Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ - Ξεκίνησε να υλοποιείται ο «οδικός χάρτης» της Νούλαντ

 

Σε απέλαση 12 διαπιστευμένων στην Ελλάδα μελών των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως «ανεπιθύμητων προσώπων» (personae non gratae), προχώρησε χτες η ελληνική κυβέρνηση.

Η κίνηση ήρθε μόλις μία μέρα μετά τον «οδικό χάρτη» της βαθύτερης εμπλοκής που παρουσίασε στις επαφές της με την κυβέρνηση - αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ χτες  - η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών στην ΕΕ, οξύνοντας παραπέρα τις σχέσεις με τη Μόσχα, με την κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη πλήρως με τους επικίνδυνους για τον λαό ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι «σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Νωρίτερα χτες ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου ενημέρωσε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή, με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Από την πλευρά μας εκφράσαμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα, που έχει στόχο την ακόμα χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Η απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». Αλλά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Ετοιμες «για το στόμα του λύκου» οι Ενοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, δίπλα στην εμπλοκή που βαθαίνει, με ολόκληρη τη χώρα να έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο, η κυβέρνηση αποφάσισε και την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό Σχηματισμό Μάχης. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο σχεδιασμός που καταλήχτηκε είναι να αποσταλεί στη γείτονα Τμήμα Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Το Τμήμα θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης (Βattlegroup) που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Ελλάδα θα στείλει και στοιχεία ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού για τον ίδιο σκοπό, και συγκεκριμένα τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη Πυροβολικού. Τα συστήματα αυτά προέρχονται από νησί του Αιγαίου και περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, συνεχίζεται η διαρκής μεταφορά δυνάμεων προς τις δύο αυτές χώρες μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μόνο από την αμερικανική πλευρά προωθούνται από και προς Ρουμανία μέσω Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 άτομα προσωπικό και οπλικά συστήματα, ανάμεσά τους τεθωρακισμένα «Bradley» και τανκς τύπου «Μ1 Abrams», που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης, μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

Αλλωστε, προς υλοποίηση του «οδικού χάρτη» της εμπλοκής, προχτές στο υπουργείο Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ιλαν Γκόλντενμπεργκ, και με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Ερικα Ολσον, οι οποίοι συνοδεύονταν από στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας, «με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια», αλλά και σχετικά με την Ουκρανία και τις «συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια και στη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου».

Επιπλέον, έγινε αναφορά «στην προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ», στο πλαίσιο της κατάπτυστης Συμφωνίας MDCA για τις βάσεις, που αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να έρθει στη Βουλή και με την οποία «καθίσταται δυνατή η ταχύτερη υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο».

Συζητήθηκαν επίσης «η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (EDA), καθώς και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση κονδυλίων "Foreign Military Financing" (FMF)», ακριβώς ώστε να παίξουν ενισχυμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, και η «σημασία» ασκήσεων όπως η «Ηνίοχος», «καθώς και των παρεχομένων από τη χώρα μας διευκολύνσεων φιλοξενίας και μετακίνησης δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Συμμαχίας στη Σούδα, στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη...».

Με την ίδια ακριβώς θεματολογία χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) στρατηγό Mark A. Milley.

«Πρώτοι πρώτοι» και για τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό

Καθώς δε πολεμική προπαρασκευή και ενεργειακά και άλλα σχέδια πάνε μαζί, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Λόρα Λόχμαν, και τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με την Λόχμαν επιβεβαίωσαν τη «σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών της Ενέργειας», ενώ τόνισαν τον «στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της σχεδιαζόμενης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU), ως κόμβου για την προμήθεια Ενέργειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». 

Ο Κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ακόμα «τη σημασία της διασύνδεσης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας, στόχο που προωθεί ενεργά η Ελλάδα και που θα συμβάλει στην ευρύτερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Με τον Εσκομπάρ μίλησαν μεταξύ άλλων για «τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής και τις προοπτικές ένταξής τους στην ΕΕ». 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε το «ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση και ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και χαιρέτισε «τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου