Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

ΔΑΝΙΑ - Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνει κλιμακωτά, για να φτάσει το 2070 τα 74,5 χρόνια (!) για όσους γεννήθηκαν μετά τον Ιούλη του 1996.


Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, την Τρίτη 18 Αυγούστου, παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, συμπλήρωμα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2006. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον χώρο των σφαγείων «Danish Crown» στην πόλη Χόρσενς, μιας εταιρείας γνωστής (και από δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη») για τις κατά καιρούς μαζικές απολύσεις, την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης από άλλες χώρες και τελευταία για τα πολλά κρούσματα κορονοϊού, που οδήγησαν στο κλείσιμο ενός από τα πολλά εργοστάσιά της στο Ρίνγστεδ, αφού δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργατών.

Το νομοσχέδιο, βασισμένο στη «μεταρρύθμιση για την Κοινωνική Πρόνοια» που ψήφισαν το 2006 οι «φιλελεύθεροι» μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και τους ακροδεξιούς, προβλέπει ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα, ο συνταξιούχος δεν θα ...πρέπει να ζει περισσότερα από 14,5 χρόνια κατά μέσο όρο μετά τη συνταξιοδότησή του!

* * *
Η πρωθυπουργός, έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη συμφωνία των άλλων κομμάτων της Βουλής, αλλά και της ηγεσίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στη ...φιέστα στο σφαγείο, προσπάθησε να παρουσιάσει το «κρέας για ψάρι», ισχυριζόμενη ότι «εκπληρώνει την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, ώστε να έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη όταν πια το σώμα τους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς τους». 

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει όμως το εν λόγω νομοθέτημα, είναι να βάζει άλλο ένα καρφί στο «φέρετρο» της Κοινωνικής Ασφάλισης και να εκπληρώνει άλλη μια επιθυμία της μεγαλοεργοδοσίας.

Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που εγκρίθηκε το 2006 και επικαιροποιείται κάθε 5 χρόνια, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνει κλιμακωτά, για να φτάσει το 2070 τα 74,5 χρόνια (!) για όσους γεννήθηκαν μετά τον Ιούλη του 1996. 

Με άλλα λόγια, ο σημερινός 24άρης θα βγαίνει στη σύνταξη στα 74,5 χρόνια του, μετά από 50 και πλέον χρόνια στην εργασία! 

Μιλάμε δηλαδή για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης... Στο λεγόμενο «δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη», με το οποίο προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, ο νόμος προβλέπει ότι μετά το 2022, όποιος συμπληρώνει το 61ο έτος της ηλικίας του και εφόσον έχει 41, 42 ή 43 χρόνια υπηρεσίας, θα μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 68 (είναι το σημερινό γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), 1, 2 ή 3 χρόνια αντίστοιχα.
* * *
Οσο για τη λεγόμενη «λαϊκή σύνταξη», που προβλέπει επίσης το νομοσχέδιο, αυτή ισοδυναμεί με ψίχουλα, 6.500 κορόνες (850 ευρώ) για τον παντρεμένο και 13.550 κορόνες μεικτά για τον ελεύθερο, ποσό που για το κόστος ζωής στη Δανία είναι ανεπαρκέστατο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κατώτατος μισθός είναι στις 18.000 κορόνες. 

Ο εργαζόμενος καταβάλλει το λιγότερο το 12% του μισθού του για Ασφάλιση (8% απευθείας κρατήσεις του εργαζόμενου και 4% του εργοδότη). 

Αν από τις εισφορές του συγκεντρωθεί ποσό μεγαλύτερο των 2 εκατομμυρίων κορονών, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τα προβλεπόμενα όρια, παίρνοντας τη λεγόμενη «λαϊκή σύνταξη» και ένα συμπλήρωμα ανάλογα με τις εισφορές του.

Πρόκειται για εφαρμογή του συστήματος των «τριών πυλώνων», όπου το κράτος εγγυάται μια κατώτερη σύνταξη - επίδομα και το ανταποδοτικό κομμάτι διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές, με την ιδιωτική ασφάλιση να αποτελεί τον τρίτο πυλώνα, ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη Δανία. 

Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς ότι η πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο ντεκόρ για να συμβολίσει τη μεταρρύθμισή της. 

Το ...σφαγείο ήταν σίγουρα το πιο ιδανικό.

Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου