Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ - «Ματώνει» ο λαός για να βγουν τα πακέτα στήριξης στους ομίλους

 

 

Φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις και επιδότηση του εργασιακού «κόστους» για τζάμπα εργαζόμενους προβλέπει ένας ακόμα «αναπτυξιακός νόμος», που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, κι ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι «ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνα» για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που έρχονται το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουν τις «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες τους.

Την ίδια ώρα, ο λαός καλείται να πληρώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη με νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, με την ακρίβεια που ξετινάζει το λαϊκό εισόδημα κι ενώ η κυβέρνηση ήδη κάνει «προετοιμασία εδάφους» για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που είναι μπροστά, τον «λογαριασμό» των μέτρων στήριξης στο κεφάλαιο που θα σταλεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα.

Το «χρήμα με ουρά» στο κεφάλαιο...

Σε ό,τι αφορά τον «αναπτυξιακό νόμο», οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-- Φορολογική απαλλαγή, με τη χρήση του συγκεκριμένου κινήτρου να ξεκινά μάλιστα με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιεί το σύνολο της φοροαπαλλαγής σε ορίζοντα μέχρι 15 χρόνια.

-- «Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης», τζάμπα δουλειά δηλαδή για τους ομίλους με την έναρξη της επιδότησης και ένα μεγάλο τμήμα της (60% του εγκεκριμένου ποσού) να καταβάλλεται πριν από την ολοκλήρωση του «επενδυτικού σχεδίου».

-- Κρατικές επιχορηγήσεις. Με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού κόστους καταβάλλεται το 25% της εγκεκριμένης κρατικής επιχορήγησης, ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις αφορούν και περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Ενώ ευθύς εξαρχής διευκρινίζεται ότι «επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται βάσει των καθεστώτων του παρόντος επιτρέπεται να υπαχθούν σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων (...) ή να δανειοδοτηθούν με επιδοτούμενα δάνεια κρατικών ενισχύσεων».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζεται, «οι επιχορηγήσεις, οι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και οι επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους που προβλέπονται στον παρόντα καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (...) και προέρχονται από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ή από άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς». Φορτώνονται δηλαδή «αυθωρεί και παραχρήμα» στις πλάτες του λαού.

Να σημειωθεί πως μετά τον «αναπτυξιακό νόμο» σειρά παίρνει και επόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο προωθείται η επέκταση του καθεστώτος των «υπεραποσβέσεων» στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, ρύθμιση που έρχεται επίσης να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.

...θέλει αναδιαρθρώσεις και χαράτσια στον λαό

Την ίδια ώρα, με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 και δείχνοντας προς την κατεύθυνση και νέων παρεμβάσεων στήριξης των ισχυρών επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, σημείωνε χτες πως «από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 12μήνου προκύπτει αξιόλογα καλύτερο έλλειμμα για το 2021, έναντι αυτού που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2022».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να καλλιεργήσουν κλίμα κάλπικων προσδοκιών, μετέθεταν για το 2023 το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, που θα συνεχίζουν έως τότε να πληρώνουν «κανονικά» και πάντα «υπό την αίρεση των δημοσιονομικών συνθηκών».

Προανήγγειλαν ακόμα την καθιέρωση «ευέλικτου» μπόνους απόδοσης στον δημόσιο τομέα, με πιλοτική εφαρμογή από φέτος, που θα συνδέεται με τη γρήγορη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και τη «διεκπεραίωση» υπηρεσιών όπως η διαχείριση δημόσιων διαγωνισμών. 

Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπεται στα αντιλαϊκά ορόσημα της κυβέρνησης, η πιλοτική εφαρμογή των «μπόνους» θα καλύπτει και δημόσιους υπαλλήλους που συμμετέχουν στην εφαρμογή του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», για την επιτάχυνση δηλαδή των όσων προβλέπονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε αυτό ενσωματώνονται πλέον και οι στόχοι της «μεταμνημονιακής εποπτείας», που το «μενού» της για το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνει μέχρι τέλη Μάρτη το επόμενο βήμα για τα «κόκκινα» δάνεια, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη του επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα, στον οποίο θα μεταβιβάζουν την κυριότητα των σπιτιών τους οι δανειολήπτες για να γίνουν στη συνέχεια νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια.

Ούτε τρίχα για το «τσουνάμι» αυξήσεων

Την ίδια ώρα ο λαός συνεχίζει να ματώνει και από τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως και συνολικά από τον πληθωρισμό που τον Δεκέμβρη «έτρεχε» με 5,1%, και με τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ να ξεπερνάνε το 25% σε είδη πρώτης ανάγκης, με τον λαό να πληρώνει έτσι και «από την άλλη τσέπη» τα πακέτα στους ομίλους.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, σπεύδει σε όλους τους τόνους να απορρίψει κάθε σκέψη για ουσιαστική ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων σε ρεύμα και καύσιμα, για να μη θιχτούν τα «δημοσιονομικά περιθώρια» που έχει για τη στήριξη των ομίλων, κι ενώ κάνει «προετοιμασία εδάφους» για τον λογαριασμό των μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων με την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας από του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις την περασμένη Πέμπτη έλεγε για την ακρίβεια πως «η πρώτη μας προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής», τονίζοντας μάλιστα πως «έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα», σε συνεδρίαση του ΕΛΚ χτες παρουσίασε ξανά ως δήθεν παρεμβάσεις για την ακρίβεια τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ήδη εξανεμιστεί.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του εξέφρασε τον ...προβληματισμό του γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Βαφτίζοντας τα 43,3 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέτρα «για τη στήριξη πολιτών», έσπευσε να προσθέσει πως «αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλίεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη» και πως «ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Στρασβούργο με επίκεντρο τα παζάρια για το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας στη ΕΕ αλλά και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρ. Λίντνερ, δίνοντας ένα στίγμα της πολιτικής από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε: «Για να χτίσουμε ξανά δημοσιονομικά μαξιλάρια ασφαλείας, χρειαζόμαστε βιωσιμότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο», προσθέτοντας πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι σημαντικοί γιατί χρειάζονται προκειμένου να ενισχυθούν οι αγορές και για να βοηθήσουν τη νομισματική πολιτική να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών».

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου