Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» - Σταθερή επιδίωξη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης - Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο που έρχεται τον επόμενο μήνα

 


Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αποτελεί το βασικό αντικείμενο του «μίνι ασφαλιστικού» νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβρη. 
 
Πυρήνας της σχετικής διάταξης είναι η διευκόλυνση της ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προωθηθεί ο θεσμός των ΤΕΑ, ώστε οι εργαζόμενοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με «τυράκι» την απατηλή υπόσχεση για συμπληρωματική σύνταξη ή εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή τους, και έτσι να καταφέρει να δημιουργήσει τα απαραίτητα κεφάλαια που τόσο ορέγονται τα μονοπώλια του κλάδου και οι κάθε λογής τζογαδόροι.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται δύο μόλις χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, μέσω της ίδρυσης του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) και ενώ 20 χρόνια μετά τη νομοθέτηση των ΤΕΑ (2002) το εγχείρημα παρουσιάζει στασιμότητα, με μόλις 28 ταμεία και 50.000 μέλη!

Μέσα από άλλες διατάξεις αντιμετωπίζονται μια σειρά ασφαλιστικά θέματα. Για το ζήτημα της απασχόλησης των συνταξιούχων, η κυβέρνηση καταργεί μεν την περικοπή του 30% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων εργάζονται και την αντικαθιστά με εισφορά επί του εισοδήματός τους, χωρίς όμως να αυξάνει τις συντάξεις όσων αναγκάζονται να δουλεύουν σε μεγάλη ηλικία εξαιτίας των μίζερων συντάξεων που λαμβάνουν.

Με την ίδια «λογική» αντιμετωπίζει και όσους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και γενικά μη μισθωτούς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και αδυνατούν να λάβουν σύνταξη, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. 

Η κυβέρνηση, αντί να τους απαλλάξει από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, απλώς προχωρά στην αύξηση του πλαφόν σε ληξιπρόθεσμες εισφορές από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (στους αγρότες από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ), που οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα πρέπει να ρυθμίσουν προκειμένου να λάβουν σύνταξη. 

Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να στερούνται τη σύνταξη που δικαιούνται και το πρόβλημα - που, σημειωτέον, προέκυψε μαζικά μέσα στην κρίση - θα διαιωνίζεται.

Τέλος, με τη διάταξη που προωθεί για την «υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ» η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για τη μη κάλυψη πολλών μεταναστών που εργάζονται, αφού η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ τους συνδέεται με τις τυπικές προϋποθέσεις για «νόμιμη παραμονή», δηλαδή με το «άνοιξε - κλείσε» της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές θα γίνεται επί πληρωμή.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου