Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις σε Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα

 

 

Με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και εντεινόμενες απειλές, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το φόντο συνεχίζεται το μπαράζ επαφών σε διάφορα σχήματα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θέτουν σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για άμεση ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη «αν χρειαστεί», 6 αμερικανικά αεροσκάφη «F-15» προσγειώθηκαν χτες σε βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση βδομάδα, στο πλαίσιο της πολύμορφης ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, προχτές έφτασαν στην Ουκρανία περίπου 80 τόνοι αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, ως πρώτο μέρος της νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν γυμνάσια στη νότια Ρωσία, κοντά σε Ουκρανία και Κριμαία, με συμμετοχή 6.000 στρατιωτών και αεροσκαφών. Επιπλέον, πάνω από 20 ρωσικά πολεμικά πλοία θα αναπτυχθούν για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα αεροναυτικά γυμνάσια σε Ατλαντικό, Αρκτική, Ειρηνικό και Μεσόγειο.

Σε εξέλιξη, άλλωστε, είναι και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας με την ονομασία «Συμμαχική Αποφασιστικότητα». Η Ρωσία μετακινεί στη Λευκορωσία μεταξύ άλλων και μαχητικά αεριωθούμενα «Su-35».

Η Ουάσιγκτον απείλησε το Μινσκ με «αποφασιστική απάντηση», εάν «γίνει εισβολή από τη Λευκορωσία». Τότε το ΝΑΤΟ «θα επανεξέταζε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις ενδεχομένως να προμηνύουν μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Η Ρωσία πρέπει να παράσχει στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «ορισμένους εξοπλισμούς για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση που εμφανώς ετοιμάζει το Κίεβο», δήλωσε χτες ο γερουσιαστής και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», Αντρ. Τουρτσάκ. 

Εξάλλου, πρόσθεσε, σχεδόν όλες οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν το Κίεβο και «φέτος μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις προς την Ουκρανία» με συστήματα ρουκετών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα, νάρκες, πυρομαχικά κ.ά.

Ενδεχόμενο κυρώσεων στον Πούτιν και «προετοιμασίες» για το φυσικό αέριο

Το ΝΑΤΟ, όπως και οι ΗΠΑ, ετοιμάζεται να στείλει τη «γραπτή» απάντησή του στη Ρωσία αυτήν τη βδομάδα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. Παραπέμποντας σε συνέντευξη του γγ του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα «διπλωματική διέξοδος», αν η Ρωσία αποκλιμακώσει και δεσμευτεί με «καλή πίστη» στις πολιτικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία οξύνουν την αντιπαράθεση και τις απειλές και δεν αποκλείουν κυρώσεις ακόμη και προσωπικά στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Αυτή η κίνηση δεν θα ήταν «επώδυνη» για τη ρωσική ηγεσία αλλά θα ήταν «πολιτικά καταστροφική», σχολίασε το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για πιθανή μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Διεξάγονται συζητήσεις με χώρες και εταιρείες - μεγάλους παραγωγούς για να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να τη διαθέσουν σε Ευρωπαίους. Το Κρεμλίνο απορρίπτει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε περίπτωση κυρώσεων.

Η αλληλεξάρτηση ΕΕ και Ρωσίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, με την ΕΕ να εισάγει το 43% του φυσικού αερίου και το 20% του πετρελαίου από τη Ρωσία, έχει σημαντική επίδραση και στα εξελισσόμενα παζάρια.

«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική Ενέργεια και αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την "Πράσινη Συμφωνία", στο γεωπολιτικό πεδίο αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι», κάτι που «θα επηρεάσει επίσης τους άμεσους γείτονές μας στη Μεσόγειο», τόνισε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις Γαλλία και Γερμανία

«Προσηλωμένοι στον διάλογο» με τη Ρωσία για εξεύρεση πολιτικής λύσης παραμένουν Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν μετά την προχτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, και του Γερμανού καγκελαρίου, Ολ. Σολτς, στο Βερολίνο. Κάλεσαν τη Ρωσία να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, διαφορετικά «θα υπάρξει απάντηση» και «το κόστος θα είναι υψηλό».

Η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες για απευθείας διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας, με τον Μακρόν να έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν αύριο, Παρασκευή.

Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απέρριψε ξανά την επέκταση των συνομιλιών ώστε να συμπεριληφθούν η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ.

Χτες συναντήθηκαν στο Παρίσι οι πολιτικοί σύμβουλοι του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), το βασικό σχήμα για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Μεταξύ άλλων, στόχος της συνάντησης ήταν να οριστεί ημερομηνία για απευθείας διαπραγματεύσεις του Κιέβου με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές σχετικά με ένα ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς, όπως προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ουκρανία μέχρι στιγμής απορρίπτει απευθείας διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές, αντίθετα προτάσσει συνομιλίες με τη Ρωσία, την οποία θεωρεί μέρος της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, οι Δυτικοί - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - μας έχουν διαβεβαιώσει πως «θα διασφαλίσουν ότι το Κίεβο συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του στις συμφωνίες του Μινσκ και κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς».

Τηλεδιάσκεψη Πούτιν με Ιταλούς επιχειρηματίες

Σε αυτό το φόντο, ο Βλ. Πούτιν είχε χτες τηλεδιάσκεψη με δεκάδες εκπροσώπους ιταλικών επιχειρηματικών ομίλων, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιταλίας - Ρωσίας, με τη συμμετοχή ενεργειακών ομίλων όπως η «Enel», οι τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo, η εταιρεία ελαστικών «Pirelli», η ασφαλιστική «Generali», προκαλώντας την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης λόγω συγκυρίας.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Ιταλία εταίρο - κλειδί της Μόσχας, καθώς οι δύο πλευρές αναπτύσσουν σημαντικές οικονομικές σχέσεις. Οι ιταλικές εταιρείες Ενέργειας συνεχίζουν να εργάζονται με την «Gazprom» βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων και αγοράζουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές, υπογράμμισε ο Πούτιν, καθώς η Ρωσία πιέζει την ΕΕ για μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ιταλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην κατασκευή σταθμών αιολικής ενέργειας σε ρωσικές περιοχές, πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου