Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Έπαυλη Σιάγα (πρώην Χατζηλαζάρου), Θεσσαλονίκη - Μια δημιουργία του Παιονίδη με μεγάλη ιστορία



Βρίσκεται στη γωνία Βασιλίσσης Όλγας με Πέτρου Συνδίκα 7, στη Θεσσαλονίκη.
Ένα ακόμα από τα αρχοντικά της περίφημης κοσμοπολίτικης “Περιοχής των Εξοχών” στη Θεσσαλονίκη.

Κτίστηκε το 1890 σε σχέδια του σπουδαίου για την εποχή Ξενοφώντα Παιονίδη για να εγκατασταθεί η οικογένεια Χατζηλαζάρου.

Ο Περικλής Χατζηλαζάρου γεννήθηκε το 1847 και η ενεργός εμπλοκή του αφενός σε ποικίλα εθνικά και κοινοτικά ζητήματα και αφετέρου σε επιχειρηματικές δραστηριότητες μεγάλης εμβέλειας συνεισέφεραν, ώστε να θεωρείται ως ένας εκ των πλέον επιφανών μελών της ελληνικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με μεγάλες κτηματικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, σε ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Περικλής Χατζηλαζάρου διετέλεσε επίτιμος Υποπρόξενος των Η.Π.Α. την περίοδο 1869-1908 και μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο και τη μητέρα τους Χρυσάνθη Χατζηλαζάρου, το γένος Οικονόμου, διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην υπόθεση της σφαγής των Προξένων στη Θεσσαλονίκη το 1876. 

Πρέπει να επισημανθεί, ότι οι σύζυγοι των σφαγιασθέντων Προξένων της Γαλλίας Jules Moulin και της Γερμανίας Ερρίκου Abbot ήταν ελληνίδες, συγγενείς του Χατζηλαζάρου και ως εκ τούτου είχε πρόσθετους λόγους να καταβάλει κάθε προσπάθεια αποφυγής του δυσάρεστου αυτού γεγονότος.



Ένα γεγονός, το οποίο είχε ως έναυσμα την απαγωγή νεαρής Χριστιανής από τη Μπογδάντζα, που είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για να εξισλαμισθεί. 

Στην έκθεσή του προς τον Πρόξενο των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των άλλων και κατά κάποιο τρόπο απολογούμενος, επεσήμανε ότι προσέφερε προστασία στη νεαρά φυγάδα και τη μητέρα της στο κτίριο του Υποπροξενείου των Η.Π.Α., που ευρίσκετο τότε στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου, όχι για να γίνει αίτιος ταραχών, αλλά καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους και υπό την πίεση πολλών ελληνορθόδοξων και κυρίως του αδελφού του Νικολάου, που είχε ρωσική υπηκοότητα και προστασία.

Έπαυλη Σιάγα (πρώην Χατζηλαζάρου), μια δημιουργία του Παιονίδη με μεγάλη ιστορία.



Το 1912 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄, ερχόμενος στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να εγκατασταθεί στην έπαυλη του Περικλή Χατζηλαζάρου, μέχρι της δολοφονίας του, προτιμώντας τον μεταξύ όλων των άλλων προκρίτων της πόλης.

Ο Περικλής Χατζηλαζάρου εξελέγη και διετέλεσε Πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» κατά την περίοδο 1874-1875.





             2.  google.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου