Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Για την ανακούφιση των ομίλων, σπεύδουν να κηρύξουν «τελετή λήξης»

 


Τη «λήξη της πανδημίας» σπεύδουν να κηρύξουν οι κυβερνήσεις σε μια σειρά κράτη στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, προκειμένου να απαλλαγούν από τα πιο στοιχειώδη μέτρα περιορισμού της COVID-19, καθώς ακόμα και αυτά αποτελούν «βαρίδι» για την καπιταλιστική οικονομία.

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να κρύψει κάτω από το χαλί τούς εκατοντάδες νεκρούς κάθε βδομάδα, τις χιλιάδες νοσηλείες αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες που στοιβάζονται σε λίστες αναμονής ακόμα και για στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις, αφού είναι αντιμέτωποι με το σύστημα Υγείας της μίας νόσου. Και, βέβαια, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια οι επιπτώσεις από τα όσα αφήνει πίσω του ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έχει αφεθεί να σέρνεται ανεξέλεγκτα με άλλοθι τους εμβολιασμούς, ενώ δεν υπάρχει συγκροτημένη πρόνοια για την αποκατάσταση όσων έχουν νοσήσει.

Στο όνομα της «ήπιας» παραλλαγής «Ομικρον» - η οποία, στο μεταξύ, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 500.000 θανάτους και 130 εκατ. μολύνσεις παγκοσμίως από τα τέλη Νοέμβρη - και με τον εμβολιασμό να προβάλλεται σαν το μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πλέον απογειώνεται η ατομική ευθύνη.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις για ...«αυτοδιάγνωση» και «αυτοπροστασία» από τον επικεφαλής επιδημιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης, Αντ. Φάουτσι:«Καθώς βγαίνουμε από την πλήρη πανδημική φάση - και σίγουρα βγαίνουμε - αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όλο και περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ιό».

«Δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσαν ξανά αυτήν τη βδομάδα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας: «Εχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται, άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές».

Στο μεταξύ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων μείωσης της διασποράς και πραγματικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, εδώ και δύο χρόνια, έχει αφήσει «συντρίμμια» τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία 6 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε μακρόχρονες λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), ακόμα και για έναρξη αντικαρκινικής θεραπείας!

Τέλος σε καραντίνα και διαγνωστικά τεστ

Στην ίδια χώρα, ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει «να μάθουν να ζουν με τον κορονοϊό» και σχεδιάζει να τερματίσει εντελώς τη νομική υποχρέωση καραντίνας για όσους νοσούν, στα τέλη Φλεβάρη. Δηλαδή, ακόμα κι αυτό το στοιχειώδες μέτρο προστασίας και περιορισμού της εξάπλωσης καταργείται, για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, στο όνομα μιας ...«στρατηγικής που θα επιτρέπει τη ζωή με την COVID».

Να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει καταγράψει επίσημα περίπου 160.000 θανάτους από COVID-19, ενώ και τώρα τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο 60.000.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση εξετάζει και εκεί την «κατάργηση της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς», κάτι που θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη στιγμή».

Στη Σουηδία - όπως και στη Δανία - η κυβέρνηση κατάργησε την περασμένη βδομάδα σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την COVID-19, με την Υπηρεσία Υγείας να ανακοινώνει ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχει μεγάλο «κόστος» σε σχέση με τα οφέλη...

«Οσο γνωρίζουμε αυτήν την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λ. Χάλενγκρεν, ισχυριζόμενη ότι μετά και την «Ομικρον» η COVID-19 δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον στους κινδύνους για την κοινωνία, την ώρα που περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται και - ενδεικτικά - την Τετάρτη καταγράφηκαν 114 νέοι θάνατοι.

Αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για χειρουργείο και θεραπεία

Την ίδια στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση «σφυρίζει τη λήξη» της πανδημίας στο NHS, που θεωρείται «βιτρίνα» συστήματος Υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι θα περιμένουν μήνες, έως και έναν χρόνο, ακόμα και για επείγουσες θεραπείες, καθώς εκατομμύρια ιατρικές πράξεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες μαστίζεται από περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Ετσι, 1 στους 9 ανθρώπους στην Αγγλία και 1 στους 5 στην Ουαλία βρίσκονται σε λίστα αναμονής του NHS για διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία, ακόμα και αντικαρκινική θεραπεία!

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας «υποσχέθηκε» ότι ...μέχρι το 2025 θα έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν έως και έναν χρόνο για να υποβληθούν σε χειρουργείο, ενώ μέχρι το 2023 θα μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν πάνω από δύο μήνες για να δεχτούν αντικαρκινική θεραπεία.

Το NHS στοχεύει να αποκαταστήσει τους χρόνους διάγνωσης στο μέγιστο διάστημα των 6 βδομάδων - δηλαδή στα επίπεδα προ πανδημίας - μέχρι το 2025...

Αυτοί οι χρόνοι αναμονής θα ισχύουν και μετά την εξαγγελλόμενη πρόσληψη 15.000 υγειονομικών, αποδεικνύοντας ότι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Ποια είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης σε αυτήν την αθλιότητα; Μια εθνική ομάδα συντονισμού θα βοηθά τους ασθενείς ...να μετακινηθούν σε όλη τη χώρα για θεραπεία, και μια διαδικτυακή πλατφόρμα θα δείχνει τους χρόνους αναμονής σε όλη την επικράτεια!

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου