Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ ΣΤΗ ΘΟΥΛΗ ΤΟ 330 Π.Χ. - στο Αργοστόλι 31 Αυγούστου




                                            Κριτική του Νίκου  Λαζαράτου
                                               επί του έργου ΠΥΘΕΑΔΑ

Ο  ποιητής καπετά-Γιώργος  Σπηλιώτης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Ναυτικού Συλλόγου Κεφαλληνίας «Νίκος  Καββαδίας» και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εμπνευσθείς από το ταξίδι του   Πυθέα   συνέθεσε  σε δεκαπεντασύλλαβο ιαμβικό ποιητικό λόγο  το ταξίδι του  Πυθέα στις εσχατίες των  θαλασσών και χωρών     του Βορείου Πόλου στην Θούλη των Υπερβορείων. 

Το είδος του ποιήματος  καλείται  «Επίλλυον»  αποτελούμενο από δύο μέρη:  Το Πρώτο Μέρος (είναι το ανά χείρας) όπου  υμνείται ο  χρησμός του Μαντείου των Δελφών υποδεικνύοντας  τον Πυθέα ως λυτρωτή της Μασσαλίας, την προετοιμασία του ταξιδιού, το ταξίδι  από την Μασσαλία προς στις Κασσιτερίδες νήσους, ο περίπλους της Βρετανίας και η μέτρηση του τριγωνικού σχήματός της,  ο περίπλους της Βαλτικής θάλασσας,  το ταξίδι  προς νήσους Σέτλαντ (Setland Islands), Φερόες, Ισλανδία, Γροιλανδία  μέχρις τον απώτατο βορά πλάτους 820  μοιρών. 

Ο ύμνος αυτός αποτελούμενος από 680  έμμετρους δεκαπεντασύλλαβους στίχους υμνεί τον Έλληνα θαλασσοπόρο  Πυθέα και το ταξίδι του, φέρνοντας στο φως τον άθλο του Πυθέα τον οποίον έχουν αγνοήσει οι ιστορικοί!   

Δεν παρέλειψαν όμως οι ιστορικοί να αναφέρουν   τον άθλο του  Νάνσεν ο οποίος έφθασε με αεροπλάνο  στις  7-4-1895, τον Πήρυ που έφθασε στις  6-4-1909 και τον  Αμερικανό ναύαρχο Richard Byrd με συγκυβερνήτη τον Έλληνα Επαμεινώνδα Δημόπουλο (E.J.Demas) που έφθασαν  το 1926  στο Βόρειο Πόλο  στον  ίδιο τόπο αυτόν  που έφθασε και με επιστημονικές παρατηρήσεις περιέγραψε ο Πυθέας  το  330 π.Χ.

Ο Γιώργος  Σπηλιώτης με πνευματικό κόπο, προσπάθεια πέντε ετών και με το πάθος του για τη θάλασσα έκτισε λέξη-λέξη, στίχο-στίχο την πυραμίδα των 680 καλοδουλεμένων στίχων  σε Ομηρικό τρόπο γραφής,  μέσα στα όρια της ιστορικής αλήθειας.   

Το έργο του αυτό τον κατατάσσει στους επικούς ποιητές  αφού έριξε άπλετο φως με το χηνόφτερό του  πάνω στο χαρτί γράφοντας την  «ΠΥΘΕΙΑΔΑ» του για την αποκατάσταση της  ιστορικής αλήθειας σχετικά με τον Έλληνα θαλασσοπόρο  Πυθέα. 

Το Β΄ μέρος του ταξιδιού του Πυθέα (είναι υπό έκδοση) και υμνείται  το φθάσιμο στη Θούλη, η συνάντηση του Πυθέα με τον Άβαρι, το τι ελέχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών και η επιστροφή του στην Μασσαλία. 

Αφού   απολάυσουμε το πρώτο μέρος του έργου του  σε αναμονή και  «Stand By» τα πανιά  για να μπαρκάρουμε με το Β΄ μέρος της   «ΠΥΘΕΙΔΑΣ».  
                                                                                             Νίκος  Λαζαράτος
                                                                                             Ναυτικός Ποιητής    







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου