Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΚΡΗΤΗ - Οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτείς



Το νησί της Κρήτης είναι διάσημο ως το λίκνο του πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Κατοικήθηκε πριν από 9.000 χρόνια από τους Μινωίτες και σήμερα το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία ερείπια, ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και πολλές αμμώδεις παραλίες.

Διαθέτοντας αμέτρητα φυσικά, αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξιδιωτικό προορισμό. 

Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο και το μεγαλύτερο της Ελλάδας με έκταση 8.336 τ.μ. , 1.100 χμ ακτής και πάνω από 600.000 κατοίκους. 

Η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η γονιμότητα της γης, έκαναν το νησί αυτάρκες για πολλούς αιώνες. 
Με την πάροδο του χρόνου,η Κρήτη ανέπτύξε τη δική της κουλτούρα, με μια ξεχωριστή ιδιωματική γλώσσα και παραδόσεις.


 Τα τείχη του Ηρακλείου


 

Τα πανίσχυρα βενετσιάνικα τείχη του 13ου αιώνα, τυλίγουν το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας την καλύτερη θέα στο μικρό οχυρωμένο φρούριο Κούλε. 

Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το οικοδόμημα θα δείτε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου λαξευμένο στη λιθοδομή, πάνω από την κεντρική πύλη. 
Αυτό το μοτίβο ενετικής εξουσίας, υπάρχει σε πολλά μνημεία της βόρειας Ιταλίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Παλιά Πόλη Χανίων


 

Τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης και το παλιό της κομμάτι είναι γεμάτο συναγωγές, τζαμιά και εκκλησιές, καθώς και υπέροχα κτίρια τούρκικης και βενετσιάνικης προέλευσης, συγκεντρωμένα γύρω από τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. 

Θα βρείτε μοντέρνες μπουτίκ, μπαρ και ταβέρνες στην προκυμαία, δίπλα στο θόλο του Τζαμιού του Χασάν Πασά και στο Ενετικό Μεγάλο Αρσενάλι.

 


Μάλια


 

Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια μπορεί αν μην είναι τόσο γνωστά, όπως η Κνωσός, αλλά σίγουρα είναι πιο ήσυχα, παρά την έντονη φήμη της ομώνυμης πόλης. 

Εδώ θα βρείτε πολλά μνημεία για εξερεύνηση, όπως τα ερείπια ενός τεράστιου ανακτορικού συγκροτήματος, με επιβλητικές βίλες, κάποιες από τις οποίες διέθεταν πολυτελή μπάνια. Όλα αυτά είναι χτισμένα σε ελαιώνες, αν και η θέα στη θάλασσα έχει χαθεί, λόγω των προστατευτικών που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το συγκρότημα.
 

Φαράγγι της Σαμαριάς


 

Ξεκινώντας από τον Ομαλό, η θρυλική διαδρομή της Σαμαριάς στα Λευκά Όρη ξετυλίγεται μέσα σε ένα στενό, βραχώδες φαράγγι για 18 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει στην Αγία Ρούμελη. 

Από εκεί , τα καραβάκια μεταφέρουν τους πεζοπόρους στη Χώρα Σφακίων, όπου λεωφορεία και ταξί συνδέουν το σημείο με το Ηράκλειο και τα Χανιά. 
Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά δίνει στους περιπατητές την ευκαιρία να δουν αγριοκάτσικα, χαλιά με άγρια βότανα και αρπακτικά πουλιά.

 


Λουτρό


 

Το χαριτωμένο παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό μπορεί είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή με τα πόδια. Έχει παραμείνει ένα ευχάριστο και παραδοσιακό λευκό χωριό και περνώντας την ημέρα εκεί είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. 

Είναι το μεγαλύτερο μυστικό της Κρήτης, προσφέροντας κολύμπι, ένα χαλαρό γεύμα σε μια ταβέρνα ή χαλαρές στιγμές βλέποντας τα καραβάκια να έρχονται από τη Χώρα Σφακίων.

 

Μονή Αρκαδίου


 

Η χρυσή πέτρινη εκκλησία του μοναστηριού στο Αρκάδι κοντά στο Ρέθυμνο αξίζει μια επίσκεψη για τα Ενετικά γλυπτά του και το μοναδικό καμπαναριό. 
Συμβολίζει ακόμα της ιστορία του αγώνα της Κρήτης για την ανεξαρτησία. 

Το 1866, πάνω από 1.000 άνθρωποι κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του νησιού κατά της Τουρκοκρατίας. 

Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι αποθήκες πυρίτιδας εξερράγησαν και εκατοντάδες πρόσφυγες σκοτώθηκαν. 

Όσοι γλίτωσαν την έκρηξη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ένα μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.

 

Παναγία της Κεράς


 

Φαινομενικά φτιαγμένη από μικροσκοπικά στρογγυλά παρεκκλήσια και τρία τριγωνικά αετώματα, το εσωτερικό αυτής της μικρής βυζαντινής εκκλησίας πάνω από τους Μεσελέρους είναι μαγευτική, λόγω των ξεθωριασμένων τοιχογραφιών της. 
Προσφέρει επίσης μοναδική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου στην βόρεια - ανατολική ακτή.

 


Σπιναλόγκα


 

Το άγονο νησάκι της Σπιναλόγκας ήταν αποικία λεπρών μέχρι το 1957 και πήρε ζωή από το βιβλίο της Victoria Hislop “Το Νησί”. 

Σήμερα είναι ακατοίκητο, αλλά μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με πλοίο από την Ελούντα. Οι έρημοι δρόμοι της Σπιναλόγκα, οι παλιές πέτρινες κατοικίες, οι οχυρώσεις και το νεκροταφείο έχουν μια φοβερή και τραγική ομορφιά καθώς γλιστρούν αργά στην εγκατάλειψη.

 



Μάταλα


 

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης, τα Μάταλα, έγινε διάσημη στη δεκαετία του 1970, όταν ζαλισμένοι χίπις κατέβηκαν στο νησί από όλη την Ευρώπη. 

Εξακολουθεί να είναι δημοφιλής προορισμός, αλλά δεν είναι πλέον και τόσο μποέμ. 
Η αμμώδης παραλία προσφέρει ένα σκηνικό, που μοιάζει με κηρήθρα, με πολλές σπηλιές και ένα χαλαρό χωριό με άφθονες ταβέρνες με θαλασσινά.
 Δείτε το ηλιοβασίλεμα ακριβώς πάνω από το νησάκι στη μέση του κόλπου.

 


Κνωσός


 

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού αναδεικνύει τα ερείπια ενός από τους πρώτους εκλεπτυσμένους πολιτισμούς του κόσμου, μιας πόλης που άκμασε εδώ και χιλιάδες χρόνια ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. 

Τα μνημεία της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού είναι τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βίλες και τα τμήματα του γιγαντιαίου παλατιού του βασιλιά Μίνωα, που χτίστηκε αρχικά γύρω από το 2.000 π.Χ., ανακαινίστηκαν ατυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000. 



 Φαιστός 


(62,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου), με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική σύνθεση και τη σχεδόν τέλεια κατασκευή, θεωρείται ότι ήταν το ωραιότερο και πιο χαρακτηριστικό όλων μινωικών παλατιών.



Αγιος Νικόλαος


Ηταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του Αγίου Νικολάου (Λίμνη Βουλισμένη), γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.



Ρέθυμνο 


Είναι μια μικρή πόλη που διατηρεί έντονο μεσαιωνικό - αναγεννησιακό χρώμα. 
Το παλιό αλλά εξαιρετικά διατηρημένο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από τα τείχη του ακοίμητου φύλακα, του βενετσιάνιου κάστρου Fortezza. 

Η παραλιακή ζώνη του Δήμου Ρεθύμνου με την ιδιαίτερα όμορφη αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα, το βενετσιάνικο λιμάνι του, τα γραφικά στενά, και τους ανοιχτόκαρδους κατοίκους που προσφέρουν την απλόχερη φιλοξενεία τους με φόντο τα ιστορικά μνημεία και το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους. 

Πολλά είναι τα τα αξιοθέατα της πόλης όπως η περίφημη Loggia του Ρεθύμνου η εκκλησία της Κυρίας του Αγγέλων η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου η Κρήνη Rimondi ο Μητροπολιτικός ναός κ.α. 
Υπάρχουν επίσης αρκετά τουρκικά κτίσματα, όπως είναι το τζαμί Νερατζές, το μεγαλύτερο στην πόλη, το τζαμί Καρά Μουσά πασά όπου εδρεύει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το τουρκικό σχολείο. 




Ηράκλειο  


Χτισμένη στη βόρεια ακτή του νησιού με θέα το Κρητικό Πέλαγος, μοιάζει να προστατεύεται από τα παλιά Ενετικά τείχη, το πιο σημαντικό μνημείο που άφησε η Ενετική κατοχή, τα οποία υποδηλώνουν το περιπετειώδες παρελθόν της πόλης.


Η ιστορία συνδέει το μέρος με την αρχαιότητα και την Ευρώπη. 
Στην Κρήτη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών, έφερε την όμορφη νεαρή παρθένα Ευρώπη με την οποία ήταν ερωτευμένος. 
Η ρομαντική τους συνεύρεση απέδωσε το γιο τους, το Μίνωα, του οποίου το όνομα δανείστηκε από όλους τους βασιλιάδες της Κρήτης, καθώς και τον ιστορικό της πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια των Μινωικών χρόνων το Ηράκλειο ήταν πιθανότατα το λιμάνι της Κνωσού, το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού (2000-1450 π.Χ.). 

Αναφορές στο Ηράκλειο έχουν γίνει από αρχαίους ιστορικούς, όπως ο Στράβων, ο οποίος στα κείμενά του τον 1ο μ.Χ. αιώνα αναφέρεται στο λιμάνι της Κνωσού ως το Ηράκλειον, προφανώς ονομασμένο έτσι προς τιμήν του Ηρακλή, ο οποίος ήρθε στην Κρήτη να σκοτώσει τον άγριο ταύρο και να ολοκληρώσει τον έβδομο από του δώδεκα άθλους του. 

Τα πιο σημαντικά ορόσημα στην ιστορία της πόλης του Ηρακλείου είναι τα παρακάτω:

Κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα οι Άραβες κατέλαβαν την Κρήτη και ίδρυσαν στη θέση του Ηρακλείου μια νέα πόλη που ονόμασαν Rabdh al Khandak (Κάστρο του χάνδακος). 

Το όνομα Χάνδακας χρησιμοποιείται ακόμα από πολλούς κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου.

Τον 10ο αιώνα οι Βυζαντινοί ανέκτησαν τον έλεγχο του νησιού και κατάφεραν να το ελέγξουν μέχρι την αρχή του 13ου αιώνα.


Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, η πόλη έπεσε στα χέρια των Βενετών. 
Η Ενετική περίοδος διήρκεσε τεσσερισήμισι αιώνες και ήταν η περίοδος μεγάλης προόδου για την πόλη σε ότι αφορά την ανάπτυξη σε τομείς, όπως το εμπόριο, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία και η τέχνη γενικότερα. 
Ο παγκοσμίως γνωστός ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) γεννήθηκε στο Ηράκλειο όπου και εργάστηκε αρχικά. 

Πολλά Ενετικά μνημεία υπάρχουν ακόμα στο Ηράκλειο, όπως τα παλαιά τείχη τα οποία περιβάλουν το παλαιό μέρος της πόλης, το φρούριο στο λιμάνι της πόλης (Κούλες), η Λότζια, η κρήνη του Μοροζίνη κ.α. 


Μετά την πολιορκία της πόλης του Ηρακλείου από τους Τούρκους (η οποία άρχισε το 1648 και διήρκεσε για 25 χρόνια) οι Βενετοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν την πόλη στους Τούρκους.

Οι Κρητικοί επαναστάτησαν ενάντια στους Οθωμανούς Τούρκους πολλές φορές, όπως το 1770, το 1821, το 1866 και το 1895. 
Το 1898 το νησί της Κρήτης ανέκτησε την αυτονομία του από την Οθωμανική αυτοκρατορία και το 1912 ενώθηκε με την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ. 1. newsbeast
             2. anemos-villas
             3. google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου