Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Τραγανή σπανακόπιτα


                       Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 
                                   
                           Τραγανή σπανακόπιτα





ΥΛΙΚΑ

Φύλλα
  • 4 φλ.τσ. αλεύρι 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 φλ. τσ. ακόμη για το άλειμμα
  • 1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ.τσ. νερό (ή όσο πάρει)


Γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2/3 φλ.τσ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλ.τσ. άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ή ρύζι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι (πλυμένο καλά, κομμένο και στυμμένο), ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. 
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να έχουμε μία ελαστική και απαλή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. 
Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και την αφήνουμε σκεπασμένη για 45'-1 ώρα. 
Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρές πιτούλες. 
Για το κάτω φύλλο παίρνουμε τις 3 πιτούλες και τις αλείφουμε με αρκετό λάδι. 
Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις πιέζουμε για να ενωθούν. 

Κατόπιν πασπαλίζουμε την πάνω πιτούλα με αλεύρι και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. 
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το πάνω φύλλο με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες.

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε το κάτω φύλλο. 
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα πιρούνι για να είναι παντού ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και το στρίβουμε γύρω γύρω .
Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα μας.

Ψήνουμε στους 180° C για 50'-1 ώρα .


                                                                                                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου