Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το '22 στο Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων κι επίσημα έγγραφα τεκμηριώνουν την απώλεια των προσφύγων

 
Oι ελληνορθόδοξες κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν και μετά το 1922 και το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες, στο οποίο συνέδραμε ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα, έρχονται στο προσκήνιο μέσα από την αρχειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Διομήδη, στην έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην έκθεση με τίτλο «Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922. Απώλεια και αποκατάσταση», παρουσιάζονται τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ελληνορθόδοξες κοινότητες στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα, τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας, την οποία υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους. 

«Η ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πατρίδα αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή», τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.

(Στην κεντρική φωτογραφία: Εικόνα από το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Από τις δυο πλευρές του Αιγίου, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1924»)


ΠΗΓΗ. thetoc.gr


ΒΙΝΤΕΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου