Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Τα μουσεία ανοίγουν ξανά με τις δικές τους προτάσεις Τέχνης

 

Η Ουτοπία της Τέχνης παίρνει τη σκυτάλη από τη δυστοπία του αναγκαστικού εγκλεισμού. Τα μουσεία ανοίγουν ξανά με τις δικές τους προτάσεις Τέχνης και ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους.

Έτσι, από την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου (η Δευτέρα είναι μέρα παραδοσιακά κλειστή -αργία για τα Μουσεία), εκθέσεις καινούργιες-εορταστικές για την επανέναρξη λειτουργίας των μουσείων, εκθέσεις σε παράταση λειτουργίας, μόνιμες συλλογές αλλά και νέες παραγωγές συνθέτουν το εκθεσιακό πρόγραμμα των πέντε Διευθύνσεων του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι, τους υπαίθριους αλλά και εσωτερικούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αλλά και του Τελλογλείου Ιδρύματος του ΑΠΘ. 


Σε όλους τους χώρους θα τηρούνται όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της Covid- 19.


Έτσι, στο MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη - Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη - @ΜΟMusModern ξεκινά η έκθεση: «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» (16 Ιουνίου - 13 Σεπτεμβρίου 2020). 


Η Ουτοπία, όπως αυτή ορίστηκε από λογοτεχνικά, πολιτικά ή και φιλοσοφικά κείμενα. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή αλλά και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.

- MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη - «Βάλτους Χ», (παράταση έως 21 Ιουνίου 2020).

- «Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019» (30 Ιουνίου - 27 Σεπτεμβρίου 2020). Η έκθεση είναι η πρώτη ατομική του καλλιτέχνη Luchezar Boyadjiev (Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ) στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ανήκει στην πρώτη γενιά καλλιτεχνών που έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης τέχνης της Βουλγαρίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. 

Το έργο του Luchezar Boyadjiev (Σόφια, 1957) επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία των κοινωνικών διαδικασιών, την αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, την αστική πραγματικότητα και την οπτική του σημερινού κόσμου μέσα από στοιχεία ουτοπίας και δυστοπίας, μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική, καλλιτεχνικά βιβλία, κείμενα, βίντεο και performance. 

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης και ανταλλαγής δράσεων και εκθέσεων με καλλιτέχνες και ιδρύματα της Ν.Α. Ευρώπης που υποστηρίζει το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

- MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης:@MOMusPhotography- «Roger Ballen. Shadows of the mind», (παράταση έως 4 Οκτωβρίου 2020).

Έκθεση φωτογραφιών του Roger Ballen για το περιθώριο της Νοτίου Αφρικής και την εξέλιξη της προσωπικής αισθητικής του στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών αποτυπώνει η έκθεση με τίτλο «Roger Ballen. Shadows of the mind». 


Η έκθεση παρουσιάζει έργα  από τις απομακρυσμένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής και το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους ενοίκους τους, περνώντας στην απεικόνιση των «ξεχασμένων» φτωχών λευκών σε μία περίοδο αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συνεχίζοντας με στημένα πορτρέτα στο Johannesburg, για να καταλήξει σε έρημα κτήρια, αποθήκες, καταλήψεις, όπου άνθρωποι ζούσαν σε βρώμικα δωμάτια, κελιά χωρίς παράθυρο. Η φωτογραφία του ενσωματώνει το σχέδιο, τη ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και βίντεο. Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου.

-MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης @MOMusExperimental. «Τίμιοι παράνομοι - Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», (παράταση έως 28 Ιουνίου).

Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και έργα (φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, performance, εγκαταστάσεις, χαρακτικά) των εκπαιδευόμενων του σχολείου, καθώς και έργα των καλλιτεχνών που έχουν μπει και δουλέψει στις φυλακές, ενώ από 22 Ιουλίου ξεκινά η έκθεση: INSPIRE PROJECT 2020 «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής». 


Το πρόγραμμα έχει ως θέμα του τη διερεύνηση των καλλιτεχνικών διαδικασιών στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, με προσκεκλημένη καλλιτέχνη, τη Μαίρη Ζυγούρη (ως τις 11 Οκτωβρίου 2020).

-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα-@MOMusAlexMylona: «Στήβεν Αντωνάκος: Φως. Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία», (παράταση έως 18 Οκτωβρίου 2020).

Σειρά 67 τυπωμάτων - δωρεάς του Στήβεν Αντωνάκου στο Μουσείο, εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά μαζί με έργα της συλλογής Κωστάκη του MOMus- Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και δύο συνθέσεις με νέον του καλλιτέχνη από τη Συλλογή της Alpha Bank στην έκθεση με τίτλο «Στήβεν Αντωνάκος: Φως. Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία».


- Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών: Αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Ναταλίας Θωμαΐδη με τίτλο «Σπίτια και Άνθρωποι», θα φιλοξενείται στον 1ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, από τις 17 Ιουνίου έως και τις 22 Αυγούστου 2020.

Παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα- ελαιογραφίες της καλλιτέχνιδας, που σκιαγραφούν την πολυετή πορεία της στην εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Έμφαση δίνεται στα έργα της τελευταίας δεκαετίας (προσωπογραφίες και εσωτερικά), πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου. Για λόγους προστασίας και υγιεινής στο Τελλόγλειο είναι απαραίτητη η κράτηση για την είσοδο στις εκθέσεις (τηλ. Κρατήσεων: 2310-991610).


- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ φιλοξενεί στο αίθριό του, για μία ημέρα, την εικαστική έκθεση- δράση σύγχρονων καλλιτεχνών «Εντός Εκτός Covid19 - ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ», μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση στην εποχή της Covid-19.

Εικοσιοκτώ σύγχρονοι καλλιτέχνες εκμεταλλεύτηκαν το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού για να δημιουργήσουν έργα (ζωγραφικά, γλυπτά, φωτογραφίες, art performance, video art), στα οποία αποτυπώνουν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες τους για τη νέα πραγματικότητα Εντός και Εκτός Covid-19. 


Η έκθεση- δράση «Εντός και Εκτός Covid-19 - ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ», η οποία παρουσιάζεται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια πρωτότυπη εκθεσιακή πρόταση προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές κανόνων της σύγχρονης εποχής. 


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εισέρχεται στον χώρο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, θα τηρούνται μεταξύ των επισκεπτών αποστάσεις με ειδική σήμανση, θα συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και επίσης θα ισχύει ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου- εξόδου του κοινού. 

Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση μεταμορφώνει τα μέτρα πρόληψης σε ένα σενάριο που κάνει τον επισκέπτη συμμέτοχο και συνδημιουργό του πρότζεκτ.
Β.Χ


*Πηγή φωτογραφίας: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών- Momus- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ.  amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου