ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ
Το χωριό Γάβρος Καστοριάς βρίσκεται σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Γράμμου.
Ο περαστικός θα κάνει μια μικρή στάση αφού το μάτι πέφτει γρήγορα στα ερημωμένα πλίνθινα σπίτια του.
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση χωριού που ερημώθηκε κατά τον Εμφύλιο και οι κάτοικοί του "εξελληνίστηκαν" αφού το χωριό Γάβρος αποτελούσε χωριό Σλαβομακεδόνων (φύλο που κατοικούσε στην Μακεδονία από το Βυζάντιο και ξεριζώθηκαν συστηματικά από τους Γερμανούς, τους Βούλγαρους και το αστικό εμφυλιακό κράτος).
Το χωριό παλαιότερα λέγονταν Γκαμπρές και οι κάτοικοί του συντάχθηκαν σε υψηλό ποσοστό με τους αντάρτες.
Οι υπόλοιποι ακολούθησαν την μοίρα του υπόλοιπου ελληνικού στοιχείου της υπαίθρου: Εκτοπίσθηκαν σε άθλιες συνθήκες σε πόλεις ως "ανταρτόπληκτοι" για να μην τροφοδοτούν τους αντάρτες.
Το χωριό ερήμωσε ολοκληρωτικά το 1948 -1949 και στην κεντρική του είσοδο (αριστερά του σημερινού δρόμου) χτίστηκαν στρατώνες και φυλάκια για να στεγάσουν τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού.
Μερικά χρόνια μετά την λήξη του Εμφυλίου το χωριό μετονομάστηκε (όπως σχεδόν όλα τα άλλα χωριά, οι κορφές και οι κοιλάδες της Μακεδονίας) σε "Γάβρος" και μεταφέρθηκε μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.
Το ερειπωμένο χωριό χρησιμοποιήθηκε στο έργο "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη ως σκηνικό για την ιστορικά και πολιτικά ατυχή ταινία του.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. kokkinosfakelos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου