Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Δημόσια Νοσοκομεία - Ράντζα, λιγότεροι εργαζόμενοι, κλείσιμο υπηρεσιών και πελατεία σε ιδιώτες

 


Η αμείλικτη πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και που επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αποτυπώνεται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά της Αττικής που παραμένει στο επίκεντρο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», ράντζα είναι διάσπαρτα σε τρεις ορόφους, με τους ασθενείς με Covid να περιμένουν να διακομιστούν στο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covιd, ενώ για τους υπόλοιπους ασθενείς «δεν υπάρχει πρόβλεψη». 

Σχεδόν σε κάθε θάλαμο υπάρχει και ράντζο, οι βάρδιες του προσωπικού δεν έβγαιναν έτσι κι αλλιώς, μετά και τη νόσηση υγειονομικών, την αναστολή προσωπικού, τώρα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης, τους τελευταίους μήνες έχει ανασταλεί και η απογευματινή βάρδια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, πλέον αιμοκάθαρση σταμάτησε να γίνεται το απόγευμα, η λίστα αναμονής στις ΜΤΝ άλλων νοσοκομείων είναι διογκωμένες, «και όσοι μπορούν απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές».

Στο ΓΝ Νίκαιας, οι 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα Επείγοντα, κάλυψαν τελικά όσα κρεβάτια άδειασαν, καθώς οι κλινικάρχες αρνήθηκαν να τους νοσηλεύσουν γιατί «δεν πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής»… Και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση μόνο μεμονωμένη δεν είναι, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την επόμενη φορά που δεν θα υπάρχει κενό κρεβάτι, γιατρός των ΤΕΠ να βλέπει όσους ασθενείς θα νοσηλεύονται σε άθλιες κι επισφαλείς συνθήκες στα Επείγοντα.

Το «Λαϊκό» σήμερα εφημερεύει έχοντας από χτες ήδη 9 ράντζα στις Παθολογικές κλινικές. «Τα 3κλινα δωμάτια γίνονται 4κλινα. Οι διάδρομοι γίνονται θάλαμοι νοσηλείας κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο, πέραν του ότι είναι αναξιοπρεπές για τους ίδιους τους ασθενείς, αποτελεί και εστία μετάδοσης λοιμώξεων ακόμη και της Covid-19», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μάλιστα, αρκετοί από τους ασθενείς υπέγραψαν κι έφυγαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών νοσηλείας. Η Β΄ Χειρουργική έκλεισε, όπως και η Ορθοπαιδική, η Γυναικολογική, η ΩΡΛ και έχουν συγχωνευτεί με άλλες. Οι γιατροί και στις κλινικές Covid δουλεύουν πολλές ώρες, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, μοιραία νοσούν και ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη.

«Επιστρέφουν στη δουλειά μετά από 5 μέρες νόσησης, χωρίς τεστ, με κίνδυνο να εκθέσουν τόσο τους συναδέλφους τους όσο και τους ασθενείς τους στον κορονοϊό. 

Συζητιέται μάλιστα για τους υγειονομικούς, αν ζορίσει κι άλλο η κατάσταση, να μην τίθενται καν σε καραντίνα! Αυτή είναι η επιστήμη σας; Τα επιστημονικά πορίσματα για τη μεταδοτικότητα της Covid-19 αλλάζουν με βάση το αν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν τα κενά ή όχι; Ιδίως δε όταν μιλάμε για μια από τις μεταδοτικότερες νόσους του ανθρώπου (…)

Η χρόνια υποστελέχωση όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί εν μέσω πανδημίας αλλά έχει ενταθεί αφού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, το “Λαϊκό” μετράει περίπου 100 λιγότερους εργαζόμενους (λόγω αναστολής, λόγω συνταξιοδότησης, λόγω νόσησης κλπ.). 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας που υφιστάμεθα αποτελεί και το γεγονός ότι με έγγραφο της ΥΠΕ, 1 επιμελητής παθολόγος που εργάζεται στις κλινικές Covid του νοσοκομείου, “διατάχθηκε” να μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο για 1 μήνα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

 

ΠΗΓΗ. imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου