθεί μια νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Ουσιαστικά, όσοι συγκέντρωσαν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμα χρέη μέσα στην περίοδο από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 36 έως 72 δόσεις. Θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης 30 -50 ευρώ, οπότε ο αριθμός των δόσεων θα είναι μικρότερος για μικρές οφειλές.

Όσον αφορά στα χρέη προς τις τράπεζες, ακόμη και εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση (σ.σ ήδη κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα) για την βελτίωση του εξωδικαστικού, στον οποίο πλέον θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν χρέη υπέρ τρίτων ή όσοι έχουν οφειλές μόνο σε μια τράπεζα.

 

ΠΗΓΗ. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου