Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ελένη Παναγιωτίδου-Γκελντή, η εμβληματική γυναίκα της Αντίστασης

Τη φιγούρα της απαθανάτισε ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής 

Πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή - Παναγιωτίδου, μια ιστορική μορφή - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. 

Η Ελένη Γκελντή - Παναγιωτίδου ζούσε στην Κατερίνη και ήταν μητέρα και γιαγιά ενώ είχε ασκήσει τη δικηγορία για πάνω από τριάνατα χρόνια. 

Όμως η συναρπαστική της ιστορία ξεκίνησε όταν ακόμη ήταν έφηβο κορίτσι. Γεννημένη στην Ποντοκώμη Κοζάνης, σε ηλικία 16 χρόνων κατατάχθηκε εθελοντικά στην Αντίσταση. 

Τον Σεπτέμβρη του 1944 αποφοίτησε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Καρδίτσας και στη συνέχεια ονομάζεται ανθυπολοχαγός. Εκείνη τη χρονιά τη φωτογραφίζει ο Σπυρος Μελετζής και η φιγούρα της πέρασε στην ιστορία. 

Όπως είχε διηγηθεί ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, όταν με τη μηχανή του πήγε στο στρατόπεδο, έψαχνε το πρόσωπο που θα αποτύπωνε τον ηρωισμό και τη δυναμική του αντιστασιακού αγώνα. 

«Ήμασταν έντεκα αντάρτισσες. 
                                  Κάποιες μεγάλες σε ηλικία, κάποιες νταρντανογυναίκες. Ήταν και μία πολύ όμορφη, ίδια η Μέριλιν Μονρόε. Εγώ πάλι ήμουν 16 χρόνων, παιδί από πόλη, και το στιλ, η ομιλία μου, το ανάστημά μου ήταν διαφορετικά. 

Όταν έρχεται η σειρά μου, με πηγαίνει σε κατάλληλη τοποθεσία, με φόντο το βουνό και αρχίζει να με φωτογραφίζει, προφίλ και ανφάς, μέχρι που κάποια στιγμή αναφωνεί: 
"Ναι, αυτό είναι, σε βρήκα!"» είχε αφηγηθεί η Γκελντή - Παναγιωτίδου. 




«Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να αντιληφθώ πόσο θα επηρέαζε τη ζωή μου αυτή η φωτογραφία. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, η φωτογραφία με έκανε ακόμα πιο αναγνωρίσιμη, αλλά και πιο ευάλωτη, αφού μέχρι και φυλακή πήγα. 

Ήταν το πικραμένο "ευχαριστώ" για όσα είχαμε κάνει για την ελευθερία της πατρίδας μας», έλεγε. Η Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης. 

Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών. 


Όταν το 1982 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, η φωτογραφία της, με υπόδειξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44. 

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. 

Τη συγκίνηση και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Ελένης Παναγιωτίδου-Γκελντή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Στη σχετική δήλωσή του αναφέρει: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, την Ελένη Παναγιωτίδου-Γκελντή, μια πρωτοπόρο γυναίκα, αγωνίστρια στα πεδία των μαχών και των κοινωνικών αγώνων. 

Πριν ακόμα συμπληρώσει τα 16 της χρόνια κατετάγη στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου αναδείχθηκε Διοικήτρια του Λόχου των Ανταρτισσών, ενώ μετά το τέλος του πολέμου σπούδασε νομικά και άσκησε μάχιμη δικηγορία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. 

Ήταν μητέρα του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Γκελντή, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια. 

Η χαρακτηριστική φωτογραφία της με τη στρατιωτική εξάρτυση, που αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο το 1982, θα συμβολίζει πάντα τη Γυναίκα της Αντίστασης που από την πρώτη γραμμή του μετώπου μάχεται για ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της». 


ΠΗΓΗ. lifo.gr

Τη φιγούρα της απαθανάτισε ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου