Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Ανατροπές στο ασφαλιστικό από το 2022 - Ποιοι γλιτώνουν από τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

 

 

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου εξηγεί ποιοι γλιτώνουν από τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα ισχύσουν από 1-1-2022.

Καθησυχάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι ανησυχούν για τις ανατροπές στο Συνταξιοδοτικό από το 2022 o υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» επισημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους που κατά τη μεταβατική περίοδο από 19/8/2015 έως 31/12/2021 συμπληρώνουν τόσο τον θεμελιωτικό χρόνο ασφάλισης όσο και τα παλαιά όρια ηλικίας, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι 18/8/2015, προβλέφθηκαν νέα μεταβατικά όρια ηλικίας. 

Ο καθένας από αυτούς τους ασφαλισμένους κατοχυρώνει το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας που του αντιστοιχεί με βάση το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνει αθροιστικά το παλαιό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του πλασματικού χρόνου που θα αναγνωρίσει έως τότε. Οπως εξηγεί, μπορεί να πάρει σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσει το κατοχυρωθέν αυτό μεταβατικό όριο ηλικίας.

Παράλληλα ο Τσακλόγλου κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από το δημογραφικό πρόβλημα, παρατηρώντας ότι «αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων».

«Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων ασφαλισμένων είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας έως και 18/8/2015, ούτε εθίγησαν ούτε θίγονται. Για τους ασφαλισμένους που κατά τη μεταβατική περίοδο από 19/8/2015 έως 31/12/2021 συμπληρώνουν τόσο τον θεμελιωτικό χρόνο ασφάλισης όσο και τα παλαιά όρια ηλικίας, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι 18/8/2015, προβλέφθηκαν νέα μεταβατικά όρια ηλικίας. 

Ο καθένας από αυτούς τους ασφαλισμένους κατοχυρώνει το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας που του αντιστοιχεί με βάση το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνει αθροιστικά το παλαιό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του πλασματικού χρόνου που θα αναγνωρίσει έως τότε, και μπορεί να πάρει σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσει το κατοχυρωθέν αυτό μεταβατικό όριο ηλικίας. Για κάθε άλλο ασφαλισμένο, θα ισχύουν τα γενικά όρια ηλικίας. 

Η σημερινή κυβέρνηση δεν άλλαξε κάτι από τα ισχύοντα, ούτε σκοπεύει να θίξει όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα», λέει στην εφημερίδα ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σημειώνει: «Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν αμφισβητείται. 

Ομως, ο δημογραφικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να συνεχίσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019. 

Ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων. 

Για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων απαιτούνται σημαντικές μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες, εκ των πραγμάτων, θα λείψουν είτε από άλλα πεδία άσκησης κοινωνικής πολιτικής είτε από επενδυτικές πολιτικές που αυξάνουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. 

Στον αντίποδα, το κύριο πλεονέκτημα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι ότι οι αποδόσεις του δεν εξαρτώνται από τη γήρανση του πληθυσμού».

 

ΠΗΓΗ. newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου