Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Καλλιεργώντας Φύτρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-5-2017


Όλοι θυμόσαστε την άσκηση με τις φακές και τα φασόλια στο δημοτικό που τα βάζαμε σε ένα άδειο κεσεδάκι από γιαούρτι με λίγο βρεγμένο βαμβάκι για να φυτρώσουν...

Τα φύτρα είναι όπως ξέρετε, τα μικρά βλασταράκια που παράγονται όταν ένας σπόρος αρχίζει να αναπτύσσεται και να μετατρέπεται σε λαχανικό.


Στο εξωτερικό τα οφέλη των φύτρων είναι γνωστά και τα χρησιμοποιούν πολύ στην διατροφή τους. 
Είναι μάλιστα διαθέσιμα ακόμα και στα σούπερ μάρκετ έτοιμα σε μικρά δισκάκια. 
Εδώ πάλι στη Ελλάδα ελάχιστοι γνωρίζουν αυτόν το διατροφικό θησαυρό και ούτε συζήτηση για να το βρούμε διαθέσιμο στην αγορά.

Μπορούμε όμως πανεύκολα να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι μας!



Τι μας προσφέρουν τα φύτρα:







Τα φύτρα είναι μια υπέρ συγκεντρωμένη πηγή ζωντανών ενζύμων, αναγκαία για τις βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα αλλά δυσεύρετα στην σημερινή μας διατροφή μιας και χάνονται τελείως με την διαδικασία του μαγειρέματος. 
Δυστυχώς ελαττώνονται με γρήγορο ρυθμό και από όλα τα λαχανικά από την στιγμή που θα κοπούν από το έδαφος. 
Αυτή λοιπόν η περιεκτικότητα τους σε ζωντανά ένζυμα, τα τόσο πολύτιμα στην διατροφή μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που μας προσφέρουν.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τον εκφυλισμό του DNA και μας προστατεύουν από τα σημάδια της γήρανσης (έξτρα bonus ;)  
Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, και φυτικές ίνες.

Τα φύτρα κάποιων σπόρων όπως του μπρόκολου, άλφα-άλφα, ραπανακιού, και φασολιών σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν παρόμοια δράση με τα ανθρώπινα χωρίς όμως τις παρενέργειες. 
Είναι πολύτιμα έτσι για μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού γιατί συμβάλλουν στην μετρίαση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου αλλά και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Τα φύτρα είναι λοιπόν, χωρίς υπερβολή, μια εξαιρετική τροφή και μάλιστα μπορούμε να τα καλλιεργούμε όλον τον χρόνο στο σπίτι μας και να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στην διατροφή μας! 
Είναι τέλειο συμπλήρωμα σε κρύα σάντουιτς και σε σαλάτες. Μερικοί τα χρησιμοποιούν και στην μαγειρική (ιδιαίτερα στην κινέζικη κουζίνα) αλλά δεν το συνιστούμε γιατί έτσι χάνονται τα οφέλη των ενζύμων τους.

Πως καλλιεργούμε τα φύτρα:

Η καλλιέργεια των φύτρων είναι τόσο απλή και πανεύκολη υπόθεση και τα οφέλη τόσα πολλά που πραγματικά αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να αρχίσετε την δική σας πράσινη και βιολογική μάλιστα καλλιέργεια στην ιδία σας την κουζίνα.

Θα χρειαστείτε:


1. Σπόρους για καλλιέργεια: Δυστυχώς τα φασόλια και οι φακές δεν ενδείκνυνται για φύτρα γιατί ο σπόρος που μένει προσκολλημένος στο «νεογγένητο» φύτρο είναι πολύ σκληρός για να καταναλωθεί. 

Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη ποικιλία λαχανικών δημητριακών και άλλων οσπρίων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. 

Τα πιο συνηθισμένα και πιο εύκολα να φυτρώσουν είναι τα άλφα-άλφα και τα Mung beans (γνωστά με τις ονομασίες μάχος ή ροβίτσες). 


Πάντως μπορείτε να δοκιμάσετε και με άλλους σπόρους όπως μπρόκολου, ραπανάκια κτλπ. 
Τα φύτρα εννοείται πως έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους όπως άλλωστε και οι καρποί τους. 

Σπόρους μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε καταστήματα on line.

2. Ένα γυάλινο βάζο: Στο βάζο αφήνετε τους σπόρους για μούλιασμα και για φύτρωμα.

3. Τούλι ή σουρωτήρι: Για να στραγγίζετε το νερό μετά το ξέπλυμα των σπόρων.

Η Διαδικασία

Αφήνετε τους σπόρους όλο το βράδυ μέσα στο βάζο με νερό για να μουλιάσουν.
Την άλλη μέρα ξεπλένετε και στραγγίζετε του σπόρους καλά και τους αφήνετε σε σκιερό μέρος με το στόμιο του βάζου απλά καλυμμένο με το τούλι (χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να το στερεώσετε. 

Κάθε μέρα απλά ξεπλένετε και στραγγίζετε καλά(μία έως δυο φόρες) τους σπόρους .

Σε δύο με τρεις μέρες εμφανίζονται τα φύτρα και σε τέσσερεις με πέντε μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Τόσο απλό!!!

Στην σημερινή εποχή που η διατροφή μας έχει υποστεί σοβαρή ζημιά με πλήθος χημικών να βομβαρδίζουν όλες τις καλλιέργειες και την έλλειψη ζωντανής τροφής και ενζύμων πιστεύω πως είναι καταπληκτικό να μπορούμε να φέρουμε πάλι στο τραπέζι μας κάτι τόσο ζωντανό, φρέσκο και αγνό!



ΠΗΓΗ. thessalonikiartsandculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου