Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Το ηλιακό μας σύστημα....

 

Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, ένα κοινό αστέρι τύπου G, όμοια του οποίου υπάρχουν δισεκατομμύρια σε κάθε γαλαξία, από 9 βασικούς πλανήτες, μεταξύ των οποίων και η Γη μας, και από χιλιάδες μικρότερα σώματα (δορυφόροι πλανητών, αστεροειδείς και κομήτες). 

Ο Ήλιος αποτελεί το 99.9% της μάζας του Ηλιακού μας συστήματος. 



Υπάρχουν δύο βασικά είδη πλανητών, οι μικροί, πυκνοί και βραχώδεις πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης και Πλούτωνας) και οι γιγάντιοι, χαμηλής πυκνότητας πλανήτες (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας). 

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, και αν είχε λίγο μεγαλύτερη μάζα θα είχε μετατραπεί και αυτός σε αστέρι, παράγοντας τεράστια ποσά ενέργειας από την σύντηξη ατόμων Υδρογόνου. 

Εκτός από τον Ερμή και την Αφροδίτη, όλοι οι άλλοι πλανήτες έχουν και δορυφόρους, δηλαδή μικρούς πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. 

Πολλοί από τους δορυφόρους αυτούς ανακαλύφθηκαν από πρόσφατες διαστημικές αποστολές, ιδιαίτερα αυτοί των πιο απομακρυσμένων πλανητών. Όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτικές τροχιές, οι οποίες βρίσκονται όλες, εκτός από αυτή του Πλούτωνα, στο ίδιο επίπεδο, το επίπεδο της εκλειπτικής. 

Το επίπεδο της τροχιάς του Πλούτωνα σχηματίζει γωνία 18 περίπου μοιρών με το επίπεδο της εκλειπτικής. 

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πιο μακρινοί πλανήτες (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδών), εκτός του Πλούτωνα, παρουσιάζουν σύστημα δακτυλίων. 









ΠΗΓΗ. astro.noa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου