Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΟΑΕΔ - Περικοπές και αυξημένες φέρνουν τα πλεονάσματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-11-2017




Τα ματωμένα πλεονάσματα της σκληρής ταξικής πολιτικής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνονται με τον πιο παραστατικό τρόπο και στα στοιχεία του «ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού».





Οπως ομολογούν ανοιχτά οι συντάκτες του, «ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το 2018 συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θεσμοθετήθηκε με τους νόμους 4336/2015 και 4387/2016 και από τις αλλαγές που αυτή επιφέρει»! 

Δηλαδή από τους νόμους - λαιμητόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους οποίους, στα βήματα όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών ανατροπών, μειώθηκαν εκ νέου οι συντάξεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατακρεουργήθηκε το ΕΚΑΣ, συρρικνώθηκαν οι παροχές και αυξήθηκαν οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ετσι, πάνω σε όλες τις προηγούμενες περικοπές, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, μειώνεται το 2018 κατά ακόμα 638 εκατομμύρια ευρώ. 

Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς Ταμεία, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, ΟΑΕΔ μειώνονται από τα 17,911 δισ. ευρώ στα 17,273 δισ. ευρώ (μείωση 3,56%).

Την ίδια ώρα, ο «κοινωνικός προϋπολογισμός» εμφανίζει πλεόνασμα 1,929 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,560 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, μια παραπέρα εκτόξευση κατά 369 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται η αντίστοιχη επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, με την αύξηση εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων, τις πληρωμές σε Υγεία - Πρόνοια κ.ά.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι αν και το 2018 αναμένεται - σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση - να αποδοθούν οι καθυστερούμενες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, εντούτοις η συνολική δαπάνη για τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις το νέο έτος θα είναι μειωμένη κατά 174 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2017 τα ασφαλιστικά ταμεία περιέκοψαν τη δαπάνη τους - και άρα τις παροχές προς τους ασφαλισμένους - κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. 

Οι κύριες συντάξεις περικόπηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές μειώθηκαν κατά 515 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις.
ΟΑΕΔ: Προκλητικά πλεονάσματα όταν μόνο το 10% των ανέργων παίρνει επίδομα!
 
Η πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων βρίσκει την κορύφωσή της στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, όπου καταλήγουν και οι εισφορές των εργαζομένων για Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματά τους έχουν σχεδόν καταργηθεί.

Ετσι, για το 2018 προϋπολογίζεται πλεόνασμα 586 εκατ. ευρώ (!), ενώ από τα 2,993 δισ. ευρώ έσοδα του ΟΑΕΔ, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων, στους ανέργους προβλέπεται να καταλήξουν μόνο 986 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% των εσόδων του (στα ίδια επίπεδα, 988 εκατ. ευρώ κυμάνθηκε το αντίστοιχο ποσό και φέτος). 

Ετσι εξηγείται γιατί οι 9 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους παραμένουν σταθερά και διαχρονικά χωρίς επίδομα ανεργίας!

Την ίδια ώρα, για τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και παροχής ζεστού χρήματος στα ταμεία της εργοδοσίας, το σχετικό κονδύλι αυξάνεται από τα 350 εκατ. ευρώ φέτος στα 450 εκατ. ευρώ για το 2018... 

 Ειδικότερα, τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για «πρώτη πρόσληψη μισθωτού», που θα καλύπτει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για 12 μήνες, στο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών για να μετατρέψουν τις συμβάσεις με «μπλοκάκι» σε συμβάσεις μισθωτών και να σταματήσουν να παρανομούν καθώς και στο πρόγραμμα για τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους», δηλαδή σε επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν ούτε τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, και το 2018 οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ματώνουν για τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί, με την περιβόητη «εισφορά αλληλεγγύης» που κατευθύνεται προς τον ΑΚΑΓΕ να αφαιρεί από τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους το ποσό των 623 εκατ. ευρώ.

Νέο «τσεκούρι» σε νοσοκομεία - ΠΕΔΥ - ΕΟΠΥΥ
 
Ακόμη πιο βαθύ κι από το προσχέδιο είναι το τσεκούρωμα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα:

-- Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα περικοπεί το 2018 κατά 214 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2017 η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ήταν μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια (38%) σε σχέση με το 2016... Παρ' όλα αυτά, λόγω των αυξημένων εισφορών Υγείας που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους, προβλέπεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει το 2018 πλεόνασμα 333 εκατ. ευρώ.  

Στην πραγματικότητα, η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού μηδενίζεται, αφού περιορίζεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί «στην κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών». Με λίγα λόγια, η αναγκαία κάλυψη των ανασφάλιστων φορτώνεται και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, αντί να καλύπτεται από το αστικό κράτος.

-- Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ, ο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κατά 363 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, δηλαδή επιβάλλεται νέα μείωση κατά 24,1%. 

Το «τσεκούρι» αυτό έρχεται να προστεθεί στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων κατά 22,8% το 2015, μείωση η οποία διατηρήθηκε στη συνέχεια. Επίσης, το 2017 η χρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ είχε μειωθεί κατά 7 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016.

Η δε χρηματοδότηση του ΟΓΑ - ο οποίος θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τα κοινωνικά επιδόματα - μειώνεται κατά 60 εκατομμύρια, γεγονός που προμηνύει νέες περικοπές και στα προνοιακά επιδόματα.

Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες του προϋπολογισμού ισχυρίζονται ότι η όποια μείωση «εν μέρει εξισορροπείται» από την αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 362 εκατ. ευρώ. 

Το 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές αντιπροσώπευαν το 82,3% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ, έναντι 79,2% το 2016. Δηλαδή, συνεχίζεται ακάθεκτη η πολιτική της ραγδαίας κρατικής υποχρηματοδότησης και συγχρόνως αυξάνονται οι πληρωμές που πρέπει να καταβάλουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου