Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΒΑΛΑ - Η όμορφη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας



H όμορφη πόλη της Kαβάλας, γεμάτη χρώματα και άρωμα ζωής, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, τα παραδοσιακά χωριά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, οι ιαματικές πηγές Κρηνίδων, το επιβλητικό Παγγαίο με τα πυκνά δάση και τα μοναστήρια του, τα ορεινά συγκροτήματα της Λεκάνης και του Συμβόλου, οι απέραντες πεδινές εκτάσεις με τις καλλιέργειες, το φημισμένο δέλτα του Νέστου εκπλήσσουν ευχάριστα όσους επισκέπτονται το νομό όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, η καλή παρέα, οι υπέροχες καβαλιώτικες γεύσεις, τα φημισμένα κρασιά και το μεθυστικό τσίπουρο κάνουν την Καβάλα μοναδική και αξιαγάπητη. 

Τα λιμάνια του νομού (Καβάλα, Κεραμωτή και Νέα Πέραμος) συνδέονται με τη Θάσο, κοσμοπολίτικο νησί με φυσικές ομορφιές και πλούσια διαδρομή μέσα στο χρόνο. 
Η Καβάλα συνορεύει B με τη Δράμα, Β και A με την Ξάνθη, Δ με τις Σέρρες, ενώ N βρέχεται από το Στρυμονικό κόλπο και τον κόλπο της Kαβάλας.





ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
 
Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους, όπως φανερώνουν οι διάσπαρτοι οικισμοί της περιόδου αυτής. Πρώτοι κάτοικοί της υπήρξαν οι Θράκες. 
Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, η εύφορη γη, τα ασφαλή φυσικά λιμάνια και τα δάση προσέλκυσαν από τον 7ο αι. π.X. αποίκους από τη νότια Eλλάδα και τη Θάσο. 

Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. Θασίτες ίδρυσαν τη Νεάπολη (Χριστούπολη των Βυζαντινών Χρόνων και Καβάλα επί Τουρκοκρατίας). 
Κατά τους Aρχαϊκούς και τους Kλασικούς Χρόνους η περιοχή είχε στενές εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις Kυκλάδες, την Κόρινθο, την Αττική και την Iωνία. 
Έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. 

Τον 4ο αι. π.X. οι πόλεις της - μεταξύ άλλων, Οισύμη, Φίλιπποι και Νεάπολη - απέκτησαν οικονομική ανεξαρτησία χάρη στην εκμετάλλευση των μεταλλείων του Παγγαίου. 
Μετά τη μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) η πόλη αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και, ύστερα από την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου (49/50 μ.Χ.), μητρόπολη του χριστιανισμού. 

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους οχυρώθηκαν η Χριστούπολη και οι Φίλιπποι, ενώ χτίστηκε στη θέση της Οισύμης η Aνακτορούπολη. 

Η περιοχή καταλήφθηκε το 14ο αι. από τους Tούρκους. 
Η πόλη της Καβάλας - άρχισε να αναπτύσσεται από το 16ο αι. - αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. χάρη στο καπνεμπόριο. 

Οι εντυπωσιακές σε όγκο εξαγωγές καπνού σε πολλές χώρες εξασφάλισαν οικονομική άνθηση και - συνακόλουθα - πολιτιστική ανάπτυξη και μετά την απελευθέρωση της περιοχής (1913). 
Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας, κέντρου εργατικών κινημάτων και αγώνων, διαδραμάτισε και ο ερχομός των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).








ΠΗΓΗ.  1. diakopes.in.gr

               2. google.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου