Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΚΑ - «Πλεονάσματα» στις πλάτες των συνταξιούχων από τις περικοπές που συνεχίζονται

 


Η σταθερή συμπίεση των κύριων συντάξεων για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΦΚΑ, η παραπέρα απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «άχθος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και η ελλειμματική λειτουργία του επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), που θα οξυνθεί παραπέρα με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ για τους νέους ασφαλισμένους, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2022 που συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες στη διοίκηση του Οργανισμού.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, η δαπάνη του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις μειώνεται στα 25,849 δισ. ευρώ από 25,880 δισ. φέτος και 26,085 δισ. ευρώ το 2020. 

Στην πραγματικότητα, η επίδραση στο ύψος των κύριων συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η μειωμένη δαπάνη αφορά περισσότερους συνταξιούχους, από την αύξηση εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων που έγινε τους τελευταίους μήνες του 2021 και σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις θα συνεχιστεί και μέσα στο 2022.

Μάλιστα, η συνεχής μείωση των συντάξεων αποτυπώνεται πιο καθαρά στην περίπτωση των συντάξεων γήρατος, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των συντάξεων και είναι πιο αντιπροσωπευτικές σε σχέση με τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.

Ετσι, ενώ η δαπάνη για τις συντάξεις γήρατος το 2020 ανήλθε στα 20,323 δισ. ευρώ (απολογιστικά), μειώθηκε στα 19,879 δισ. φέτος και παραπέρα στα 19,763 δισ. ευρώ το 2022.  

Δηλαδή μέσα στην τριετία 2020 - 2022 οι συντάξεις γήρατος θα έχουν απώλεια 560 εκατ. ευρώ και ενώ οι δικαιούχοι συνταξιούχοι του χρόνου θα είναι περισσότεροι από το 2020. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταστροφικές συνέπειες στις συντάξεις που επέφεραν οι περικοπές των μνημονίων και ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016)

Η συμπίεση αυτή, που οδηγεί στη φτώχεια μεγάλα τμήματα συνταξιούχων, είναι η άλλη όψη του πλεονάσματος που θα παρουσιάσει συνολικά ο κλάδος της κύριας σύνταξης του ΕΦΚΑ και το 2022, το οποίο θα ανέλθει στα 491,4 εκατ. ευρώ και όταν η κρατική επιχορήγηση παραμένει «παγωμένη» στα 14,529 δισ. ευρώ. 

Βέβαια, το ύψος της επιχορήγησης είναι πλασματικό καθώς απ' αυτά, μόλις τα 5,890 δισ. ευρώ πηγαίνουν για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που ως εργοδότης το κράτος έχει την ευθύνη να καλύπτει. Δεν αποτελεί δηλαδή επιχορήγηση του κράτους προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία στην πραγματικότητα περιορίζεται στο ποσό των 8,639 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός αναδεικνύει ότι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) σπρώχνεται σε οικονομικό αδιέξοδο και ενώ από την 1/1/2022 δημιουργείται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων για να τζογάρονται. 

Ηδη όμως το ΕΤΕΑΕΠ καταγράφει ελλείμματα, που φέτος ανέρχονται στα 126 εκατ. ευρώ και το 2022 προβλέπονται στα 166 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον για του χρόνου προβλέπεται η πώληση μεριδίων που έχει το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών φορέων. Πρόκειται για ρευστοποίηση περιουσίας ύψους 214 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που δείχνει ότι μετά και το σταμάτημα εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους λόγω της μετάβασης στο ΤΕΚΑ, το χρηματοδοτικό κενό θα διογκώνεται, και θα φορτώνεται είτε στους συνταξιούχους με νέες περικοπές είτε συνολικά στον λαό με χαράτσια και φορομπηξία.

Ευημερούν οι αριθμοί και οι συνταξιούχοι δυστυχούν

Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, στην τοποθέτησή του στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, ο Δήμος Κουμπούρης σημείωσε:

«Η διοίκηση θεωρεί ότι ο ενιαίος προϋπολογισμός για το έτος 2022 του Οργανισμού είναι θετικός γιατί είναι πλεονασματικός. Εδώ επιβεβαιώνεται αυτό που όχι τυχαία λέγεται, ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Αυτό γίνεται για πολλά χρόνια για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός γιατί το πλεόνασμά του προέρχεται από περικοπές των συντάξεών μας που συνεχίζονται σε κύριες, επικουρικές, Δώρα, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές, διάφορα επιδόματα κ.τ.λ. 

Με λίγα λόγια, μας λέτε ότι το πλεόνασμα προκύπτει από τη δυστυχία των συνταξιούχων και συνολικά των ασφαλισμένων, από χρήματα που είναι πληρωμένα με την εργασία και τον μόχθο μιας ζωής.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ αλλά και του κρατικού δείχνουν ότι το μέλλον του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουμε νέες περικοπές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Δεν εισπράττονται παρά μόνο από τους μικρούς επαγγελματίες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ απαλλάσσονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εδώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι προϋπολογισμοί μπορεί και γίνονται μηχανισμοί για την ανακατανομή του πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους.

Ο προϋπολογισμός εκφράζει μια λογική και μια προοπτική που δεν είναι άλλη από την επιλογή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την παραπέρα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και του μισθολογικού, όπως ξεκάθαρα έχουν θέσει και υλοποιούν οι πολιτικές που εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή εφαρμόζουν.

Από τη μεριά μας, είμαστε στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι άδικα μας έχει αφαιρεθεί. Να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα τα Ταμεία με όσα χρήματα έχουν αρπαχτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Να εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που οφείλονται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να μεγαλώσει η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να αποκατασταθούν οι συντάξεις μας, οι κύριες και οι επικουρικές, τα πληρωμένα Δώρα μας, οι σφαγιασμένες κοινωνικές παροχές, όλες οι περικοπές που έχουν επιβληθεί, να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. 

Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στον Οργανισμό και να προσληφθεί προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Γι' αυτούς τους λόγους καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου