Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η αγιορείτικη συνταγή για να «απογειώσετε» την ταπεινή χορτόσουπα!

 

Δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση για το χειμώνα από ζεστή και θρεπτική χορτόσουπα. Όταν, μάλιστα, η συνταγή είναι από εκείνες που μας έχει αφήσει ο Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμνιός, ο οποίος εκοιμήθη πριν λίγες ημέρες, τότε σίγουρα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα.

Το μυστικό του μοναχού Επιφάνιου  για να έχετε πάντα επιτυχία σε ότι κάνετε στην κουζίνα σας ήταν  «Ο βαθμός της επιτυχίας στο μαγείρεμα είναι ανάλογος με το βαθμό της εκτίμησης και της αγάπης που έχουμε προς τα πρόσωπα για τα οποία ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Διότι κυρίως μαγειρεύουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε». 

ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)

  • ¼ του κιλού καρότα
  • ½ κιλό πατάτες
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 1 σελινόριζα μαζί με τα φύλλα
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 3 πράσινες φρέσκιες πιπεριές
  • 250 γραμμάρια λάδι
  • αλάτι, μαυροπίπερο, κύμινο
  • χυμό από 3 λεμόνια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και κατόπιν τα κόβουμε. Προσοχή! Τα κόβουμε με το μαχαίρι και όχι στο μπλέντερ, γιατί θα έχουμε εντελώς διαφορετική γεύση. Και αυτό γιατί το μπλέντερ δεν τα κόβει απλώς, αλλά τα συνθλίβει.

Εκτός από τα φύλλα του σέλινου, το μαϊντανό και τον άνηθο, όλα τα υπόλοιπα λαχανικά τα κόβουμε ψιλά – ψιλά σε κύβους. 

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τρία λίτρα νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά. 

Τ’ αφήνουμε να βράσουν αρκετά, ώσπου αρχίζουν να χυλώνουν και τότε ρίχνουμε το λάδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα φύλλα από το σέλινο, ψιλοκομμένα, καθώς και τα μπαχαρικά.

Κατόπιν περιμένουνε ώσπου να πάρουν μία βράση ακόμη. 

Στο τελευταίο λεπτό πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. 

Η σούπα μας είναι πεντανόστιμη, γρήγορη και απλή. 

Από το πόσο χυλωμένη τη θέλουμε εξαρτάται και η ποσότητα του νερού, που θα προσθέσουμε κατά το βράσιμο.

 

ΠΗΓΗ. dogma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου