Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ η αποχώρηση του «Oruc Reis»







 Την ώρα που εξελίσσεται ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε διάφορα επίπεδα εντός της ΕΕ με στόχο να δοθεί μία διέξοδος απεγκλωβισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την υψηλών τόνων ρητορική του ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία είναι ότι είναι αποφασισμένη να τραβήξει κι άλλο το σχοινί στα άκρα. 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε τη «βεντάλια» των διεκδικήσεων της Άγκυρας. Από την πλευρά της η Αθήνα απαντάει πως διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δε νοείται και θέτει την τουρκική επιθετικότητα ενώπιον του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του ανώτατου δηλαδή πολιτικού οργάνου του ΝΑΤΟ. 

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε νέα παρέμβαση, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πληροφορίες που θέλουν το Oruc Reis να φτάνει κοντά στο Καστελόριζο.

Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η θέση της χώρας μας μπορεί να συμπυκνωθεί στις εξής έξι λέξεις: «Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Είναι το μήνυμα που εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το ίδιο έκανε και την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με το προεδρείο του ΕΛΚ, όπου και έλαβε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, έπειτα από αίτημα της Αθήνας την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το ανώτατο δηλαδή όργανο του Συμφώνου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο η τουρκική προκλητικότητα. 

Επί της ουσίας η Αθήνα θέλει να συζητηθεί πρώτα το πολιτικό σκέλος των προκλήσεων, να πέσουν οι μάσκες – δηλαδή να αποκαλυφθεί ποιος πραγματικά επιδιώκει την ένταση στην περιοχή και ποιος είναι υπέρ του διαλόγου – και έπειτα να τεθεί επί τάπητος το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή να εξευρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: «Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί  πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. 

Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, το εάν θα γίνει το ραντεβού της Πέμπτης μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατιωτικών κλιμακίων των δύο χωρών στις Βρυξέλλες, θα καθοριστεί και από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε από τις πληροφορίες για έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

 Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Ερντογάν απειλεί, ο Τσαβούσογλου παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Όπως έγραψε το Newpost, το  Καστελόριζο αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο μοχλό πίεσης προς την διεθνή κοινότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό του συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Σαρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη και του Βερολίνου ενόψει των κυρώσεων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 του μηνός, δήλωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί (μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (εννοεί το Καστελόριζο ). 

Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu. «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» τόνισε.

Στη γραμμή Ερντογάν, κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα σε ρόλο «λαγού» του «Σουλτάνου», ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε περίπτωση διαλόγου, ενώ για ακόμη μια φορά κάνει το άσπρο – μαύρο επιχειρώντας να παρουσιάσει την χώρα του ως τον δρώντα που δεν επιδιώκει την ένταση στη Μεσόγειο. 

« Εμείς εξηγούμε τις θέσεις μας πολύ καλά. Τις εξηγούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες περιοχές στον κόσμο και εξηγούμε πώς λύθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά η Ελλάδα δεν υιοθετεί την ίδια προσέγγιση. Επειδή δεν μπορούν να υπερέχουν ούτε στο πεδίο της μάχης, ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβάλλουν πάντα μία επιθετική στάση, γιατί χάνουν και την ψυχολογική υπεροχή. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής και οι χώρες της ΕΕ έχουν κουραστεί από αυτή τη στάση», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έφερε πάλι στο προσκήνιο και θέμα μειονότητας στη Θράκη. «Σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκρινε την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων. 

Υπάρχουν τρεις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης»,  είπε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι έχει γίνει κέντρο διερχομένων… τρομοκρατών. «Οι δηλώσεις της Ελλάδας και του υπουργείου Εξωτερικών δεν μας εκπλήσσουν, αλλά δείχνουν κάτι. Σήμερα, οι τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της Ελλάδας. Εμείς δεν επιτρέπουμε καν σε τέτοια άτομα να κυκλοφορούν», ανέφερε.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις της Άγκυρας. Θεωρείται πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της Yeni Safak και τελικά η Τουρκία  να επεκτείνει την NAVTEX που λήγει διαπερνώντας και τα έξι ναυτικά μίλια σε Καστελόριζο και Ρόδο, η Ελλάδα πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ωμή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και να κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει να βυθίσει το Oruc Reis. 

Η πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται την Κυριακή στο Καστελόριζο για τον εορτασμό των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Ο ελληνικός στόλος και οι ένοπλες δυνάμεις ήδη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης της Τουρκίας εκείνη την ημέρα. «Είναι σημαντική ημερομηνία. Δεν φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε βάρος της Προέδρου γιατί θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση».



ΠΗΓΗ. newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου