Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τι είναι και πώς μεταδίδεται, ο κοροναιός - Παγκόσμια ανησυχία


Με τον κοροναϊό να έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία, επικρατεί ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ υπάρχουν φόβοι μήπως ο ιός εμφανιστεί και στην Ελλάδα. 

Τι είναι, όμως ο κοροναϊός (2019-nCoV); Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς;

Πρόκειται στην ουσία για έναν καινούριο ιό που ανήκει στην κατηγορία των κορονοϊών, οι οποίοι μαζί με τους ρινοϊούς είναι αυτοί που προκαλούν τα κρυολογήματα. Μάλιστα, ονομάστηκε έτσι επειδή εάν τον δει κανείς στο μικροσκόπιο παραπέμπει σε κορόνα. 

Ξεκίνησε από την Κίνα κάνοντας την πρώτη εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Βουχάν. 

Έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26 άτομα (μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 24/1) και έχει προσβάλει εκατοντάδες ανθρώπους. 
Θεωρείται αρκετά πιο σοβαρός από τους προϋπάρχοντες καθώς προήλθε από μετάλλαξη η οποία τον έκανε πιο δυνατό και ανθεκτικό στα φάρμακα.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/1) που πραγματοποίησε έκτακτη συνέλευση ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, όπως δηλαδή και το κοινό κρυολόγημα.
Το χαρακτηριστικό, όμως του νέου κοροναϊού είναι ότι δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:
  • πνευμονία
  • γαστρεντερικά προβλήματα (εμετούς και διάρροιες)
  • νεφρική ανεπάρκεια.
 

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο κινεζικό έτος που ξεκίνησε το Σάββατο (25/1). 

Μέχρι στιγμής για τον ιό δεν βρεθεί κάποιο εμβόλιο ενώ υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προκαταρκτικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης στη χώρα μας; Τι απαντούν Έλληνες γιατροί

Το newsbeast.gr ήρθε σε επικοινωνία με γιατρούς που εξηγούν εάν ο κοροναϊός μπορεί να φτάσει μέχρι την Ελλάδα ενώ παράλληλα συστήνουν στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

Η Μίνα Μπαλάσκα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, ISTM Certificate in Travel Health ανέφερε: 
«Η εμφάνιση μιας επιδημίας, που προκαλείται από ένα νεοεμφανιζόμενο ιό, αποτελεί διαχρονικά μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία. 
Η δυναμική εξάπλωσης της συγκεκριμένης επιδημίας δεν είναι ακόμη απόλυτα προβλέψιμη, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα είναι ελλιπή. 

Σύμφωνα με το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου ιού στην κοινότητα (ευρύ κοινό), στην Ευρώπη, από εισαγόμενα κρούσματα ταξιδιωτών, είναι πολύ μικρός με τα σημερινά δεδομένα». 

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Κίνα, και ιδιαίτερα την πόλη Wuhan, θα πρέπει να λαμβάνουν τις εξής προφυλάξεις: καλό πλύσιμο χεριών, τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό τροφίμων, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή μη επαρκώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων, αποφυγή επίσκεψης σε αγορές νωπών κρεάτων ή ζώων, αποφυγή επαφής με νεκρά ζώα ή με εκκρίματα ζώων, καθώς και αποφυγή επαφής με ασθενείς, που έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό. 

Όσοι ταξιδιώτες εμφανίσουν συμπτώματα νόσου του αναπνευστικού, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα» συμπλήρωσε.

Ο λοιμωξιολόγος Πετρίκκος Παναγιώτης επεσήμανε πως οι Έλληνες δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαιτέρως εκτός κι αν επρόκειτο να ταξιδέψουν σε χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής. 

«Επειδή είναι περίοδος διακοπών στην Κίνα θα υπάρξει μαζική μετακίνηση πληθυσμού από τη χώρα οπότε ένα κύμα κόσμου μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη. 

Δεν είναι απίθανο λοιπόν το ενδεχόμενο να έρθει κάποιος που έχει τα συμπτώματα του ιού ακόμη και στη χώρα μας» δήλωσε και πρόσθεσε «Δεν θεωρώ πως είναι ένας ιός τόσο θανατηφόρος εάν διαγνωστεί άμεσα. Δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από πανικό. Είναι μια κατάσταση που ακόμη αν κληθούμε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Επιμελητής Ά Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής και υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δήλωσε: 

«Ο νέος κοροναϊός της Μέσης Ανατολής δείχνει απειλητικές διαθέσεις. Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από την ομιλία, βήχα ή φτάρνισμα και τα συμπτώματα συνήθως είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος. 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο και συστήνονται κυρίως μέτρα προφυλακτικά, όπως η τήρηση κανόνων υγιεινής. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες)». 

Εξήγησε παράλληλα πως μέχρι στιγμής «ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος στην Ελλάδα κρίνεται χαμηλός» και συνιστά να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού. 

«Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αναγνωριστούν και να απομονωθούν γρήγορα ύποπτα περιστατικά νοσούντων, με ιδιαίτερη προσοχή στις πύλες εισόδου, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια» πρόσθεσε.

Έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια με θερμικές κάμερες και ειδικούς χώρους

Τα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να εντοπίζουν πιθανά κρούσματα.

Στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί έναν σημαντικό διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου έχουν επιστρατευτεί θερμικές κάμερες.



Παρόμοια είναι η κατάσταση και το αεροδρόμιο του Χίθρουου καθώς από αυτό διέρχονται καθημερινά 200.000 επιβάτες ενώ από την Κίνα και προς αυτή πραγματοποιούνται δεκάδες πτήσεις.

Η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθερίου βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.






ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου