Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ας μας διώξει κάποιος, επιτέλους, από την Γη - 15 φριχτές αποδείξεις ότι έχουμε βιάσει τον πλανήτη


Του Γ

Ο πλανήτης δεν έχει γνωρίσει χειρότερο ζώο από τον άνθρωπο. Τα καλά νέα είναι ότι είναι θέμα χρόνου να μας ξεράσει. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μας έχει ξεράσει ακόμα και ίσως προλάβουμε να τον πάρουμε μαζί μας στον άλλο κόσμο. 

Μέχρι, όμως, να γίνει κάτι από τα δύο έχουμε παρέμβει σε κάθε φυσική διαδικασία της Γης με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, δημιουργώντας της κάμποσα κουσούρια. 

Πιστέψτε με, η αλλαγή της θερμοκρασίας και το ότι η θάλασσα έχει μετατραπεί σε αποθήκη πλαστικού δεν είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στη Γη.
Τσεκάρετε 15 ακόμα αποδείξεις για το πόσο ακατάσχετα έχουμε ασελγήσει πάνω στον πλανήτη.

1. Σε 30 χρόνια εξαφανίστηκαν πάνω από τα μισά ποτάμια της Κίνας. Συγκεκριμένα, στέγνωσαν τα 28.000 από τα 50.000 ποτάμια της χώρας λόγω της απίστευτων ρυθμών βιομηχανοποίησης και αύξησης του πληθυσμού.

2. Ο πλανήτης έχει μπει στην 'Anthropocene', μια νέα γεωλογική εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί περισσότερες αλλαγές στα οικοσυστήματα από όσες η ίδια η φύση. 


3. Οι φαρμακευτικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα ανθρώπινα ούρα και καταλήγουν στη θάλασσα αλλάζουν τη συμπεριφορά των ψαριών. 
 Πώς; Τα αντικαταθλιπτικά κάνουν τα ψάρια πιο θαρραλέα με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και να είναι πιο εκτεθειμένα στους εχθρούς τους.

4. Τα ζώα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τους ανθρώπους γίνονται όλο και πιο νυχτόβια. Σε περιοχές που είναι κατοικημένες από ανθρώπους τα ζώα -τόσο τα χορτοφάγα όσο και τα σαρκοφάγα- αν και στο παρελθόν μοίραζαν χρονικά τις δραστηριότητες τους ανάμεσα στη νύχτα και στην μέρα, πλέον κάνουν τα 2/3 των δραστηριοτήτων τους τη νύχτα.

5. Το μετρό του Λονδίνου έχει τα δικά του κουνούπια. Είναι γενετικά τόσο διαφοροποιημένα από τα πάνω από το μετρό κουνούπια, που δεν μπορούν πλέον να ζευγαρώσουν μαζί τους. Μεταξύ διαφόρων αλλαγών που έχουν υποστεί στις συνήθειές τους είναι ότι δεν πέφτουν πλέον σε χειμερία νάρκη, αφού στο μετρό δεν γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των εποχών. 


6. Τα έντομα δεν αγαπούν πια το φως. Τα έντομα των πόλεων έχουν συνηθίσει τόσο πολύ την έκθεση στο τεχνητό φως με αποτέλεσμα να μην τα ελκύει πια.

7. Η εξάπλωση του αστικού τοπίου αλλάζει τον καιρό. Έρευνες έχουν δείξει πως οι μεγάλες πόλεις μπορούν ν' αλλάξουν το σχήμα των σύννεφων και αυξάνουν τις πιθανότητες βροχής στις αστικές σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές.

8. Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ έχει φέρει πολλά ψάρια από την Ερυθρά Θάλασσα στην Μεσόγειο. Ο ανταγωνισμός για το φαγητό και η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του ζεστού νερού της Ερυθράς Θάλασσας εκτοπίζει τα ψάρια της Μεσογείου, αλλάζοντας το οικοσύστημα της περιοχής. 


9. Ο Γαλαξίας δεν είναι ορατός από τα περισσότερα σημεία του πλανήτη. Εξαιτίας του τεχνητού φωτός, το 80% των Βορειοαμερικανών και το 60% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να τον δουν. Μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως το τεχνητό φως, ο Γαλαξίας ήταν όσο ορατό είναι σήμερα το φεγγάρι. Με βάση τους ρυθμούς αύξησης της αστικοποίησης οι περισσότεροι άνθρωποι που θα γεννηθούν από εδώ και πέρα δεν θα καταφέρουν να δουν ποτέ τον Γαλαξία.

10. Ένα στρώμα σκουπιδιών περιβάλλει τον πλανήτη μας. Η ΝΑΣΑ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 750.000 διαστημικά σκουπίδια, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη κινούμενα με 17.000 μίλια την ώρα.

11. Αν και ο συνολικός πληθυσμός των αλεπούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται συνεχώς, στις αστικές περιοχές αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει από την μία γιατί μπορούν να βρουν πιο εύκολα τροφή στις πόλεις και από την άλλη γιατί δεν κινδυνεύουν από κυνηγούς. 


12. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στην επιφάνεια της Γης έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 200 νέων μεταλλικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 'Simonkolleite', το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ορυχείο της Αριζόνα και δημιουργήθηκε από νερό και κομμάτια εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στο ορυχείο. 

13. Οι κοριοί που τρέφονται από τον άνθρωπο έχουν κάνει level up. Έχουν αναπτύξει δυνατότερο σκελετό ώστε να μην πεθαίνουν όταν τους πλακώνουμε με το σώμα μας στο κρεβάτι.

14. Η υπερβολική χρήση πλαστικού έχει δημιουργήσει μια νέου είδους πέτρα, την Plastiglomerate. Αυτή η πέτρα αποτελείται από πλαστικό αναμεμειγμένο με άμμο και χαλίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για το απολίθωμα του μέλλοντος. 



15. Το κατούρημα στη θάλασσα κάνει καλό στους οργανισμούς που ζουν μέσα της. Έχει βρεθεί μια ουσία στα ανθρώπινα ούρα που αντιδρά στο νερό της θάλασσας παράγοντας αμμωνία, η οποία αποτελεί τροφή για τη θαλάσσια χλωρίδα, η οποία με τη σειρά της παρέχει τροφή και καταφύγιο στα θαλάσσια όντα. 


ΠΗΓΗ. oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου