Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - Οι κόντρες για τα κέρδη «ταράζουν τα νερά»





Η διαμάχη μεταξύ της Λίγκας των αθλητών και της FINA για τον έλεγχο των κερδών στο άθλημα δημιουργεί νέα δεδομένα στο άθλημα της κολύμβησης





 Σε «ταραγμένα νερά» βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες η παγκόσμια κολύμβηση, εξαιτίας της διαμάχης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας (FINA) με σημαντική μερίδα κολυμβητών και κολυμβητριών, ιδιαίτερα των λεγόμενων πρωτοκλασάτων ονομάτων του αθλήματος. 

Η διαμάχη αυτή, ιδιαίτερα σφοδρή και σίγουρα πρωτοφανής στην ιστορία του αθλήματος, έχει προκληθεί εξαιτίας των σχεδίων για τη δημιουργία μιας διεθνούς Λίγκας των αθλητών, με σκοπό την πραγματοποίηση διοργανώσεων ανεξάρτητων από τους κόλπους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Φτάσαμε μέχρι και σε μηνύσεις αθλητών προς τη FINA, και μάλιστα με βαριές κατηγορίες.

Μιλώντας όμως για τη βαθύτερη αιτία της αντιπαράθεσης, αυτή είναι η επικράτηση και στο άθλημα της κολύμβησης της λογικής του αθλητισμού - εμπορεύματος, η δραστηριότητα των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών στο έδαφός του, για την όσο γίνεται μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. 

Σε ένα αθλητικό οικοδόμημα - πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή μιας αδυσώπητης μάχης ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, η κάθε ευκαιρία που δίνεται δεν περνάει ανεκμετάλλευτη.

Νέο εγχείρημα, με ουκρανική «υπογραφή»
 
Με την κολύμβηση να αποτελεί τα τελευταία χρόνια το δεύτερο πιο ενδιαφέρον αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το στίβο, δεν είναι λίγοι οι πειραματισμοί που έχουν γίνει με σκοπό τη μεγέθυνση του ενδιαφέροντος και συνεπακόλουθα την ενίσχυση της εμπορικότητάς του. 

Από τα μαγιό σχεδόν ...διαστημικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα τη μαζική κατάρριψη παγκόσμιων ρεκόρ, μέχρι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών τελικών σε πρωινές ώρες (έγινε και στο Πεκίνο και στη Βραζιλία) προκειμένου να ικανοποιηθούν αγορές και τηλεοπτικά «φιλέτα», το «ψάξιμο» για το ανέβασμα του πήχη ήταν εμφανές.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά ντόπινγκ στην κολύμβηση φανερώνει κι αυτή τον αδυσώπητο ανταγωνισμό στο άθλημα, για την επιτυχία και για τα κέρδη που αυτή αποφέρει. 

Παρ' όλα αυτά, η αύξηση της εμπορικότητας του αθλήματος δεν ήταν «αναίμακτη» για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, καθώς παράλληλα προκάλεσε πολλά παράπονα από μερίδα αθλητών, ιδιαίτερα όσων συμπεριλαμβάνονταν στη λεγόμενη ελίτ του αθλήματος και οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους αδικημένους σε σχέση με αθλητές άλλων αγωνισμάτων, σε ό,τι αφορά την εμπορική αξία τους και τα όσα αυτή φέρνει.

Η λύση φάνηκε να δίνεται πριν από λίγους μήνες με το μεγαλεπήβολο σχέδιο ενός Ουκρανού δισεκατομμυριούχου, που απέβλεπε στη δημιουργία μιας κλειστής επαγγελματικής λίγκας κολυμβητών (περίπου 300 παγκοσμίως) καθώς και στη διεξαγωγή μιας σειράς ετήσιων μίτινγκ όπου οι συγκεκριμένοι θα αγωνίζονταν χωρισμένοι σε ομάδες. 

Το σχέδιο αυτό υπόσχεται την ακόμη καλύτερη προβολή της κολύμβησης και σημαντικά έσοδα, για το καινούργιο εγχείρημα αλλά και για τους ίδιους τους αθλητές.

Από την αντίδραση στο «πράσινο φως» η FINA
 
Η επισημοποίηση των σχεδίων αλλά και το γεγονός ότι το εγχείρημα έδειχνε να προχωράει, με συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων στη νέα Λίγκα που στόχευε στη διεξαγωγή των μίτινγκ ακόμα και μέσα στο 2018, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. 

Προκειμένου να μπλοκάρει τα σχέδια αυτά, η FINA απείλησε εθνικές ομοσπονδίες και τους αθλητές που θα συμμετείχαν στην καινούργια διοργάνωση με ποινές, όπως μη αναγνώριση επιδόσεων και - κυρίως - με αποκλεισμούς από διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ τους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Προχώρησε δε και ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας νέους αγώνες κολύμβησης με τη μορφή διεθνούς μίτινγκ, με προσκλήσεις συμμετοχής σε πρωτοκλασάτους αθλητές και με διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά έπαθλα, ακόμα και πριμ συμμετοχής.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, η Λίγκα των αθλητών έκανε λόγο για τακτικές εκβιασμού από πλευράς FINA και κατέθεσε μήνυση εναντίον της, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν μεμονωμένα και κάποιοι αθλητές οι οποίοι εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ της Λίγκας.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2018. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όμως με την «αυγή» του 2019, τουλάχιστον από πλευράς FINA. 

Με μια ξαφνική απόφαση που προκάλεσε αίσθηση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε την απόφασή της να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο εγχείρημα της Λίγκας, δηλώνοντας μάλιστα την πρόθεσή της να μην ξαναμπλοκάρει στο μέλλον οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για διοργάνωση που δεν θα είναι υπό τη σκέπη της. 

Παράλληλα βέβαια ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίζονται ρεκόρ και επιδόσεις αν δεν ζητείται η πιστοποίησή της από άλλες διοργανώτριες αρχές.

Η «μεταστροφή» της FINA αναμφίβολα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. 

Εκτός του θέματος των επιδόσεων, το οποίο «καίει» την Παγκόσμια Ομοσπονδία, το άνοιγμα του δρόμου για «ανεξάρτητες» διοργανώσεις στην κολύμβηση θα επιφέρει επιπτώσεις σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς στο άθλημα - π.χ. συμμετοχή στις Εθνικές ομάδες, εγχώρια πρωταθλήματα κ.ο.κ.

Μπ. Τσ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου