Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Προστατεύοντας τις μέλισσες, προστατεύουμε τους ανθρώπους

 

μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. 

Η προστασία των μελισσών είναι σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον. Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον.

Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα: η συντριπτική πλειονότητα των επικονιαστών είναι άγριες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 ειδών μελισσών. 

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κόκκινο κατάλογο, το 9% όλων των ειδών μέλισσας στην Ευρώπη απειλείται με εξαφάνιση. Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σήμερα παγκοσμίως συνδέονται με την επικονίαση από τις μέλισσες, μάλιστα εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. 

Ειδικότερα, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, πεπόνια και φράουλες, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπαράγγια, θα εμφανίσουν απότομη πτώση.

Η ποιότητα της ζωής μας, αλλά και το μέλλον μας, εξαρτώνται από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που προσφέρει η φύση δωρεάν. 

Μία στις τρείς μπουκιές που καταναλώνουμε καθημερινά, σε φρούτα αλλά και η εικόνα όμορφων λουλουδιών στους αγρούς, είναι αποτέλεσμα των επικονιαστών. 

Ολέθριες επιπτώσεις στη φυτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στην εξέλιξη ολόκληρης της ανθρωπότητας, θα είχε η εξαφάνιση των σημαντικότερων επικονιαστών της γης, με τους βιολόγους και τους παραγωγούς να κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών, οι οποίες αποτελούν τον κατεξοχήν σημαντικότερο επικονιαστή, καθώς περίπου 75% τις επικονίασης γίνεται από τις μέλισσες, είναι τεράστια και χρειάζονται δράσεις που θα τη σταματήσουν. 

Οι μέλισσες μας διδάσκουν βασικά μαθήματα, μαθήματα ζωής όπως:

-Σεβασμός στον αρχηγό αλλά και δημοκρατία.

Οι εργάτριες ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της βασίλισσας, τη σέβονται, την προστατεύουν, την περιποιούνται και τη φροντίζουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της. Μάλιστα, αν αυτή πρέπει να εγκαταλείψει την κυψέλη, της κάνουν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής (την παρενοχλούν για να κινείται περισσότερο), ώστε να χάσει περιττό βάρος για να μπορέσει να πετάξει! Συγχρόνως όμως, οι εργάτριες είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν την άνοιξη η παλιά βασίλισσα πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί με μια πιο νέα και δυνατή αρχηγό.

-Αυτοθυσία για τους άλλους.

Κάθε μέλισσα θα χρησιμοποιήσει το κεντρί της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή την κυψέλη της, θα θυσιαστεί, αφού με το κεντρί της, θα φύγει ένα μέρος από το σώμα της με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα να πεθάνει. Για το καλό του συνόλου, οι μέλισσες δίνουν ακόμα και τη ζωή τους.

-Οργάνωση.

Κάθε μέλισσα, από τις 50.000 που μπορεί να έχει μια κυψέλη, έχει μια συγκεκριμένη αποστολή και πρόγραμμα. Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει και τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

-Συνεργασία.

Οι μέλισσες χτίζουν όλες μαζί τις κηρήθρες, φροντίζουν μαζί τα μικρά αυγά, καθαρίζουν και φρουρούν την κυψέλη ομαδικά. Έτσι, κάθε δουλειά γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά.

Στη σημαντικότητα της μέλισσας και της ανάγκης προστασίας της συμβάλλει και η δράση από το Μέλι Αττική “Beecome a friend”, η οποία έχει ως στόχο της την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της μέλισσας.

Αυτά που έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία είναι τελικά η προστασία των μελισσών και τελικά όλου του οικοσυστήματος. 

Με την απαγόρευση όλων των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, την ενίσχυση των ελέγχων για να μειωθούν οι εισαγωγές νοθευμένου μελιού και την ενημέρωση των καταναλωτών για τα οφέλη του μελιού, ο στόχος θα επιτευχθεί.

 

 

ΠΗΓΗ. jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου