ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Πιλοτική εφαρμογή για εισαγωγή σε πανεπιστήμια χωρις Πανελλαδικές

Δοκιμαστική εφαρμογή για την συμπλήρωση των “πράσινων” τμημάτων, αυτών στα οποία η εισαγωγή θα γίνει από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, άνοιξε το υπουργείο Παιδείας.

Η εφαρμογή αυτή απευθύνεται στους αποφοίτους της Β’ Λυκείου, οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβρη του 2020. 

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, οι νέες πανελλαδικές προβλέπουν τον διαχωρισμό των τμημάτων ΑΕΙ σε δύο κατηγορίες: τα “κόκκινα” στα οποία η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις και στα “πράσινα” στα οποία μοναδικό διαβατήριο για την είσοδο των πρωτοετών είναι το απολυτήριο Λυκείου.

Οι φετινοί απόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα https://a-dilosi.it.minedu.gov.gr/ και να συμπληρώσουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους. 
Οι επιλογές που θα κάνουν σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή δεν είναι οριστικές.

Εφόσον ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατφόρμας, που αναμένεται τον Οκτώβρη του 2019, οι μαθητές θα προχωρήσουν στις οριστικές επιλογές τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των πράσινων τμημάτων. 

Αυτά θα προκύψουν από τις επιλογές των ίδιων των μαθητών. Δηλαδή, πράσινα θα χρωματιστούν τα τμήματα τα οποία δεν θα έχουν υψηλή ζήτηση και ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν συμπληρώσει αντιστοιχεί στον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας. 

Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ:
  • Η υποβολή της Α΄ Δήλωσης είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλει, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές. Η Α΄ Δήλωση προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο Τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθεί το ΤΕΠ που μπορεί να δήλωσε και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή η Α΄ Δήλωση παύει να ισχύει.
  • Πριν γίνει η επιλογή Τμημάτων θα πρέπει τα ατομικά στοιχεία να συμπληρωθούν σωστά.
  • Στην Α΄ Δήλωση ο υποψήφιος μπορεί να εντάξει από 1 μέχρι 10 Τμήματα.
  • Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.
  • Μέχρι την οριστικοποίηση της δήλωσης (και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής), μπορούν να γίνουν όσες αλλαγές ο υποψήφιος θέλει.
  • Η οριστικοποιήσει της Α΄ Δήλωσης πρέπει να γίνει μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.
  • Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Α΄ Δήλωσης, οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν αν στις επιλογές τους υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α΄ Δήλωση. Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.
Πώς γίνεται η εισαγωγή στην δοκιμαστική πλατφόρμα:

Η εφαρμογή σε αυτή τη φάση έχει το σκοπό της επίδειξης (demo) για την εξοικείωση των μαθητών με το νέο σύστημα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην επιλογή Κωδικός Εξετάσεων τους αριθμούς 20000011, 20000012, 20000013 και 20000014, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που τους ενδιαφέρει (1ο, 2ο, 3ο, 4ο επιστημονικό πεδίο).

Στην επιλογή κωδικός ασφαλείας θα συμπληρώσουν τον αριθμό 123.

Οι υποψήφιοι μπορούν να προχωρήσουν στις επιλογές τους, συμπληρώνοντας από 1 έως 10 τμήματα και να αποθηκεύσουν τις επιλογές τους.

Η πλατφόρμα με την οριστική υποβολή θα ανοίξει τους επόμενους μήνες με νεότερη ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία.



ΠΗΓΗ. thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου