Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Αναρτήθηκε η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στον ΟΗΕ

 

Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η ιστορική Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών. Η σημασία έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Στην ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου προχώρησε το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας του Οργανισμού. 

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καλά κρατεί κι ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί να ζητά άνευ όρων διάλογο με την Αθήνα και ετοιμάζεται να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με την πράξη αυτή, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

«Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του "τουρκο-λυβικού μνημονίου" αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

Τακτικισμοί Ερντογάν με το Oruc Reis - Πού το «πάει» ο σουλτάνος

Εν τω μεταξύ, έπειτα από λίγες εβδομάδες απραξίας, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ετοιμάζεται να βγει εκ νέου για έρευνες, με την Τουρκία να εκδίδει σχετική NAVTEX. Ωστόσο πρόκειται για μια οδηγία διαφορετική από τις προηγούμενες. Γιατί; Επειδή απλούστατα η περιοχή που δεσμεύεται, στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού, δηλαδή στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ενώ η NAVTEX έχει διάρκεια έξι μηνών, μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια περίεργη κίνηση της Τουρκίας, την ώρα που πληθαίνουν τα μηνύματα από τη γειτονική χώρα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και ενώ φουντώνουν και οι συζητήσεις για ευρεία διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου.

Τι κρύβεται πίσω από τη NAVTEX;  

Αρχικά πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς τη χώρα μας. Με το Oruc Reis να βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα για έξι μήνες, διασφαλίζεται πως για το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν προκλήσεις από το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Με άλλα λόγια η Τουρκία δεσμεύεται πως δεν θα προκαλέσει προβλήματα το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, αφήνοντας απ’ έξω τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που είχε καλύψει πρωτύτερα το Oruc Reis.

Άρα δημιουργείται ο χώρος για να αυξηθούν οι πιέσεις της Άγκυρας και να «ρυμουλκηθεί» επί της ουσίας η χώρα μας στις διερευνητικές επαφές που διακαώς αποζητεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, με τους δικούς της όρους. Ήδη ο υπουργός Άμυνας της γείτονος φρόντισε να ορίσει τους όρους με τους οποίους η Άγκυρα θα προσέλθει στο διάλογο, εάν αυτός φυσικά γίνει. 

Συζήτηση άνευ όρων, με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Αυτό ήταν το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ σε χθεσινή του συνέντευξη, ενώ αναφέρθηκε και στα «δικαιώματα της Τουρκίας», με άλλα λόγια έβαλε εκ νέου στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, αλλά και το θέμα των 10 ναυτικών μιλίων.

Επί της ουσίας τόσο η NAVTEX, όσο και το νέο προσχηματικό κάλεσμα του Ακάρ για διάλογο δείχνουν και το άγχος που επικρατεί στην Άγκυρα ενόψει της ανάληψης από τον Τζο Μπάιντεν της προεδρίας των ΗΠΑ – που ενδέχεται να οδηγήσει και σε αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών- αλλά και τον φόβο για ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπως έχει προαναγγελθεί από αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και από τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Κρίσιμοι σταθμοί

Δύο είναι οι επόμενοι κρίσιμοι μήνες με βάση τα τελευταία δεδομένα.                                            Ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος.

Στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Το ύφος και ο τόνος των εξαγγελιών του, θα δείξουν εάν θα αναδιπλωθεί μέχρι σε ένα βαθμό από την σκληρή γραμμή που είχε απέναντι στον Ερντογάν ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διότι τώρα πλέον είναι πρόεδρος. 

Εάν όμως κάνει στροφή 90 μοιρών στην οποίαν ποντάρει ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν πάρει πίσω τις κυρώσεις, θα στείλει μήνυμα και στην Ευρώπη να ξαναρίξει την Τουρκία στα μαλακά, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπου θα εξεταστεί όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και σε ότι αφορά στην τελωνειακή ένωση που συνδέεται με εμπορικές συναλλαγές άνω των 190 δισεκ. ετησίως. Οι Βρυξέλλες την Ουάσιγκτον αναμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα δεχθεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών εφόσον κατατεθεί σχετικό τουρκικό αίτημα και παραμείνει μακριά το Oruc Reis και όποιο άλλο ερευνητικό τουρκικό σκάφος ή γεωτρύπανο, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Newpost. 

Και υπό τον όρο βέβαια, ότι οι συζητήσεις θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας και όχι την τουρκική ατζέντα που εμπεριέχει από αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών μέχρι γκρίζες ζώνες, συνδιαχείριση του Αιγαίου, μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και άλλα.

 

ΠΗΓΗ. newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου