Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Θυμάστε τα δισκάδικα της Αθήνας; Πως είναι σήμερα...


 Από την αρχή της δεκαετίας του ’70 και μετά και για 4 σχεδόν δεκαετίες, τα καταστήματα δίσκων υπήρξαν όχι μόνο ένα απλό σημείο πώλησης, αλλά και σημεία συνάντησης και γνωριμίας, κοινώς στέκια! 

Όταν αρχές δεκαετίας του ’70, η ΕΡΤ είχε μόνο το δίωρο με ξένη μουσική του Γιάννη Πετρίδη και του Κώστα Ζουγρή κι ελάχιστες άλλες εκπομπές, τα καταστήματα δίσκων, μάθαιναν στον κόσμο τις νέες κυκλοφορίες.




Όσο πέρναγαν τα χρόνια, οι πωλήσεις δίσκων, ελληνικών και ξένων, παρουσίαζαν αύξηση πωλήσεων, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘00, όπου η ψηφιακή τεχνολογία έβαλε τέλος όχι μόνο στο βινύλιο αλλά και στο cd.
Να σημειώσουμε ότι στα εκατομμύρια πωλήσεων δίσκων που πουλήθηκαν στη χώρα μας, συμπεριλαμβάνουμε και τις κασέτες που ειδικά από το 1975 έως και 1985, δηλαδή μια ολόκληρη δεκαετία, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων έστω κι αν οι εδώ δισκογραφικές εταιρείες είχαν χαμηλώσει εντελώς την αισθητική τους με πρόχειρα εξώφυλλα και μέτρια ποιότητας ταινία εγγραφής, όταν στο εξωτερικό οι περισσότερες κασέτες δισκογραφικών εταιρειών ήταν χρωμίου και σιδηροχρωμίου!



Ημέρες μεγαλείου. Το τριώροφο Metropolis στη γωνία Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη


Λίγο πριν οι ίδιες οι εταιρείες καταργήσουν τις κασέτες, πρώτη η WEA, άρχισε ένα φέρνει εισαγωγής κασέτες σιδηροχρωμίου κι όσοι τις αγόρασαν άκουσαν τεράστια διαφορά! 
Τα καταστήματα δίσκων στη χώρα μας ξεκίνησαν από μικρές τρύπες και εξελίχθηκαν σε υπερμαγαζιά τύπου Metropolis, Virgin Megastore και Πάτση Megastore και τελικά έκλεισαν όλα. Στο παρόν φωτογραφικό άρθρο, ασχολούμαστε μόνο με τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας κι όχι της περιφέρειας (συνοικίες αλλά κι άλλες πόλεις).



Θα δείτε τι έγινε το Metropolis, το Paloma, το Rock City το Happeningτο Δισκάδικο της Αθηνάς και τόσα άλλα που έγραψαν ιστορία. Δεν μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε το Pop 11 της οδού Σκουφά, δεν θυμόμαστε το νούμερο και κανένα από τα σημερινά μαγαζιά δεν ταιριάζει στην τότε μορφή του... 

Προφανώς ο χώρος έχει αλλάξει ριζικά. Ριζικά έχουν αλλάξει οι προσόψεις πολλών μαγαζιών, όπως του Jazz Rock στην Ακαδημίας, του Music Corner ενώ ας υπενθυμίσουμε δύο μεγάλα συνοικιακά, το Studio 27 της οδού Πιπίνου και το Music Wave στην οδό Λαρίσης 4.
 Για να καταλάβετε τι πωλήσεις δίσκων σημειώνονταν εκείνη την εποχή, θα σας πω ότι υπήρχαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χονδρέμποροι οι οποίοι έπαιρναν μεγάλες πωλήσεις από τις αποθήκες των εταιρειών και προμήθευαν μικρά καταστήματα . Ένας από αυτούς ήταν κι η Ηχογράμ στην οδό Ευριπίδου 25 δίπλα στην Κεντρική Αγορά. Κι αυτό το μεγάλο κατάστημα σήμερα είναι κλειστό.




Η Ηχογράμ σήμερα. Κλειστό μαγαζί με τις διαφημιστικές αφίσες των dvd να υπάρχουν ακόμα


Μπορεί να ακουγόμαστε σαν άνθρωποι άλλης εποχής, κι είμαστε. Μπορεί η νεολαία να έχει στραφεί στα κινητά, στις αναβαθμίσεις τους και στα gadgets, αλλά πιστέψετε με, χάνετε.




Στη θέση της Τζίνας το Bio Way Πανεπιστημίου 57, απέναντι από το Metropolis

Χάνετε τη βόλτα, την αίσθηση της αγοράς, την αίσθηση του καινούργιου δίσκου που πας με λαχτάρα σπίτι να ακούσεις, την αίσθηση να ακούσεις ξανά και ξανά το δίσκο και να ανακαλύψεις όχι μόνο το «γνωστό» τραγούδι αλλά και κάποια άλλα, την αίσθηση του εξώφυλλου που τις περισσότερες φορές ήταν δεμένο με τα τραγούδια, την ευκαιρία να κάνεις προακρόαση του δίσκου και κυρίως το συναίσθημα να δεθείς με τη μουσική και τα τραγούδια.




Το τελευταίο Rock City στην οδό Ακαδημίας 79-81




Το πρώτο Rock City Σωκράτους 79-81. Παλιά εδώ στεγαζόταν το Studio 2001, επίσης κατάστημα δίσκων




Το Happening της οδού Χαρ. Τρικούπη 13 με τον όροφο που επεκτάθηκε αργότερα




Το Jazz Rock επί της οδού Ακαδημίας 54 με εντελώς διαφορετική πρόσοψη




Το πρώτο κλασικό Jazz Rock στη οδό Ηφαιστου 29 στο Μοναστηράκι. Στη φωτό είναι το μικρό μαγαζί με την ταμπέλα Tattoo

Αθηνάς 63, το Δισκάδικο της Αθηνάς. Στο μέσο, αυτό με το ενοικιαστήριο.




Στην οδό Πατησίων 41 ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχείο, το Music Center σήμερα είναι ένα κλειστό Mikel Cafe




Το περίφημο μαγαζί του Χρήστου Γιαμπίλη στη στοά Φέξη, Πατησίων 14 σήμερα είναι άδειο. Το μαγαζί είχε ειδίκευση στα maxi singles




Το Virgin Megastore στην οδό Σταδίου 7-9




Το Φιλοντίσκ που ειδικευόταν στην κλασική και Jazz μουσική στη γωνία Χαρ. Τρικούπη και Γαμβέτα σήμερα είναι cafe κι asian food




Κατάστημα Οπτικών είναι σήμερα η Παλόμα του Χρήστου Γιαμπίλη στην οδό Σωκράτους 82 




Το Trust ήταν μεγάλο μαγαζί και ιδρύθηκε από πρώην εργαζόμενους του Happening. Σήμερα στη θέση του στην οδό Ακαδήμαις 62 βρίσκεται ένα κατάστημα της Vodafone




Ο ιστορικός Πολύδωρος στη στοά Φιξ. Το μόνο που παραμένει να πουλά κάτι παραπλήσιο του δίσκου!


ΠΗΓΗ. memorylifegr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου