Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Στα όρια του υποσιτισμού εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, την ώρα που η συγκέντρωση πλούτου στη χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα.

Οι αριθμοί στη Γερμανία εξακολουθούν να ευημερούν, με εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ και των υψηλότερο βαθμό απασχολουμένων εδώ και δεκαετίες. 

Τα υπερκέρδη που άντλησε η αστική τάξη μέσα στα χρόνια της κρίσης ρέουν όμως μόνο σε μια κατεύθυνση, με ελάχιστα ψίχουλα να περισσεύουν για τους εργαζόμενους και το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, τους ανέργους, ενώ αυξάνεται κι ο αριθμός των χαμηλόμισθων. 

Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δεδομένων SILC 21 εκατομμύρια Γερμανοί δεν έχουν κανενός είδους αποταμίευση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε απροσδόκητα έξοδα, όπως την επισκευή ενός πλυντηρίου. 

Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν χρήματα έστω και για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ 5,1 εκ. άνθρωποι, δηλαδή ένας στους δώδεκα κατοίκους της χώρας, αδυνατεί να εξασφαλίσει ένα πλήρες γεύμα σε καθημερινή βάση. 

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ 2,5 εκ. αδυνατούν να έχουν κανονική θέρμανση..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όπως αναμένεται οι άνεργοι, που επισήμως ανέρχονται σε 2,6 εκ., η πλειονότητα των οποίων δεν κάνει διακοπές και δεν έχει καθόλου χρήματα για απρόσμενες δαπάνες. 

Ένας στους τρεις δεν τρώει πλήρες ζεστό γεύμα πάνω από 3 -4 φορές την εβδομάδα, ενώ ένας στους πέντε δε ζεσταίνει σωστά το σπίτι του ή δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο.

Μπορεί ο συνολικός αριθμός όσων Γερμανών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας να έχει πέσει ελαφρώς, αλλά οι διαφορές σε σχέση με την έναρξη της κρίσης το 2009 δεν είναι πολύ μεγάλες, δεδομένης της μεγάλης ανάπτυξης που ακολούθησε. 

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν, με 45 Γερμανούς δισεκατομμυριούχους να έχουν μαζί περιουσία ίση με εκείνη του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γερμανίας. 

Μπορεί το κατακεφαλή εισόδημα να βρίσκεται στις 53000 ευρώ ετησίως, στην πραγματικότητα οι μισοί κάτοικοι της χώρας βγάζουν λιγότερα από 15000 ετησίως.



ΠΗΓΗ. katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου