Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Που σχηματίζονται τα φυσικά διαμάντια;


 



Εχετε αναρωτηθεί που δημιουργούνται τα διαμάντια;


 
Τα διαμάντια σχηματίζονται περίπου 120-200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. 


Πρωτοδημιουργήθηκαν πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια και τα πιο πρόσφατα από αυτά σχηματίστηκαν πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια. 

Για την δημιουργία τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη άνθρακα. Κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέσα στον φλοιό του υπάρχουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.   

Ο άνθρακας από τον οποίο σχηματίζονται τα διαμάντια προέρχεται από την τήξη των πετρωμάτων που προϋπήρχαν στον ανώτερο μανδύα του φλοιού της Γης. 
Οι αλλαγές της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα αναγκάζουν τα άτομα άνθρακα να κινηθούν βαθύτερα όπου τήκονται και δημιουργούν ένα νέο πέτρωμα μόλις η θερμοκρασία μειωθεί και πάλι. 

Εάν η πίεση και άλλες χημικές συνθήκες είναι κατάλληλες, τότε τα άτομα άνθρακα στο κρυσταλλικό πέτρωμα που τήκεται ενώνονται για να δημιουργήσουν κρυστάλλους διαμαντιών. 
 
 Δεν είναι πάντα σίγουρο πως αυτά τα άτομα άνθρακα θα δημιουργήσουν διαμάντια. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί ή η πίεση μειωθεί, τότε οι κρύσταλλοι των διαμαντιών ενδέχεται να λιώσουν μερικώς μόνο ή και να εξαφανιστούν τελείως. Και βέβαια ακόμη κι αν σχηματιστούν τα διαμάντια θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να πλησιάσουν στην επιφάνεια της γης.

 
Εάν έχετε κάποιο φυσικό διαμάντι στο συρτάρι σας να θυμάστε πως έχετε κάτι με πολύ μεγάλη ιστορία που δεν κατασκευάστηκε πρόσφατα από κάποιο εργαστήριο, αλλά προέρχεται από τα έγκατα της γης.

 
Για να σχηματιστεί ένα φυσικό διαμάντι απαιτούνται πάρα πολύς χρόνος. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ίσως είναι το γεγονός πως δεν είναι όλα τα διαμάντια κατάλληλα για να γίνουν κοσμήματα. 


Μόνο 1/4 των διαμαντιών που εξορύσσονται γίνονται κοσμήματα. Κάθε 100 τόνοι λάσπης δίνουν μόνο 1 καράτι διαμαντιού. Και αυτό το ένα καράτι δεν δίνει πάντα μια ολόκληρη πέτρα διαμαντιού. 

Μπορεί να είναι από 0,005 καράτια έως 1 καράτι, καθώς η αρχική πέτρα συχνά τεμαχίζεται κατά τη διαδικασία της κοπής, της σχηματοποίησης του διαμαντιού, του καθαρισμού και του γυαλίσματος. Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε ένα διαμάντι, θυμηθείτε τον γεωλογικό χρόνο και τις φυσικές δυνάμεις που χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν.

 Νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα εντυπωσιακά και σπάνια μπλε διαμάντια σχηματίζονται σε βάθη άνω των 600 χλμ.


Το Διαμάντι της Ελπίδας, το περίφημο σπάνιο μπλε διαμάντι, έχει ως γνωστόν μεγάλου βάθους ιστορία πίσω του αφού έχει περάσει από τα χέρια μοναρχών, βασιλικών κληρονόμων, μεγιστάνων της κάθε εποχής αλλά και ορισμένων ανθρώπων που είχαν καταφέρει να κλέψουν πριν καταλήξει στο μουσείο της Ουάσιγκτον που μπορεί να το δει κάποιος σήμερα.
 
Οπως φαίνεται και η γεωλογική ιστορία του διαμαντιού έχει μεγάλο βάθος, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο των διαμαντιών. 
 
Μελέτη ερευνητών του Αμερικανικού Γεμολογικού Ινστιτούτου αναφέρει ότι τόσο το Διαμάντι της Ελπίδας όσο φυσικά και όλα τα μπλε διαμάντια δημιουργούνται στα κατώτερα στρώματα του μανδύα της Γης σε βάθος 660 χλμ. 
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 46 μπλε διαμάντια ανάμεσα στα οποία και ένα που προέρχεται από την Νότιο Αφρική και το 2016 πουλήθηκε στην τιμή των 25 εκ. δολαρίων.
 Τα ευρήματα

Στο εσωτερικό των διαμαντιών υπάρχουν μικροσκοπικά μεταλλικά στοιχεία τα οποία παρέχουν διαφόρων ειδών στοιχεία για την καταγωγή τους. 

Γνωρίζαμε ότι τα μπλε διαμάντια αποκτούν την ξεχωριστή απόχρωση τους χάρις στην παρουσία του βόριου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρει ότι το βόριο που βρίσκεται στα μπλε διαμάντια βρισκόταν αρχικά μέσα στο νερό των ωκεανών και στην συνέχεια μετακινήθηκε στον πυθμένα όπου ενσωματώθηκε σε πετρώματα τα οποία μέσα στην διάρκεια πολλών εκ. ετών μετακινήθηκαν με την σειρά τους στο εσωτερικό του πλανήτη.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μελέτη για την προέλευση των μπλε διαμαντιών η οποία να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. 
 
Μέχρι σήμερα δεν γνώριζε κανείς την περιοχή που σχηματίζονται τα μπλε διαμάντια, το περιβάλλον στο οποίο σχηματίζονται δηλαδή ποια είδη πετρωμάτων παίζουν ρόλο στην όλη διαδικασία αλλά και το πώς βρέθηκε το βόριο μέσα στα διαμάντια» δηλώνει ο Εβαν Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 
 
 
ΠΗΓΗ. 1. tovima.gr 
             2. geodifhs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου