Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Κρατικός προϋπολογισμός του 2024 - «Ανθρακες» οι «πρώτη φορά αυξήσεις» στο Δημόσιο και η ενίσχυση των συνταξιούχων - Συνεχίζονται οι περικοπές στην Υγεία

 

 

«Ανθρακες» αποδεικνύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό δύο από τα βασικά προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα οι πολυδιαφημισμένες «αυξήσεις» στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά τους μισθούς στο Δημόσιο, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, οι αυξήσεις που θα δοθούν ύστερα από 14 χρόνια περικοπών, ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. 

Ετσι, η συνολική δαπάνη το 2024 για τους μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει στα 14,834 δισ. από 14,145 δισ. ευρώ φέτος. Μιλάμε λοιπόν για μια «αύξηση» της τάξης του 4,87%, κάτι που ουσιαστικά προδιαγράφει παράταση του «παγώματος» των μισθών στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, την περίοδο 2008-2020, έφτασε το 25,6%. 

Το 2010 κάτω από 900 ευρώ μισθό είχε το 12% των υπαλλήλων, ενώ 10 χρόνια μετά το ποσοστό έφτασε το 20%. Μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ μισθό είχε το 6%, ποσοστό που έφτασε το 10% σε μια δεκαετία, ενώ αν πάμε στους μισθούς πάνω από 1.600 ευρώ, το ποσοστό έπεσε από το 15% στο 6%.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η φιλοσοφία των αποδοχών πείνας παραμένει, κάτι που ισχύει και για τις παροχές στους ανέργους όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Είναι χαρακτηριστικό πως για μια ακόμη χρονιά, το 2024, τα ισοζύγια των ΟΚΑ (Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ φέτος, πόροι που τους στερούνται αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη την «επάρκεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». 

Ομως δεν λέει κουβέντα «για την επάρκεια των συντάξεων» που το 2024 θα χάσουν παραπέρα από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, την ελάχιστη αυτή αύξηση δεν θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου τους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα εφάπαξ ...γιορτινό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ.

Επιπλέον, πέραν της φορολογίας και του πραγματικού πληθωρισμού, οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα καταβάλουν το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 θα ανέλθει στα 555 εκατ. ευρώ, ενώ καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για συντάξεις και εφάπαξ τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέρχονταν στα 545 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων, παρά τους ισχυρισμούς για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αποδεικνύεται αρκετά γαλαντόμα προς τις επιχειρήσεις, αφού η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (απαλλαγή που κυρίως καρπώνονται αυτές) θα κοστίσει στον προϋπολογισμό το 2024, δηλαδή στους φορολογούμενους, το ποσό των 871 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που είναι διπλάσιο από τη δαπάνη που προκαλεί η αύξηση των συντάξεων κατά 3% (430 εκατ. ευρώ)!

Μειωμένη θα είναι η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού και προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 100 εκατ. ευρώ, από 1,034 δισ. φέτος, στα 934 εκατ. ευρώ το 2024. Ετσι, για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση επιφυλάσσει σκληρή πολιτική και απέναντι στους ανέργους, με τη δαπάνη που πάει για τα επιδόματα ανεργίας να μένει περίπου σταθερή στο 1,675 δισ. ευρώ του χρόνου από 1,634 δισ. φέτος. 

Ποσό που αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού, όταν για τα «προγράμματα απασχόλησης» που καταλήγουν και πάλι στις επιχειρήσεις, θα κατευθυνθούν 620 εκατ. ευρώ.


Συνεχίζονται οι περικοπές στην Υγεία, προωθώντας την εμπορευματοποίηση
 
Εργαλείο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας αποδεικνύεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει και μέσα από το σχέδιο που κατέθεσε ότι θα συνεχίσει να «χρηματοδοτεί» τα «μπαλώματα» και τις μετακινήσεις γιατρών που ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα, αντί για τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι «οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπόκεινται σε περιορισμούς και κανόνες, προκειμένου να ελέγχεται η προκαλούμενη δαπάνη». 

Με τους ίδιους «περιορισμούς» το 2023 στο υπουργείο Υγείας έγιναν 743 διορισμοί, ενώ το 2022, βάσει απολογιστικών στοιχείων, είχαν αποχωρήσει σχεδόν 3.500 υγειονομικοί. Μάλιστα, μόνο οι συνταξιοδοτήσεις από το 2022 μέχρι το 2024 αναμένεται να φτάσουν τις 8.462. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας, επομένως δεν θα αναπληρωθούν καν οι αποχωρήσεις, και προφανώς ούτε ...λόγος για την κάλυψη των οργανικών κενών που είναι τουλάχιστον 40.000.

Ενδεικτικά της πρόθεσης της κυβέρνησης να αδειάσει το δημόσιο σύστημα Υγείας από μόνιμο προσωπικό, είναι τα 43,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων και τα 15,6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αποζημιώσεων μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, από την αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας τα συνολικά έσοδα θα αυξηθούν κατά σχεδόν μισό δισ. ευρώ (!), και πιο συγκεκριμένα κατά 490 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2023, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη «χρηματοδότηση επενδύσεων».

Τέλος, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ για το 2024 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Πιο συγκεκριμένα, από τα 7,037 δισ. ευρώ έσοδα που θα έχει ο ασφαλιστικός οργανισμός για την Υγεία, μόνο τα 601 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ακόμα και αν σε αυτά προσθέσουμε τα 204 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ η συνεισφορά του κράτους είναι ελάχιστη, λιγότερο από το 12%, ενώ όλο το υπόλοιπο βάρος φορτώνεται στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων που με τις εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου