Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΤΗΝΟΣ - Το πανέμορφο και γεμάτο όμορφα μυστικά Κυκλαδίτικο νησί


    ΦΩΤΟ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ



Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194,59 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο.
Έχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. 
Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ΝΑ. της Άνδρου και ΒΔ. της Μυκόνου.


Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου (ή Ξώμπουργο) με 641 μ. ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι εκ φύσεως απρόσβλητο γιατί είναι απόκρημνο από τις τρεις πλευρές και το οροπέδιο του Πατέλα ή «κάμπος πολέμου». 

Το σχήμα του νησιού είναι επίμηκες τριγωνικό. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής, που παρουσιάζει πλούσιο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια, υπολογίζεται συνολικά σε 114 χλμ. μαζί με τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο βόρειο άκρο, και τις νησίδες Πλανήτης, Δρακονήσι και Πρασονήσια στις βόρειες ακτές, ενώ ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή φθάνει τα 37 περίπου ν. μίλια.

Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό µιας οµάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. 

Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνοµα στην πριγκίπισσα Τήνο. 
Μεταγενέστερες φημολογίες θέλουν το νησί να έχει λάβει και τα προσωνύμια «Υδρούσα», εξαιτίας των άφθονων πηγών και νερών στο µέρος, αλλά και «Οφιούσα» ή «Φιδούσα» από το πλήθος των φιδιών. 

Σύμφωνα µε κάποιους µελετητές η τελευταία ονομασία έχει ερμηνευτεί λανθασμένα, αφού «φίδες» ή «εφίδες» είναι κάποιο είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί (σήμερα το συναντούμε µόνο στην περιοχή του Πανόρμου), και όχι ερπετά. 
Μάλιστα, την ξεχωριστή θέση που κατέχει αυτό το φυτό-θάμνος στη ζωή των Τηνιακών, µπορούµε να τη διαπιστώσουµε από την ευρεία χρήση του σε οικοδομήµατα, όπως σπίτια και στάβλους, αφού είναι γερό και ανθεκτικό σε υγρασία και σκώρο. 

Στην αρχαιότητα η Τήνος αναφέρεται, επίσης, από τον Αριστοφάνη ως «Σκορδοφόρος» για τα εκλεκτά της σκόρδα, από τον Καλλίμαχο ως «Αγαθούσα», από τον Αριστοτέλη ως «Υδρούσα» και από τον ∆ηµοσθένη και τον Αισχίνη ως «Ερούσα». Σήμερα, η Τήνος κατέχει και το προσωνύμιο «νησί του Αιόλου» για τους δυνατούς βοριάδες της.

 

ΧΩΡΙΑ & Παραλίες της ΤΗΝΟΥ



ΠΥΡΓΟΣ


 

Ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού, αφού είναι και ο μεγαλύτερος, μετά τη Χώρα, οικισμός .

Γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, ο Πύργος έχει χαρακτηριστεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Περπατήστε στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του, με τις λουλουδιασμένες βουκαμβίλιες να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό και παρατηρείστε τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών, τις ανάγλυφες διακοσμήσεις και τα περίτεχνα μοτίβα.



 

Επισκεφθείτε τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και το σπίτι - μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην είσοδο του χωριού, όπως και το μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, ακριβώς δίπλα, με έργα των Χαλεπά, Φιλλιπότη, Σώχου και Βιτάλη.

Αγοράστε μαρμάρινα έργα τέχνης, παραδοσιακά αντικείμενα από μπρούτζο και καταλήξτε στην πανέμορφη πλατεία του Πύργου με τα αιωνόβια πλατάνια.



 

Στη σκιά τους θα πιείτε τον καφέ σας στον «Μεγάλο Καφενέ» ή στο μπαλκονάκι της «Αλεξάνδρας» και λίγο πιο δίπλα στο «Μέλι Γάλα» με την όμορφη βεραντούλα, που κοιτάζει από ψηλά την πλατεία.



 

ΠΑΝΟΡΜΟΣ


 

Λίγο πιο κάτω από τον Πύργο, θα συναντήσετε το μικρό ψαροχώρι Πάνορμος, ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, από το οποίο διεξαγόταν το εμπόριο με δεκάδες καΐκια, που έφερναν τα αγαθά της Έξω Μεριάς.

Σήμερα τα ψαροκάικα προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τις ταβερνούλες τις παραλιακής οδού, όπου και θα απολαύσετε το φαγητό σας. 


Ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε τον Πάνορμο είναι κατά τη δύση του ηλίου, όταν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα.


 

Απέναντι από το λιμανάκι δεσπόζει το νησάκι Πλανήτης, με τον ερειπωμένο φάρο του. Αξίζει να κολυμπήσετε από την παραλία της Άγιας Θάλασσας ως εκεί, αλλά και να ανακαλύψετε τις καθαρές αμμουδιές Καβαλουρκό και Ρώχαρη. 




ΚΑΜΠΟΣ


 

Ξεκινώντας την πορεία του στις 21 Μαΐου 2011, το μουσείο του διάσημου εικαστικού Κώστα Τσόκλη λειτουργεί σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο χωριό του Κάμπου, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Εκτός από την προβολή του έργου του Κώστα Τσόκλη, το μουσείο επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τη σύγχρονη τέχνη.


Κάθε χρονιά ένα μέρος της μόνιμης συλλογής ανανεώνεται, με θεματικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


Παράλληλα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Μουσείο διαθέτει καλλιτεχνική βιβλιοθήκη, οργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και καθημερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εντελώς δωρεάν.


Το Μουσείο έδωσε ζωή στο όμορφο χωριό του Κάμπου, στο οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Γιορτή Μελιού.





ΚΑΡΔΙΑΝΗ


 

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου, η Καρδιανή θα κλέψει σίγουρα ένα κομμάτι από την καρδιά σας. 

Ο χαρακτηρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού, παραδοσιακός οικισμός της είναι χτισμένος σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Πετέλες, ενώ και το άφθονο τρεχούμενο νερό της περιοχής έχει κάνει το θαύμα του, με τον οικισμό να αγκαλιάζεται από πλατάνια και πλούσια βλάστηση.

Κατεβείτε τα πρώτα σκαλιά, που θα σας οδηγήσουν από τον δρόμο στα φιλόξενα δρομάκια του χωριού, με τα κατάλευκα σπίτια, χτισμένα με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ανακαλύψτε τα γάργαρα νερά, που αναβλύζουν σε πηγές κάτω από καμάρες, τα λουλουδιασμένα σοκάκια και φυσικά τη μαγευτική θέα στη θάλασσα.



 

Η καλλιτεχνική φύση των Καρδιανιωτών είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του χωριού. Άλλωστε, το χωριό έχει παράδοση στο μάρμαρο και ανέδειξε πολλούς τεχνίτες μαρμαράδες.
Την τέχνη τους θα θαυμάσετε στις μαρμάρινες βρύσες, το συντριβάνι και τους μαρμάρινους φεγγίτες, που στολίζουν τα σπίτια, που φτιάχτηκαν από τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής.


Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα βρείτε και το παραδοσιακό ταβερνάκι με τα κάθε λογής νόστιμα εδέσματα, που θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το ούζο ή το κρασί σας.

Στο χωριό ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην άκρη του, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο κέντρο και η Κιουρά, που από τα θεμέλια της αναβλύζει δροσερή πηγή.






ΒΩΛΑΞ



 

Σεληνιακό τοπίο στην Τήνο; Κι όμως! Στο χωριό Βωλάξ θα βρεθείτε μπροστά σε ένα φυσικό σκηνικό, που μοιάζει να βγήκε από ταινία... με εξωγήινους!

Διάσπαρτοι γρανιτένιοι, ολοστρόγγυλοι βράχοι (βόλακες), εξ' ου και το Βωλάξ, βρίσκονται στην περιοχή γύρω, αλλά και μέσα στον οικισμό, έχοντας απασχολήσει την επιστήμη, αλλά και την φαντασία ντόπιων και επισκεπτών, που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το σπάνιο θέαμα.


Ανεξάρτητα από αυτό, το χωριό είναι ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα, αν και το πρωί θα βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες! 'Όμορφα σπίτια με περιποιημένες αυλές και πλακόστρωτα δρομάκια, που θα σας οδηγήσουν σε ένα από τα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής του χωριού.






 
ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ


 

Σε υψόμετρο 640 μέτρων δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού ο βράχος του Εξωμβούργου, Ξώμπουργο για τους ντόπιους, το σήμα κατατεθέν της Τήνου.

Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την ιταλική λέξη sobborgo, που σημαίνει οικισμός έξω από την πόλη (μπούργκο = μικρή πόλη) και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή του Χαλκού, όταν κτίστηκε το το Κυκλώπειο τείχος του.



 

Σήμερα, πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού, που δεν αρκούνται στην παρατήρηση του από μακριά, αλλά έρχονται ως εδώ για να περπατήσουν στα βήματα τις ιστορίας, σε δρόμους ξεχασμένους, διάσπαρτους με ερείπια μιας άλλης εποχής.




ΥΣΤΕΡΝΙΑ


 

Σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού Μεροβόγλια, τα αρχοντικά Υστέρνια βρίσκονται στην Έξω Μεριά της Τήνου, στο δυτικό της τμήμα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με μεγάλη παράδοση στην τέχνη του μάρμαρου.

Η μοναδική του τοποθεσία προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα, με το βλέμμα να χάνεται ως την αντικρινή Σύρο κι έτσι πολλοί το αποκαλούν τον οικισμό «Το Μπαλκόνι του Αιγαίου».


Πατρίδα σπουδαίων γλυπτών όπως του Γ. και Ι. Βιτάλη, του Λ. Λαμέρα, και του Λ. Σώχου, το χωριό διαθέτει μερικά εξαιρετικά δείγματα της μαρμαροτεχνίας, όπως η μαρμάρινη πλατεία Γλύνη, το παλιό Δημοτικό σχολείο και οι ναοί της Αγίας Παρασκευής , της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Άννας.



 

Περπατήστε στα μαρμαρόστρωτα δρομάκια, κάτω από τις καμάρες και δίπλα στα στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα σπίτια και επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών.

Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας θα γίνει ο πολυχώρος «Έξω Μεριά». 

Η όμορφα διαμορφωμένη βεράντα του, με την απεριόριστη θέα στον Όρμο των Υστερνίων θα σας φιλοξενήσει με επιλογές από νόστιμο πρωινό, ως ελαφριά πιάτα και δροσιστικά κοκτέιλ.

 


ΧΩΡΑ


 

Μπορεί η πρώτη εντύπωση σας από τη Χώρα του νησιού είναι άκρως τουριστική, μια βόλτα, όμως στα στενά δρομάκια της με τα δεκάδες μαγαζάκια και τα κρυμμένα καφέ θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.


 

Αφήνοντας την κλασσική νησιώτικη περατζάδα με αφετηρία σας τον παλιό δρόμο της Παναγίας θα ανακαλύψετε αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, κρήνες και πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά κτίρια, αλλά και επαύλεις με όμορφους κήπους.


 

Δεσπόζοντας σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της χώρας, με το εντυπωσιακό της καμπαναριό να ξεχωρίζει, ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς της χώρας μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.
 
Κτισμένος στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από τα οράματα μιας Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας, ο ναός προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος πιστών.

Αξίζει μια επίσκεψη στον επιβλητικό ναό για να θαυμάσετε από κοντά την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.

 


 

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ


 

Η παραλία, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, η αμμώδης παραλία της Κολυμπήθρας, στα βόρεια του νησιού, πρόκειται ουσιαστικά για δυο αντικριστές ακτές.
Η μικρή Κολυμπήθα θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για ατέλειωτες οικογενειακές βουτιές σε καθαρά νερά, ενώ εδώ θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα για καφέ και ταβερνάκι πάνω στο κύμα.


Απέναντι σας το Δρακονήσι, μια μικρή βραχονησίδα, που μοιάζει με δράκο που κάθεται στα δυο του πόδια και συντροφιά σας ο ήχος των κυμάτων και το απέραντο γαλάζιο.

Η μεγάλη Κολυμπήθρα είναι ο παράδεισος των surfers, εκτεθειμένη στους δυνατούς βόρειους ανέμους και προσελκύει κυρίως νεαρότερες ηλικίες.



 
ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ



Στο Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 8,5 χλμ μακριά από τη Χώρα θα βρείτε μια από τις πιο απομονωμένες ακτές του νησιού, με χρυσαφένια αμμουδιά και καθαρά, ρηχά νερά.

Για να φτάσετε στην παραλία θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μέτριας δυσκολίας μονοπάτι και στη συνέχεια να ξεκινήσετε την κατάβαση σας σε έναν βραχώδη λόφο.



 

Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αξίζει την προσπάθεια. Παρόλα αυτά μην την επιλέξετε αν έχετε μικρά παιδιά, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα, αφού η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας νερό και όλα τα απαραίτητα.  



ΛΙΒΑΔΑ


 

Μια ακόμα απομονωμένη ακτή της Τήνου, η βοτσαλωτή παραλία της Λιβάδας θα σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά σχήματα, που έχει δημιουργήσει το κύμα στα βράχια της αριστερής πλευράς της.
Η άγρια ομορφιά της και οι ζωγραφισμένες και μισοσβησμένες από την αλμύρα μορφές στα βράχια δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, που αξίζει να δείτε από κοντά.


 
 

Μερικές ακόμα παραλίες της Τήνου


        ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ


           ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ


      ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

 




Παραδοσιακή Κεραμική Τήνου


 

Στο χωριό Αετοφωλιά της Τήνου, 15 χλμ μακριά από τη Χώρα του νησιού θα βρείτε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι και φτιάχτηκε για την μελέτη και διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου.
 
Η συλλογή του αποτελείται από αγγεία, που δώρισαν κάτοικοι του χωριού και γειτονικών οικισμών, τα οποία συντηρήθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν, ενώ κατασκευάστηκε και παραδοσιακό καμίνι και αξιοποιήθηκαν και οι μαρτυρίες των τελευταίων αγγειοπλαστών του νησιού.




 
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝΕΣ


 

Πάνω από 600 περιστεριώνες στολίζουν τις εύφορες, κυρίως, περιοχές του νησιού, καθώς εκεί υπήρχε τροφή και πηγές για τα περιστέρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι συγκεντρωμένος στο κεντρικό και κεντροανατολικό τμήμα του νησιού και στις κοιλάδες των χωριών Αγάπη, Ποταμιά, Ταραμπάδος, Λειβάδα και Καρδιανή.

Τα σχιστολιθικά αυτά οικοδομήματα, είναι πραγματικά έργα τέχνης και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του τηνιακού τοπίου. Αποτελούνται από δυο ορόφους, από τους οποίους ο κάτω χρησίμευε για τις αποθήκες και ο πάνω για τα περιστέρια.


Οι διακοσμημένες πλευρές τους αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή τέχνη και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με περίτεχνα σχέδια, ενώ σε πολλούς είναι εμφανή τα αρχικά του ιδιοκτήτη ή η ημερομηνία κατασκευής τους.




ΠΗΓΗ. 1. ΓΕΩΦΥΛΑΚΤΟ
              2. newsbeast.gr
              3.  el.wikipedia.org
              4. google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου