Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Στρες τεστ έξι σημείων στις κλινικές από ανεξάρτητο οργανισμό




Αξιολογήσεις, ελέγχους και επιθεωρήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ανά τομέα και δραστηριότητα, προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται ακόμη και εντός του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή, είτε ως ανεξάρτητο νομοσχέδιο είτε ενταγμένη σε άλλο. 

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμη τη ρύθμιση για την αξιολόγηση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ εξετάζεται να γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι και σε ιδιωτικά νοσοκομεία όταν αυτά έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

 Προσώρας δεν προβλέπεται αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ σε κεντρικό επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων. Στόχος της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, είναι να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα υγείας, καθώς οι επιθεωρήσεις δεν θα σχετίζονται με ποινές, αλλά με προτάσεις για αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας προβλέπουν τη δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας, μέσω του οποίου θα γίνεται όλος ο έλεγχος του ΕΣΥ. Πρόκειται για έναν Οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου Υγείας, ενώ είναι πιθανό να έχει τη μορφή ΝΠΙΔ ώστε να κινείται με ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Έξι θα είναι τα κριτήρια στα οποία θα βασίζεται η αξιολόγηση που θα πραγματοποιείται στα νοσοκομεία από ομάδα ειδικών:

  •     Ασφάλεια
  •     Αποτελεσματικότητα
  •     Φροντίδα
  •     Προσβασιμότητα
  •     Χρηστή διοίκηση
  •      Διαχείριση πόρων

Το πλαίσιο των επιθεωρήσεων ουσιαστικά κινείται σε δύο άξονες: στην ποιότητα των υπηρεσιών, οι οποίες όμως θα είναι συνδυασμένες με νοικοκυρεμένα οικονομικά. 

Οι τακτικοί έλεγχοι αξιολόγησης θα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και μπορεί να διαρκούν ακόμη και εβδομάδες, αφού θα γίνονται φύλλο και φτερό όλοι οι τομείς του νοσοκομείου. 

Ειδικότερα θα επιθεωρείται το νοσηλευτικό ίδρυμα ανά τομέα, όπως Χειρουργικό, Εργαστηριακό, Παθολογικό κ.ο.κ. 
Η ομάδα που θα επισκέπτεται το νοσοκομείο θα ζητά και θα ελέγχει τόσο τα οικονομικά στοιχεία όσο και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών από τα διάφορα τμήματα. 

Θα εξετάζονται μεταξύ άλλων οι χρόνοι ανταπόκρισης, τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων και των εξετάσεων, ενώ θα εντοπίζονται και τυχόν οικονομικές μειώσεις που θα μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν σπατάλες. 

Ομως η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι όταν, για παράδειγμα, υπάρχει ένα περιστατικό που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση των ασθενών, όταν δημιουργείται μια νέα κλινική, όταν ένα νοσοκομείο θα αλλάζει χαρακτήρα κ.ά.

 Μετά το πέρας μιας αξιολόγησης ποιότητας θα εκδίδεται ειδική έκθεση με προτάσεις και βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στη Μονάδα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Θα ορίζεται μάλιστα και συγκεκριμένος χρόνος υλοποίησης των μέτρων βελτίωσης. 

Οι εκθέσεις αξιολόγησης θα παραδίδονται και στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας θα τηρεί πλήρη στοιχεία και στατιστικά για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ειδικοί επιστήμονες


Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου ειδικών ελεγκτών, όπου θα εντάσσονται όλοι εκείνοι που θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αξιολογήσεις στο ΕΣΥ. 

Τα στελέχη που θα ενταχθούν στη δεξαμενή αυτή θα είναι μεταξύ άλλων γιατροί, διοικητικοί, ειδικοί επιστήμονες, ενώ θα προβλέπεται πως στο μητρώο θα μπορούν να εγγραφούν τόσο Ελληνες όσο και ξένοι ειδικοί. 

Μάλιστα σχεδιάζεται -λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο «Εθνος της Κυριακής»- να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξένους εμπειρογνώμονες για να συμβάλουν στους ελέγχους. Αλλωστε το σύστημα των αξιολογήσεων των νοσοκομείων χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πάντως οι αξιολογητές θα είναι αμειβόμενοι και το ποσό που θα λαμβάνουν θα είναι ανά έργο, ενώ αναμένεται να καθορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής». 

Στο πλαίσιο των αλλαγών και των ελέγχων που προωθούνται με τη νομοθετική ρύθμιση περί ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις επιθεωρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής». 

Οι έλεγχοι αυτοί, εάν τελικώς εφαρμοσθούν, θα αφορούν κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς εισπράττουν χρήματα από τα δημόσια ταμεία και εξυπηρετούν ασφαλισμένους. 

Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της αξιολόγησης, τότε μπορεί να διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.


ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου