Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σχετικά με την αιφνιδιαστική τροπολογία για την «παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια»


 





Ανακοίνωση της Εκπαιδευτικής Παρέμβασης Α Συλλόγου ΠΕ Αθηνών- παρεμβάσεις ΠΕ





Η κυβέρνηση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή,  καταθέτει μια αιφνιδιαστική τροπολογία για την «παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια» στο νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες Διατάξεις».

Η τροπολογία αυτή:

  • Υπηρετεί τα ιδιοτελή συμφέροντα του πανεπιστημιακού κατεστημένου, αναπαράγοντας και διαιωνίζοντας τη σημερινή κατάσταση στο πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ, αντιμετωπίζοντας την παιδαγωγική ως άθροισμα διδακτικών τεχνικών και υποβαθμίζοντας τη σημασία της στο πλαίσιο της αρχικής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.
  • Αντικαθιστά την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του νόμου 3848/10 (Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις) που προέβλεπε «βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας».
  • Όπως και ο ν.3848/10, αμφισβητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, των αδιόριστων αλλά και των εν ενεργεία αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, ανοίγοντας μια διαδικασία παροχής βεβαιώσεων «παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας».
  • Με μια εξαιρετικής ασάφειας διατύπωση, προβλέπει περιορισμένο αριθμό φοιτητών και αποφοίτων που θα παρακολουθούν το «ειδικό πρόγραμμα σπουδών» αλλά και χορήγηση της βεβαίωσης σε παλαιούς αποφοίτους χωρίς παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων. Όλα επαφίονται στις σχετικές αποφάσεις των Τμημάτων των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, ενώ στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται ότι τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν, στο σχετικό άρθρο απουσιάζει η αντίστοιχη πρόβλεψη.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπου η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης διασταυρώνεται με τις επιδιώξεις και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των Πανεπιστημιακών Σχολών, απέναντι στις συντηρητικές αντιεκπαιδευτικές θέσεις του υπουργείου παιδείας και του πανεπιστημιακού κατεστημένου, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να διαμορφώσει ξεκάθαρες θέσεις που θα υπερασπίζουν τα υλικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών:
  • Κατάργηση του 3848/10. Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών.
  • Απόσυρση της τροπολογίας – Να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές, το άρθρο 112 (καταργούμενες διατάξεις: κατάργηση του ΠΔ 152) να ψηφιστεί με την προσθήκη της κατάργησης της ΑΔΙΠΔΕ, του ν.3848 και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.
  • Υποστηρίζουμε την άποψη ότι η παιδαγωγική είναι επιστήμη και όχι άθροισμα διδακτικών τεχνικών. Οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να διδάξουν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι πρωτίστως παιδαγωγοί και, ταυτόχρονα, γνώστες των αντικειμένων που καλούνται να διδάξουν. Επομένως, το πρόγραμμα αρχικών σπουδών τους πρέπει να περιλαμβάνει τις επιστήμες της αγωγής και ταυτόχρονα να καλύπτει τα αντικείμενα που καλούνται να διδάξουν.
  • Οι σπουδές αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται στον προπτυχιακό κύκλο και να οδηγούν στο βασικό πτυχίο που θα εξασφαλίζει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς περαιτέρω διαδικασίες πιστοποιήσεων ή εξετάσεων. Οι παιδαγωγικές σπουδές πρέπει να οργανώνονται σε τμήματα που θα οδηγούν σε σαφή και διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα στις ηλικίες 4 έως 6, 6 έως 12 και 12 έως 18 ετών.
  • Η όποια διαδικασία αλλαγών στην αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά τους απόφοιτους ή τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς τα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων πρέπει να διατηρηθούν απαραβίαστα. Όπως απαραβίαστα πρέπει να διατηρηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νηπιαγωγών και των δασκάλων, για τις ηλικίες 4 έως 6 ετών και 6 έως 12 ετών αντίστοιχα.



ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου