Πρόκειται για μια «ομάδα» 48 παραδοσιακών, όμορφων, μικρών χωριών της Ηπείρου, που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή Ζαγόρι του νομού Ιωαννίνων, στους πρόποδες της Πίνδου.
Το όνομα της περιοχής προέρχεται από τη σλαβική γλώσσα και σημαίνει «πέρα από τα βουνά».
Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τα μαγευτικά τοπία που συναντά κανείς εκεί ενδείκνυνται για αξέχαστες αποδράσεις στη Φύση και φυσιολατρικές δραστηριότητες για τους λάτρεις της περιπέτειας.
Η περιοχή φημίζεται ακόμη για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με την πέτρα, το ξύλο και το σχιστόλιθο να κυριαρχούν.
Στο Δυτικό Ζαγόρι (δυτικά της Τύμφης) μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Άνω Πεδινά, ένα καλά διατηρημένο ορεινό οικισμό χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων και τη μονή Ευαγγελίστριας (1793), στην οποία σώζονται εικόνες από το 17ο-19ο αιώνα.
Μόλις 20 μέτρα παρακάτω (σε υψόμετρο) θα συναντήσετε τα Κάτω Πεδινά, τα οποία είναι γνωστά για τα πέτρινα αλώνια και τις φάρμες εκτροφής στρουθοκαμήλων καθώς επίσης και για το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Βαστανιών-Καλυβιών το οποίο χρονολογείται πίσω στο 15ο αιώνα.
Στο Κεντρικό Ζαγόρι (ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι) και σε υψόμετρο 880 μέτρων ένα από τα χωριά που θα συναντήσετε είναι το Δίλοφο, απ’ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια για το φαράγγι του Βίκου και τη Βίτσα.
Ανεβείτε ακόμη 280 μέτρα και σε υψόμετρο 1.160 μέτρων θα βρεθείτε στο χωριό Σκαμνέλλι. Εκεί κοντά μπορείτε να δείτε τη «Σαρακατσάνικη Στάνη», ένα αντίγραφο σαρακατσάνικου οικισμού που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
Πηγαίνοντας προς το ανατολικό Ζαγόρι (ανάμεσα στην Πίνδο και το Μιτσικέλι) και σε υψόμετρο 980 μέτρων θα κάνετε μια στάση στο ορεινό χωριό Γρεβενίτη, με τα τρεχούμενα νερά, για να δοκιμάσετε πέστροφα.
Ανεβαίνοντας στα 1.000 μέτρα, στο χωριό Βωβούσα, που το διαρρέει ο ποταμός Αώος, θα συναντήσετε σπάνια είδη ζώων και φυτών και ένα τοξωτό, πέτρινο γεφύρι που χρονολογείται στο 1748.
Το ορεινό αυτό χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα.
ΠΗΓΗ. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου